Actualitate

Doina Pană a demisionat din funcția de ministru al Apelor și Pădurilor! Care este motivul. ”Mi-am îndeplinit misiunea!”. Ce spune Liviu Dragnea

Deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD la nivel național, i-a înaintat în 3 ianuarie prim-ministrului României, Mihai Tudose, demisia din funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, demnitate în care a fost învestită în luna iunie 2017.

”Starea mea de sănătate nu-mi permite continuarea activității în calitate de ministru. Prin urmare, vă prezint demisia mea din calitate de ministru pe motiv de sănătate. Apreciez conlucrarea deosebit de fructuoasă pe care am avut-o și vă asigur de întregul meu sprijn pentru îndeplinirea programului de guvernare, din calitatea mea de parlamentar”, spune Doina Pană în cererea de demisie transmisă premierului.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a postat pe Facebook: ”Îi mulțumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României! Radarul Pădurilor, Codul Silvic, diminuarea defirișărilor ilegale, toate acestea și multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru! Propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Național, care va fi convocat zilele următoare”.

Doina Pană (60 de ani), care a câştigat primul mandat de deputat în decembrie 2012, a fost desemnată în aceeaşi lună ministru delegat pentru Dialog Social. În 26 februarie 2014 a fost numită ministru interimar al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar în 5 martie 2014 – ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, funcție pe care a ocupat-o până în 13 decembrie 2014, în Guvernul Ponta. În decembrie 2016 ea a obținut al doilea mandat de deputat. În 29 iunie 2017, Doina Pană a fost desemnată ministru al Apelor și Pădurilor, în Guvernul Tudose.

Raport de activitate al ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, mandat 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018

Doina Pană:

Domeniul Păduri:

1. Prin HG 447/2017, am acordat compensații financiare pentru proprietarii de păduri aflate în arii protejate, unde există restricții în recoltarea lemnului. Este pentru prima dată când se corectează o mare nedreptate făcută proprietarilor de păduri din zonele protejate, care sunt obligați prin lege să nu valorifice propriul bun. La finalul anului 2017 s-au înregistrat 586 de cereri pentru obținerea compensațiilor, dintre care 506 au fost validate ca eligibile. Suma totală plătită beneficiarilor, la 31 decembrie 2017, a fost de 17,833 milioane lei. Totodată, s-au acordat despăgubiri civile proprietarilor de pădure din arii protejate în valoare de 23,3 milioane lei.

2. Am decis preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure din România rămase nepăzite, indiferent de forma de proprietate și indiferent dacă este sau nu cunoscut proprietarul, precum și suportarea de la bugetul de stat a contravalorii acesteia pentru suprafețele de pădure mai mici de 30 ha. – operaționalizare Cod Silvic. Măsura contribuie la reducerea drastică a micului furt. MAP a plătit până la 31 decembrie 2017 suma de 1,743 milioane lei pentru serviciile silvice asigurate pe proprietățile sub 30 ha.

3. Am adoptat Regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din pădurile proprietate publică, prin HG nr.715/2017 – operaționalizare Cod Silvic. Prin acesta am stabilit:

● asigurarea, cu prioritate, a lemnului de foc pentru populație. Este primul an în care un Guvern și-a asumat ducerea la îndeplinire întocmai a prevederilor Codului Silvic. Hotărârea se referă la vânzarea directă, fără intermediari, a lemnului de foc către populație și unitățile de interes public local (școli, grădinițe, instituții etc.), din pădurile proprietate publică. În acest sens, au fost introduse, în premieră, prevederi care sancționează specula, adică revânzarea materialului lemnos cumpărat ca lemn de foc de  către populație. În 2017, de la data intrării în vigoare a acestei prevederi (luna noiembrie), Romsilva a pus la dispoziția populației aproximativ un milion mc de lemn de foc. Începând cu anul 2018, Romsilva va pune la dispoziția populației cca. 4 milioane mc de lemn de foc, anual. Cantitățile menționate sunt asigurate exclusiv din pădurile proprietate publică a statului român.

