Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, le-a transmis o scrisoare deschisă reprezentanților Greenpeace România și Agent Green, ONG-uri pe care le acuză că transmit mesaje mincinoase în spaţiul public, o atacă pe nedrept şi o denigrează. O redăm integral:
„Am luat la cunoștință, cu mâhnire, felul în care dumneavoastră v-ați poziționat față de declarațiile publice pe care le-am susținut în conferința de presă de marți, 18 iulie 2017, conferință înregistrată integral și postată pe pagina de Facebook a MAP.
Nu pot să nu mă întreb, retoric, cum de toate celelalte ONG-uri prezente au înțeles adevărul, numai dumneavoastră nu. Și nu pot să nu mă întreb, tot retoric, cum de mesajul mincinos promovat de dumneavoastră, ONG-uri (apolitice), este același cu mesajul promovat de Platforma România 100 (politică). Având în vedere faptul că, atât în anumite articole de presă, cât și în spațiul public, ați făcut afirmații calomnioase de genul ”Ministerul Apelor și Pădurilor vrea să blocheze/amputeze/închidă aplicația Inspectorul Pădurii”, mă văd nevoită să vă mai explic odată.
Unul dintre principiile în care cred cu tărie și pe care l-am urmat în întreaga mea carieră politică, fie din poziția de parlamentar, fie din cea de ministru, este acela că actul de guvernare nu se poate realiza eficient dacă nu există deschidere la dialog și cooperare inclusiv cu societatea civilă. Dovadă, modul în care am elaborat și realizat Radarul Pădurilor și noul Cod Silvic, având alături echipa de profesioniști de la WWF România.
În aceeași notă, a deschiderii necondiționate față de mediul ONG, în data de 04 iulie 2017, la nici trei zile de la preluarea noului meu mandat de ministru al Apelor și Pădurilor, am organizat o întâlnire cu reprezentanții marilor organizații preocupate de soarta pădurilor. În acea întâlnire, la care și dumneavoastră ați participat, am lansat în discuție cadrul și principiile colaborării noastre. M-am angajat ca, înainte de orice decizie cu impact semnificativ, să vă informez direct, înainte de a o face public, să vă consult atunci când se impune, așezându-vă ca partener al MAP, pe același palier al importanței cu partenerii de dialog social prevăzuți prin lege (patronate și sindicate).
Știți foarte bine că unul dintre cele mai importante puncte ale Programului de Guvernare 2017-2020 din domeniul Păduri, pe care PSD și l-a asumat, îl reprezintă ”Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, operaționalizarea sistemului FMIMS și dezvoltarea sistemului „Radarul Pădurilor” de alertare a instituțiilor cu responsabilități în materie, coroborat cu sistemul 112 pentru transportul de lemn”. În plus, acest obiectiv duce la îndeplinire și o prevedere din Hotărârea CSAT din iunie 2015. Astfel, la preluarea mandatului am vrut să aflu ce demersuri s-au realizat, în acest sens, în ultimii doi ani.
Am aflat, cu stupoare, următoarele:
În august 2016, MMAP a făcut uz de date false pentru atribuirea directă către o societate comercială, în mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL în valoare de cca. 500.000 de euro, având ca termen de execuție luna decembrie 2016.
Societatea comercială cu care s-a încheiat contractul nu a putut duce la îndeplinire prevederile contractuale în termenul stabilit din cauza multiplelor solicitări de servicii făcute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini și a cerut în scris prelungirea contractului prin act adițional. Ministrul tehnocrat al Mediului, Apelor și Pădurilor a refuzat acest lucru și contractul a expirat, fără ca dezvoltarea să fie finalizată și recepționată. Continuarea dezvoltării până la obținerea produsului final, după ce contractul a expirat, ar fi reprezentat, conform legislației din România, o ilegalitate.
În cadrul dezvoltării s-a realizat parțial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista tăierile ilegale de pădure. Fără să fie finalizat și, în consecință, fără să funcționeze corespunzător, acest portal a fost făcut public în faza sa de testare, creând confuzie în rândul cetățenilor, ca și când toate alertele pe care le emite ar reprezenta tăieri ilegale. În realitate, din totalul de 5.932 de alerte verificate de către Gărzile Forestiere, doar 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale. Finalizarea acestui portal face parte din dezvoltarea SUMAL, demers compromis la acest moment de acțiunile iresponsabile ale Guvernului tehnocrat, care n-a fost de acord cu încheierea unui act adițional la contract, încât produsul final să poată fi obținut.
