Catedrala Națională va fi sfinţită duminică, însă clopotele ei au început să bată mai devreme. Momentul a fost înregistrat de deputatul Doina Pană care a postat pe Facebook un filmuleţ şi un mesaj:
„Bat clopotele în Catedrala Mântuirii Neamului! Fie ca harul lui Dumnezeu să coboare asupra țării noastre, să ne mântuiască neamul, să sărbătorim Centenarul Marii Uniri uniți în cuget, simțire și faptă!”, a scris deputatul Doina Pană, vicepreşedinte PSD.
Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 16.30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Naționale (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00.
Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi. Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Naționale, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.
Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 8.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire.
Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.
Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.
Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit.
În seara zilei de duminică, 25 noiembrie 2018, începând cu ora 18.30, va avea loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău”, anunţă Biroul de presă al Patriarhiei Române.
La sfinţirea Catedralei participă Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, însoţit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Naționale depășește pragul de 121 de milioane de euro, scriu jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină.
Patriarhia a anunţat că aşteaptă, duminică dimineaţă, 30.000 de credincioşi pentru a participa la slujba de sfinţire a Catedralei Naționale, numai că siguranța acestor oameni se află sub semnul întrebării. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a confirmat pentru Recorder că nu a dat aviz, acțiunea fiind în afara legii, astfel că evenimentul se va desfășura „pe răspunderea proprietarului“.
Sursa foto: basilica.ro
o blasfemie a preotilor la adresa trairii mantuitorului pe pamant si a ieslei in care s a nascut… nici popii pocaitilor nu sunt mai brezi… afaceri, case, etc…
pocaitii au teoria cum ca i binecuvinteaza dumnezeu, dar nu tine…. daca vrei bogatia acestei lumi atunci stai in lume sau stai pe ultima banca in biserica…. nu veni cu pretentia sa slujesti in biserica- ( influenta distrugatoare asupra sufletelor din biserica) stai in pisssda mati in afara conducerii si nu ti ridica nici macar capul in biserica.. dar nu…. sunt plini de draci si ei si ortodocsii. iubesc banul si luxul precum c(…)…. oricum, judecata este cutremuratoare iar sufletele care se poticnesc si care se pierd din pricina celor ce conduc prin influenta bogatiei le va cere Dumnezeu din mainile lor…. habar nu au pocaitii si ortodocsii ce i asteapta… poti fi papa de la roma… biserica trebuie sa fie salvatoare, nu pieritoare!
Doina Pana ce religie are pana la urma??? Ortodoxa sau catolica??? Mama ei este greco catolica si ea ce religie are?? Mai merge la ortodocsi mai merge la catolici…. interesanta persoana… o intereseaza doar voturile???
Mai întrebare când ești greco catolic ești la origine ortodox ,catolicii adevărați sunt români catolici,nu?
„Un catolic” care de fapt este un ortodox. Ortodoxia a aparut dupa 1054 deci la origini suntem catolici…. dar omul …. are interesele lui
Moscova trimite pe nimeni??? Cum se sfinteste cand ea se afla in constructie???
O informație ce a trecut destul de neobservată în spațiul public românesc e legată de faptul că Biserica Ortodoxă Română a avut o poziție extrem de curajoasă în ceea ce privește autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, sfidând Moscova și pe Putin. Acest lucru vine în pofida curentului foarte puternic promovat în țara noastră de către o samă de agenți de influență ai Moscovei din cadrul bisericii noastre, sprijiniți cu foarte mulți bani și logistică. Măcar în această privință, ”conducerea” BOR e mai vizionară decât guvernul țării ce încă este captiv unor înclinații pro-ruse.
Mi s-ar fi parut corect sa scrie un preot despre eveniment.Politicienii sa-si vada de politica.Oricum guvernul Dancila este o insulta la adresa romanilor si asta chiar in anul acesta de importanta istorica.
din 85 mil euro se introc la buget 70 %
Guverul Dancila si Psdragnea sunt pe faras. Bat clopotele; ding- dang, ding-dang si poporul se va trezi in 2020.
Cu sau fără bani publici, această catedrală EXISTĂ! Ceea ce nu se poate spune despre o autostradă de la capitala sudistă și măcar vreun oraș transilvan , ea nu prea există, deși au trecut 100 de ani.
Acum, între a exista și A FI mântuitoare e o cale extrem de lungă., asupra căreia merită aplecare și reflecție, pentru a înțelege ce mare diferență este între a exista și a fi.
Vocația de fierari -betoniști și mari ctitori a preoților ar cam trebui să se termine, ori, mai bine, ar trebui să se transfere în zidirea de suflete, sau, de ce nu, dacă tot îs pricepuți, să se înhame la construcția de autostrăzi, poate așa, de frica lui Dumnezeu, am putea și noi să avem inrastructură. Să delege guvernul incapacitatea sa de a construi ceva durabil în țara asta către Patriarhie, că-i mai bună chivernisitoare a banilor, și poate că vreo câțiva monahi îmbunătățiți, având în viața civilă studii de constr ucții, finanțe sau mai știu eu ce studii de folos, vor dori să lase și ceva palpabil și folositor pentru laicii ce-i susțin. Cu siguranță ar fi priviți ca niște sfinți.
Deci, Doamne ajută și dă bine!
Ca trebuia sau nu trebuia nu sunt eu in masura sa judec. Totul trebuia sa coste 70 de milioane de euro dar realitatea este cu totul alta si s-a ajuns ca pana acum sa se cheltuiasca 120 de milioane de euro si este doar in roșu! Probabil ca atunci cand o sa fie gata o sa coste 170 de milioane de euro. Constatarea mea este ca nici macar cand au construit o biserica nu s-au abtinut sa nu fure! Si nu oricat!
Nu stiu cati dintre noi realizeaza ca in aceste zile ,cand nu contenesc momentele penibile,care acopera neputintele si inactivitatea,totusi Sfintirea Altarului Catedralei Neamului este un moment memorabil!El a fost posibil datorita acestui OM DEOSEBIT-PATRIARHUL DANIEL! S-a scris mult despre visul lui Eminescu,al regilorCarol si Ferdinand,al primului Patriarh,Miron Cristea.Frumos!Toate acestea puteau ramane simple vise,daca n-ar fi fost acest om TRIMIS DE DUMNEZEU care a pus in opera visul celor ce sunt constienti ca aceasta Catedrala era un drept si necesitate pt romani.Ca unul ce am stat pe aceleasi banci cu Marele Patriarh Daniel,imi iau ingaduinta modesta de a spune:CINSTE VOUA,PREAFERICIREA VOASTRA!