● asigurarea dreptul de preempțiune producătorilor de mobilă – este încurajată prelucrarea superioară a lemnului la noi în țară. Se stabilește clar că, special pentru sectorul mobilei din România, se organizează o primă licitație, la care au dreptul să participe exclusiv operatorii atestați ca producători sau dețin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu un producător din industria mobilei.

● transparentizarea totală a licitațiilor de masă lemnoasă. Ministerul Apelor și Pădurilor este în curs de finalizare a website-ului www.produselepadurii.ro, dedicat popularizării tuturor anunțurilor de licitație de masă lemnoasă din pădurile aflate în proprietate publică. Se vor grupa, astfel, anunțurile pe un singur portal, anunțuri care, în prezent, se regăsesc publicate pe site-urile fiecărui administrator de fond forestier proprietate publică, în mod dispersat și neunitar.

4. Am finalizat Strategia națională forestieră 2017 – 2027. Documentul este finalizat și trimis la Ministerul Mediului pentru procedura de evaluare de mediu SEA. 5. Am demarat dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL, Radarul Pădurilor etc.) în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, conform protocolului încheiat între Ministerul Apelor și Pădurilor și STS. S-a finalizat prima etapă a protocolului, respectiv evaluarea sistemului informatic existent și identificarea soluțiilor de dezvoltare a acestuia. Până la sfârșitul anului 2018 se va finaliza dezvoltarea sistemului, care va fi testat până la mijlocul anului 2019, iar de la acea dată va deveni perfect operațional.

6. Am emis Ordinul de ministru 1094/2017 privind simplificarea procedurilor care facilitează accesul cetățenilor la lemnul din propriile păduri și din vegetația din afara fondului forestier.

7. Am emis Ordinul de ministru 1339/2017 pentru recoltarea în regim de urgență a lemnului provenit din calamități.

8. Am elaborat HG privind acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de animalele sălbatice în culturile agricole – se află pe circuitul de avizare externă.

9. Am finalizat amendarea Legii privind statutul personalului silvic – se află în circuitul de avizare externă.

10. Am elaborat Ordinul comun împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind înființarea grupului de lucru care să întocmească fișa măsurii pentru accesarea fondurilor UE în vederea acordării de compensații financiare proprietarilor de păduri din siturile Natura 2000 din bani de la UE și nu de la bugetul de stat.

11. Am derulat programul de identificare și punere sub protecție a pădurilor virgine și cvasivirgine. MAP, prin structurile aflate sub autoritatea sa, a identificat și inclus în Catalogul național al pădurilor virgine peste 3800 de hectare de fond forestier care respectă criteriile prevăzute de lege. Specialiștii MAP lucrează la întocmirea caietul  e sarcini pentru realizarea unui studiu la nivel național, finanțat din Fondul pentru Mediu, prin care se dorește identificarea tuturor pădurilor virgine din România și  punerea lor sub protecție prin includerea în Catalog. Suma destinată finanțării, cca. 2,3 milioane lei, este asigurată prin contractul de finanțare pe care l-am încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Domeniul Ape:

1. Am demarat cea de-a doua etapă a proiectului de reconstrucție a plajelor, Administrația Națională ”Apele Române” a demarat procedura de licitație pentru etapa a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere și refacere a plajelor din sudul litoralului, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din România, din ultimii 27 de ani. Proiectul finanțat din fonduri europene este programat să înceapă anul viitor, are o valoare totală de peste 700 de milioane de euro și vizează plajele din zonele Edighiol si Periboina (punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm – Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protecția costieră între portul Constanța și portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (între portul Belona și zona Capul Turcului), Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și 2 Mai.

2. Am derulat acțiunile necesare pentru accesarea fondurilor europene pe POIM pentru execuția investițiilor în domeniul gospodăririi apelor, conform prioritizării realizate.

