Actualitate

Clarificări privind modificarea definiției familiei. Doina Pană: S-a creat confuzie. Ioan Deneș: Avem o problemă

”S-a creat confuzie și dezinformare legat de întoarcea din plenul Camerei Deputaților spre analiză în Biroul Permanent a inițiativei legislative privind definiția familiei. În unanimitate în PSD susținem modificarea, totuși trei milioane de români au semnat acea petiție, și singurul motiv pentru care s-a întors a fost unul tehnic, adică avem convingerea că minoritatea care nu dorește acest lucru s-ar fi agățat de orice procedură defectuoasă încât să conteste legea la Curtea Constituțională. Existau voci care spuneau că nu Camera Deputaților trebuie să fie prima cameră sesizată și Senatul cameră decizională ci invers, și atunci s-a cerut o lămurire în Birourile Permanente reunite. Dacă rămânem noi cameră inițială, atunci săptămâna viitoare va reveni la plen. Acesta este singurul motiv, unul tehnic. PSD susține familia tradițională, căsătoria între femeie și bărbat. Deci se va vota pentru, astfel încât să se poată organiza referendumul”, a spus într-o conferință de presă deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD.

Ea a adăugat că are ”foarte multă înțelegere pentru minorități în general”, iar parteneriatul civil dacă nu presupune căsătorie este ”o chestie liber consimțită între două persoane, dar nu să fie prevăzut în Constituție, acolo să fie prevăzută căsătoria între femeie și bărbat. Asta este opinia PSD”.

La rândul său, senatorul Ioan Deneş a afirmat că persoanele de acelaşi sex pot face ce doresc în intimitate, însă nu în public, lezându-i libertatea: ”Atâta timp cât modul în care se comportă un cetăţean nu-mi lezează libertatea, are dreptul să facă ce doreşte. Dar în momentul în care îmi lezează mie libertatea, atunci avem o problemă. Şi aici vreau să vă spun foarte tranşant: de fapt dumnealor doresc ca drepturile pe care le are un cuplu de acelaşi sex să fie drepturile şi să fie apăraţi ca şi o familie în sensul pe care îl înţelegem noi până acum. Adică să aibă dreptul să facă înfieri, să meargă de mână pe stradă. Acest comportament consider că îmi încalcă libertatea mea, libertatea mea de a merge pe stradă cu copilul meu sau cu nepotul şi să mă întrebe copilul care este familia normală, cea pe care o vede acasă şi în care l-am crescut sau aia pe care o vede pe stradă. Eu respect legea. Dacă nu o să apară, nu au voie să facă acest lucru, pentru că nu este lege, e simplu. În apartamentul lor pot face ce doresc”, a menționat Deneş.

Camera Deputaţilor a scos, marţi, de pe ordinea de zi a votului final iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, pe motiv că „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat, astfel că proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.

Deputaţii au discutat, luni, iniţiativa cetăţenească de modificare a articolului 48 din Constituţie privind familia. Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

7 comentarii

  • O respect pe doamna Pana dar cum poate un partid din familia social-democrata sa fi impotriva egalitatii intre diversele moduri in care adultii isi maniefsta consumtit sexualitatea? Inteleg de ce ar face-o dreapta conservatoare, dar un partid social democrat? Identitatea stangii este egalitatea si progresul pe teme de identitate. Intreb, nu dau cu paru’.

  • Doina Pana, vicepresedinte PSD, despre modificarea Codului Penal: „Era o urgenta maxima”!
    declarație facută, marți 31 ianuarie a.c, la Digi24, când guvernul susținut de domnia se afla de acum celebra sesiune de lucru de „noaptea ca hotii”!
    Cam atât despre discernământul și priceperea doamnei. Acum, este într-o goană disperată pentru recuperarea votanților. Unde era să se ducă dacă nu la cea mai stupidă, retrogradă și antieuropeană inițiativă „sponsorizată” din plin de instituția care tezaurizează și promovează obscurantismul și superstiția la pachet cu iliberalismul la nivel național. Iată ca avem o nouă „urgență maxima”.
    Despre avort, încă nimic, stimată doamnă? Poate le rezolvați cu „un drum” pe amândouă dacă tot e să cautăm Constituția in chiloți?

  • In ceea ce priveste proiectul initial de ordonanta referitor la gratiere, Doina Pana a spus, tot acum doua luni, ca il vede ca pe o idee buna si spera sa fie adoptat in procedura de urgenta, „ca sa nu riscam sa intram in acea decizie-pilot si sa nu lăsăm românii din afara penitenciarelor să plăteasca sume, pentru că, in definitiv, din banii fiecaruia”
    „Faceţi un calcul şi o să vedeţi că sunt aproape 250 euro pe lună. Deci îi oferi casă, masă, chiar dacă în condiţii defectuoase, şi 250 euro pe lună. Şi eu vă pun întrebarea: este corect pentru românii liberi, care mulţi poate lucrează trei schimburi şi nu au aceşti bani, sau pentru atâţia pensionari care nu au pensia în cuantum de 250 euro? Cât de nebun trebuie să fii ca stat să plăteşti aceste penalităţi unor oameni care execută nişte pedepse, pentru că nu ai reuşit să vii cu un pachet în acest sens?”
    Iată că au trecut două luni de la lansarea ideii de urgența a legii grațierii și nu a venit nimeni din Europa ca să ne întoarcă buzunarele pe dos pentru a plăti 250 de euro pe lună pușcăriașilor. Unde era urgența madam?
    Acum ne propuneți o nouă melodie pentru a vă recâștiga sex appeal-ul: „Let’s talk about sex”. Foarte murdar, foarte politicianist!

  • Părerea mea personală este că orice om adult, indiferent de orientare sexuală, are dreptul conferit de către Cel de Sus pentru a-și întemeia o familie. Punct.
    În cea ce privește ,,familia tradițională , creștin-ortodoxă și de ce nu , pesedistă” aș avea un amendament care la fel de bine ar ,,încăpea” în Constituție : Componentul unei asemenea familii, care își umflă în pumni consoarta, copiii , se prezintă la ,,matcă” turmentat ca porcu’ și irosește veniturile familiare la păcănele , să fie declarat PROSCRIS !

    • …apropo de foarte interesanta opinie a d-lui Deneș , referitor la lezarea libertății: distinsul susține că libertatea dânsului are prioritate față de libertatea altora, cu alte orientări sexuale. Nu zău? Există legi referitoare la exhibiția în public , valabile pentru toată lumea , fie că Ixuleanu simte nevoia să o iubească în public pe Saveta , la coadă la butelii , fie Vasile ar face același lucru cu Grigore în fața tonetei cu plăcinte.
      Domnilor, trăim într-o societate încă primitivă , obtuză , în care toleranța există și nu prea. Degeaba umblați la shopping prin Marele Bazar sau la ,,dat cu schiurile” în Kitzbühel dacă nu pricepeți mare lucru din evoluția umanității sau nu ați învățat la școală despre obiceiurile Romei antice , Greciei , Egiptului antic , unde homosexualitatea era la mare preț atât în vârful piramidei sociale cât și la baza ei. Bine că ,,republica pesedistă” este perfect normală , nu se mănâncă usturoi și gura nu pute! Haida deh, nu aveți de gând să coborâți din pom?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.