Politică

Doina Pană: Cine nu votează Codul Silvic vrea să conteze interesul de partid sau personal pecuniar

Deputatul PSD Doina Pană a declarat că parlamentarii care nu votează miercuri noul Cod Silvic practic vor ca firmele româneşti să dispară de pe piaţa lemnului, nu doresc să se asigure cu prioritate lemnul de foc pentru populaţie şi nici dezvoltarea durabilă a pădurilor şi urmăresc interese de partid sau personale.

”A fost o dezbatere foarte dură săptămâna aceasta în Parlament legată de noul Cod Silvic, conform cutumei se pot face foarte multe amendamente la fiecare articol, s-au făcut multe dar au fost combătute cu argumente, aşa că noul Cod Silvic e pregătit să intre miercuri la votul final fără să fi suferit vreo modificare, adică aşa cum a ieşit după raportul comun al comisiilor. Va fi o zi decisivă, care va hotărî ce se întâmplă cu dezvoltarea durabilă a pădurilor. De ce n-ar vota cineva Codul Silvic? Cine nu votează Codul Silvic vrea ca firmele româneşti să dispară de pe piaţa lemnului, deoarece conţine acea măsură anti monopol şi ar aduce un echilibru, la ora actuală fiind un dezechilibru. Cine nu votează Codul Silvic nu vrea ca firmele de mobilă să aibă drept de preempţiune. Cine nu votează Codul Silvic vrea să se continue exportul nestingherit, deoarece este un articol care spune că minim 40% să lucrezi superior. Cine nu votează Codul Silvic nu vrea să asigure cu prioritate lemnul de foc pentru populaţie, este un articol care spune că întâi se asigură lemnul de foc pentru populaţie şi apoi se comercializează restul. Cine nu votează Codul Silvic nu susţine micii proprietare şi cele 500.000 de ha care acum sunt neadministrate, noul Cod Silvic impune amenajamente. Acum se face ca înainte de Revoluţie, când ţăranii îşi furau propria recoltă, oamenii îşi fură lemnul din propria pădure pentru că nu au dreptul legal să-l ia. Cine nu votează Codul Silvic nu vrea să permită o dezvoltare durabilă a pădurilor din România şi, chiar dacă sună foarte dur, cine nu votează nu vrea să conteze interesul naţional, ci cel de partid sau, mai grav, eventual interesul personal pecuniar”, a spus într-o conferinţă de presă fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Doina Pană crede că noul Cod Silvic va trece: ”Eu nu văd ce justificare ar avea un parlamentar care nu votează”.

Legat de discuţiile din Comisia pentru agricultură privind retrocedări de terenuri în zona Staţiunii Pomicole, Doina Pană a precizat că prezenţa la comisie unor cetăţeni care îşi revendică drepturile câştigate în instanţă a fost ”pentru a exista o echitate, deoarece şi Staţiunea era prezentă, la insistenţele deputaţilor Pană şi Suciu”: ”A cântărit foarte greu cuvântul lor, luni va fi o subcomisie privind Staţiunea Pomicolă”.

Noul Cod Silvic prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi. Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat. Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha. Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, în cazul administrării, proprietarului, cu avizul şefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice. Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate. Alte articole stabilite de deputaţi prevăd că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Etichete

5 comentarii

  • Vedem incontinuare cum dispar padurile noastre iar domnii parlamentari ai PNL voteaza negativ pentru orice initiativa buna pe termen mediu si lung. Vin in campanie cu populisme ieftine si plini de sine.
    Doamna Pana se lupta incontinuare pentru binele nostru si al copiilor nostri. Asta trebuie sa intelegem dragi cititori.

  • Chiar daca si-a incheiat printr-o conjunctura politica activitatea de ministru, Doina Pana are meritul de a fi implementat prim reforma concreta in domeniul silvic, din ultimii 25 ani. Mai este un ultim pas, al votului care se va da miercurea viitoare. Este imperios ca votul de miercuri sa fie unul favorabil, altfel munca titanica depusa pentru revizuirea si completarea Codului Silvic va fi in zadar.

  • Sa dea dumnezeu sa treaca si sa plece firmele straine sa taie lemn la ei in tara ca la noi aproape au terminat. Si asta datorita politicienilor ca cu ajutorul lor au venit sa toace tot lemnul si firmele romanesti sa dispara de pe piata. Felicitari domnului Stetco

  • Daca cei din PNL nu voteaza….este clar ca isi urmaresc doar interesele personale…si atunci vine intrebarea…unde ii mafia pana la urma???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.