3. Am început etapa a II-a a Programului Control Integrat al Poluării cu Nitrați.

4. Am elaborat Ordonanța de urgență nr. 78/2017 privind amendarea Legi Apelor, în conformitate cu directivele UE.

5. Am întreprins măsuri concrete în vederea alinierii la cerințele CE pentru închiderea acțiunilor de infrigment deschise României (faze pre-contencioase), pe problematica MHC, strategiei marine, ape uzate.

6. Am elaborat Ordinul comun cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind închirierea domeniului public al statului, administrat de ANAR, necesar desfășurării activității de piscicultură și alte activități.

7. Am reactualizat HG privind stabilirea zonelor de protecție sanitară.

8. Am reactualizat legislația privind exploatarea în siguranță a barajelor și digurilor.

CONCLUZII

Prin acțiunile întreprinse și măsurile concrete luate în domeniul Păduri în cele două mandate ale mele de ministru al Apelor și Pădurilor (martie 2014 – decembrie 2014 și 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018), precum și prin activitatea mea susținută în Parlamentul României, consider că mi-am îndeplinit misiunea: scăderea drastică a tăierilor ilegale de arbori din pădurile României.

➢ datorită Radarului Pădurilor și a sistemului 112 pentru transportul de lemn, instrument pe care l-am implementat în 2014 și a măsurilor legislative la care am fost co-inițiator, un nou Cod Silvic și o nouă Lege a contravențiilor silvice, de la 8,8 milioane mc/an lemn tăiat ilegal (conform raportului Curtii de Conturi a României din anul 2014), s-a ajuns la cca 0,4 milioane mc/an.

➢ Tot datorită Radarului Pădurilor, care nu permite achiziția de lemn tăiat ilegal, s-a ajuns la situația că România a devenit din exportator de buștean, importator de buștean. Exportăm pe an cca. 0,3 milioane mc și importăm pe an peste 2 milioane mc.

➢ Sistemul informatic SUMAL funcționează din 2014, fără întrerupere. El a fost dezvoltat în plus, în 2014, față de cerințele Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, încât drumul lemnului de când pleacă din pădure până la destinatarul final (mobilă sau ieșire din țară) este urmărit în timp real prin intermediul Radarului Pădurilor. Este un sistem unic în Europa, posibil în lume, foarte eficient. Un exemplu de foarte bună practică, apreciat public și de Comisia Europeană. Colaborarea cu Serviciul de  Telecomunicații Speciale creează premisele dezvoltării eficiente a întregului sistem informatic integrat. Toate acestea, coroborate cu dezvoltarea informatică a SUMAL și a Radarului Pădurilor, completate de promulgarea noului Statut al personalului silvic, vor conduce, în scurt timp, la diminuarea spre 0 a tăierilor ilegale în România”.

32 comentarii

  • Aerul de București – contaminat de microbul (virusul sau ce-o fi) al ciumei (roșii, desigur), precum și mâncatul des și în cantități mari de produse toxice (de propagandă) duce la astfel de finaluri.
    Bine că nu-i mai rău.
    Vai de cei care rămân, dar mal ales de bobor !

  • E clar că bistrițenii au intrat în dizgrația miticilor PSD . Nu şi-a dat doamna Pană demisia din cauza bolii , a fost remaniată prin disimulare . Dragnea a vorbit despre remanieri acum două săptamâni . Azi mâine se va da bolnav şi Pugna . Radu Moldovan nu mai are nici un cuvânt de spus în partid , ăsta e începutul sfârşitului .

  • Mda. Dumnezeu să-i dăie sănătate! Țin minte ca ieri faza din 2004 cu „draga Stolo” de-a gândit poporul că se curăță saracu’ Stolojan în trei luni. Când acolo e bine mersi si acum în Parlamentul European unde doarme ca șoarecele în siloz.
    Acuma fie că Tudose nu vrea să revizuiască codul Penal așa cu dorește Dragnea, în sensul Ordonantei 13 pe care doamna a susținut-o frenetic, și doamna, apropiată oricum de demisionarele Shaideh și Plumb a primit indicații să facă un pas lateral fie că Dragnea urmărește slăbirea guvernului Tudose prin demisii succesive pentru a justifica în scurt timp înlocuirea lui. Vom vedea în scurt timp. Până atunci însă îi dorim în continuare multă sănătate doamnei deputat de Bistrița și îi sugerăm demisia și din Parlamentul României pentru a-și putea vedea și mai bine de sănătate!

