Deputatul PSD Doina Pană a ţinut să le dea, în premieră, colegilor săi din PSD Bistriţa-Năsăud o veste „foarte bună”. „Am vrut să fiţi primii care să aflaţi de această mare bucurie a mea”, le-a spus fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură celor 536 de delelaţi prezenţia la Conferinţa judeţeană de alegeri.
„Vreau să vă dau o veste foarte bună. Duminică e un an de când funcţionează Radarul pădurilor. Am fost sunată astăzi de revistă de specialitate. S-a scris că, de când cu Radarul pădurilor, 4 milioane de metri cubi de lemn au dispărut de pe piaţă. Deci 4 milioane de metri cubi care înainte se tăiau ilegal au dispărut de pe piaţă. Am vrut să fiţi primii care aflaţi de această mare bucurie a mea”, a spus Doina Pană.
La plecarea din Guvernul României, Doina Pană a declarat că în calitate de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a lăsat în urmă doi copii, Radarul pădurii şi Codul silvic, cu precizarea că primul trebuie dezvoltat deoarece imaginaţia celor care vor să fure nu are limite.
”Am avut nouă luni de mandat ca ministru pentru Păduri, exact cât o sarcină, şi am lăsat în urmă doi copii: Radarul Pădurii şi Codul Silvic. Împreună chiar vor ajuta pădurile României şi am o satisfacţie deosebită, cu precizarea că Radarul trebuie dezvoltat pentru că imaginaţia celor care vor să fure nu are limite, programul infomatic permite în permanenţă dezvoltarea”, a spus ea.
În 8 octombrie 2014, după o perioadă de pilotare de 120 de zile, a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a lemnului, aşa numitul Radar al pădurilor.
Monitorizarea trasabilităţii lemnului se face online printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se urmărește drumul lemnului din pădure până la procesatorul final. Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi intră în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Posesorul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii cu ajutorul unui smartphone în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora primește un cod unic generat automat de SUMAL, pe care este obligat să îl înscrie pe aviz.
Sistemul ajută la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.
Fă Doina fă… Unde au dispărut metrii cubi fă?
Furt cu acte ,furt cu radar!
Metri cubi sunt la Crinuta Dumitrean in celula!
Ce nu spune nimeni este ca aceasta minune informatica are in spate ca la tot romanul si un registru mare cat o zi de post, in care trebuie sa treci cu manuta cifre, litere, coduri. Iar centralizarea la fiecare firma se face manual, cu tabele trimise la institutii. In final un lant care permite greseli si abuzuri. Daca tot au o parte online, fa-o pe toata la fel si ai rezolvat problema. Dar atunci ce ne facem cu dependentii de sistem, trebuie sa-i trimitem acasa si se supara partidul. Asa ca mai bine mergem in paralel nline si pe hartie. Ca doar suntem mandri ca suntem Romani.
E un registru si o evidenta online. Nu mai minti, Cristi. Mai bine vezi ce e cu prietenul tau Corutiu, ca citeam niste chestii prin gazeta alataieri. Apropo, te saluta ceilalti colegi de afaceti.
Stimata doamna,de ce nu -i pomeniti in aceste sedinte pe cei care au contribuit cu adevarat la acest proiect ‘radarul paduri”,pe Istrate Stetco si Pop Daniel de ce va luati dumneavoastra toate roadele muncii lor?Multumiti-le lor in public nu va mai faceti dumneavoastra propaganda electorala …mai terminati.