În spiritul celor convenite cu reprezentanții ONG, marți, 18 iulie 2017, înainte de conferința de presă, v-am invitat la o întâlnire informală, în cadrul căreia v-am adus la cunoștință toate aceste aspecte și v-am asigurat că obiectivul meu, ca parlamentar și ministru, și al Ministerului pe care îl conduc, este acela de a corecta toate disfuncționalitățile și de a continua, în cel mai scurt timp, legal, dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro. În acest sens, v-am informat că am depus plângere penală la PÎCCJ și că așteptăm finalizarea anchetei, pentru a relua procesul de dezvoltare al sistemelor informatice. V-am informat, de asemenea, că am solicitat celeritate în soluționarea cauzei.
Aceleași aspecte le-am explicat și în conferința de presă care a urmat întâlnirii noastre, deoarece pădurile sunt un subiect de interes național și cred că este important ca românii să știe aceste lucruri.
După conferința de presă, dumneavoastră ne-ați atacat și denigrat public, denaturând cu bună știință informațiile prezentate și susținând că intenția noastră este ”de a bloca/amputa/închide aplicația Inspectorul Pădurii”, instigând populația la reacție publică.
În primul rând, subiectul în cauză nu are nicio legătură cu aplicația ”Inspectorul Pădurii”, o aplicație pentru telefonul mobil care le indică utilizatorilor dacă un transport de lemn are sau nu aviz de însoțire. Aplicația a fost lansată anul trecut, funcționează foarte bine și este foarte utilă în a degreva serviciul 112 de apeluri pentru transporturi legale. Ea nu are nevoie de mentenanță proprie, pentru că reprezintă doar o interfață a aplicației ”Radarul Pădurilor” care are serverele protejate la STS, instituție care asigură și mentenanța. M-am referit, într-adevăr, la portalul www.inspectorulpadurii.ro, a cărei dezvoltare am găsit-o nefinalizată și blocată, dezvoltare pe care dorim s-o reluăm și s-o urgentăm, imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate în plângerea înaintată PÎCCJ.
Având în vedere că, în ciuda tuturor explicațiilor oferite, în ciuda deschiderii mele la dialog și colaborare, dumneavoastră ați ales să denaturați adevărul și să lansați atacuri nefondate, nu pot să nu vă pun la îndoială buna credință.
Atitudinea dumneavoastră nu va afecta, cel puțin în ceea ce mă privește, spiritul deschiderii și dialogului cu societatea civilă. Nutresc însă speranța că dumneavoastră veți reflecta la acțiunile întreprinse în ultimele zile, vă veți gândi la românii care vă urmăresc și vă susțin activitatea, îi veți identifica pe aceia dintre dumneavoastră care aleg calea dezinformării și veți ”cerne singuri bobul de grâu de neghină”.
Doar în acest mod cred că putem construi un parteneriat solid, care să genereze beneficii pentru pădurile României. Eu vă asigur că, indiferent dacă îmi veți fi sau nu alături, voi continua dezvoltarea tuturor instrumentelor care contribuie la stoparea și eradicarea tăierilor ilegale”, a transmis ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană.
Asa, ok, dincolo de galceava inteleptului cu lumea, cand oferiti niste termene clare pentru:
1. Inspectorul Padurii
2. proiect de lege pentru stoparea micro-hidrocentralelor
Un rahat pe băț … în ce privește http://www.inspectorulpadurii.ro pe vremea lui Cioloș puteai face o verificare liniștit și totul era transparent. Cum au intrat PSD-iști la guvernare poți verifica DOAR ultimele 3 zile avizele de transport, iar dacă vrei să verifici un mijloc de transport la fel doar ultimele 3 zile însă de unde s-a făcut încărcarea… nu-i treaba ta, cam așa ceva. Cât despre APV-uri ….. ia madam Pană și vezi câte APV-uri are puse OS Bistrita pe http://www.inspectorulpadurii.ro ? http://www.rosilva.ro/files/content/bucuresti/Lista%20de%20partizi%20UAT%202017%20Bistrita%20Nasaud.pdf
Bai, idiotule, habar nu ai de nimic. I-a mai documenteaza-te sa vezi unde se publica toate informatiile si apoi mai vorbeste. Nici macar nu ai bunul simt sa iti afisezi numele.
Jos pălăria verde de pădurar pentru Inspectorul pădurii lansat de Dacian Cioloș!
https://www.facebook.com/de.clic.ro/videos/1209125662532718/
Nu se mai rade, dom’ne, ce tot aveti?
Totul e in ordine cu padurile….
Jenant.
Stiti cumva cîte transporturi se fac cu un singur aviz in 72 de ore??? Furtul e mai mare ca înainte
DOAMNA MINITRU DOINA PANA , HABAR NU AVETI CE INSEAMNA O RESURSA PE CARE NE-A LASAT-O BUNUL DUMNEZEU CARE ESTE PADUREA SI CARE TREBUIE EXPLOATATA IN MOD RESPONSABIL SI IN REGIM SILVIC . SUNTETI O TRAMBITA A CELUI MAI MARE DUSMAN AL SECTORULUI FORESTIER – ISTRATE STETCO . AM AJUNS LA ORA ACTUALA SA VORBIM IN DOMENIUL SILVIC SI MAI EXACT AL EXPLOATARII SI PRELUCRARII LEMNULUI , UNDE ACTIVIAZA SI ISI CASTIGA ,,PAINEA” PESTE 200.000 DE OAMENI , NUMAI DE SISTEME INFORMATICE , RADARE , FMIMS, ETC. NU MAI AMINTESTE NIMENI DE PEPINERE , DE SERE SAU ALTE ATIVITATI SPECIFICE CU CARE AR TREBUI SA SE OCUPE AUTORITATILE IN DOMENIU . AVETI O SATISFACTIE DE A FACE RAU SECTORULUI FORESTIER CREZAND CA IESIRELE DUMNEAVOASTRA LA TV SAU IN ”MEDIA” , OAMENII AU SA APLAUDE CA IN ALTE ”EPOCI” .
OAMENII DE BUNA CREDINTA DIN SECTOR ISI DAU SEAMNA CA NU AVETI NIMIC DE A FACE CU PADUREA DIN AMBIGUITATILE SI INDECIZIILE PE CARE LE DECLARATI SI PE CARE LE LUATI . AVALANSA DE CONTROALE FARA NICI O LOGICA , FARA NICI UN DESCERNAMANT , SUPRAREGLEMENTAREA SAU IMPOZITAREA FIRMELOR DIN SECTORUL FORESTIER AU ADUS PAGUBE MARI SI AU CONDUS LA O IMAGINE FALSA A INTREGULUI SECTOR . APROAPE TOATE CONTROALELE IN CARE S-AU APLICAT AMENZII SAU CONFISCARI AU FOST CONTESTATE SI CASTIGATE IN INSTATA . O SA VA DATI SEAMA MAI DEVREME SAU MAI TARZIU DOAMNA PANA CA OMUL CARE VA SFATUIESTE – ISTRATE STETCO – NU ARE NICI O LEGATURA CU BUNUL MERS AL SECTORULUI , ACEST OM ARE O DEOSEBITA SATISFACTIE DE A FACE RAU .
DOAMNA MINISTRU VA RUGAM IN CEASUL AL DOISPREZECELEA SA VA TREZITI SI SA FACETI LUCRURILE CLARE SI SIMPLE PENTRU BUNUL MERS AL SECTORULUI FORESTIER , ASTFEL INCAT CEI CARE ACTIVEAZA IN DOMENIU , CARE PLATESCT TAXE SI IMPOZITE LA STATUL ROMAN SA NU MAI FIE ”ARATATI” CU DEGETUL , SA NU MAI FIE CATALOGATI CA NISTE HOTI FARA NICI O JUSTIFICARE .
DOAMNE AJUTA!
Ai mare dreptate SECTORUL FORESTIER.Respectivul sfatuitor pe langa faptul ca este slab pregatit profesional mai este si rau fara un pic de bun simt.Dar de unde sa stie dna Pana ,dumneaei nu are nimic de-a face cu silvicultura sau exploatarea.Se fura la fel ca inainte dar „legal”.In ceea ce priveste radarul padurii pe care il lauda atat mai este mult de lucru pana se va putea pune cu adevarat la punct acest portal plin de erori de programare si configurare .
Aveti mare dreptate „SECTORUL FORESTIER”!! Din 89 ,la acest minister s-au perindat tot felul de politruci carora le-a pus capac aceasta PANA ! Ea habar nu are ,important e sa vina si sa tina conferinte si sa apara in articole de presa! E mare pacat ca o tara ca Romania a picat pe mana acestor oameni!…Nu stiu daca vom mai scapa vreodata de aceasta mafie transpartinica!
Tipic in registrul PSD-ist. Nici nu ne putem astepta la altceva de la madam Pana. Ea oricum nu-i decat o trompeta care urla cum este programata, o papusa de carpe, manevrta de marele papusar Dragnea si echipa sa de cleptomani ai partidului stat. Caractere hidoase, figuri triste, invinetite de ura ce-o porta tuturor celor ce nu spun ca ei.
„Când va fi tăiat ultimul copac, când va fi otrăvit ultimul râu, când va fi prinsă ultima pasăre – doar atunci veți înțelege că banii nu pot fi mâncați.” – Lectie de viata din India
FA FATO, suntem mahniti cum de mai dai pe goarna tot felul de tampenii cand ai ajuns acolo sustinuta de marii taietori de lemne din BN si te erijezi in aparatoara padurilor