  • Cum ați știut voi ma culților când si de ce, dar mai ales de unde si-a dat doamna demisia! Cum știți voi, ma , tot ! Tot ce mișcă, tot ce zboară, tot ce se fura sau se plantează! Nu știți cumva câți brazi a plantat Bergenbier? Eu am ajuns sa o cunosc personal pe doamna ministru si când nu mai poate, credeți-ma, ca nu mai poate ! Voi ăștia de comentați așa la orice, ar trebui sa vedeți si voi pădurea de copaci doar. In rest spor la munca!

    • Asa, daca le sti tu atat de bine, spune-ne si noua pe ce creanga va zbura papagalita doamnei fost ministru: inapoi la turism, la subcultura, la Parlament sau inapoi acasa la scris commenturi de partid pe FB?

    • ESte adevarat ce spuneti, probabil este un om integru, profesionist. Dar dilema ramane: sanatatea ii permite sa fie parlamentar?

  • In domeniul pisciculturii nimic concret din programul ministrei. M-as fi asteptat sa reinvie cercetarea pt. producerea si reproducerea de pesti din specile autohtone. Mai multe a facut Balan si AJVPS decat ditamai ministra cu salar umflat cat Somesul dupa ploaie.

    • Nemultumitii, carcotasii, postacii cei care sunt Gica contra vor comenta ever pe toate ziarele online. In orice caz. Fara cuvinte mari cred ca doamna Pana a fost unul dintre cei mai buni ministrii ai guvernului Tudose. Multumim ca ne-ati ascultat de fiecare data dna Ministru si ati incercat sa rezolvati atat cat ati avut legea de partea dumneavoastra.

    • Coco, cocomunistule, noi nu suntem contra lui Gică. N-avem nimic cu el.
      Poate suntem contra lui Liviu Dragnea, sau dacă vrei tu suntem Dragne contra. Deoarece suntem împotriva Teleormaniei. Deoarece suntem pentru contra. Deoarece #Rezistăm.

    • Nemultumitii, carcotasii, postacii cei care sunt Gica contra vor comenta ever pe toate online. In orice caz. Fara cuvinte mari cred ca doamna Pana a fost unul dintre cei mai buni ministrii ai guvernului Tudose. Multumim ca ne-ati ascultat de fiecare data dna Ministru si ati incercat sa rezolvati atat cat ati avut legea de partea dumneavoastra.

  • Primarul trebuie sa-si demisioneze pt ca sunt strazi care stau in bezna de ani de zile si pe el il doare-n fund de conditiile de trai ale cetatenilor . Demisia bre’ primar!

  • Multă sănătate doamnei deputat. Radarul e de vină. Barca se scufundă, ies la lumină rozătoarele. Parcă un sentiment de simpatie mă încearcă, deși rațional vorbind toți ciumați trebuie separați la carantină. Gravitatea actului legislativ privind legile justiției, poate fi ușor calificat, trădare de țară. Cei care nu sunt bolnavi în ceasul judecății, vor regreta amarnic.

  • Indiferent ce se comenteaza bun sau rau la adresa doamnei DOINA PANA , intai de toate trebuie avut in vedere respectul fata de o femeie, mama si la urma urmei a unei persoane cu scoala mai multa decat altii. Putem critica activitatea fara sa aducem jigniri si expresii mojicesti. Din pacate constat ca tot colegii sai din GUVERN si din Parlament au facut posibila o astfel de DEMISIE. Prin slabirea continua a JUSTITIEI integritatea de ori ce fel a doamnei ministru este pusa in pericol de MAFIA LEMNULUI. Putem vedea cata ipocrizie si impostura a existat la toate guvernele de dupa 89, care nu au fost capabile sa incerce macar o lege si o aplicatie ca cea denumita RADARUL PADURILOR. Acuma ca aceasta aplicatie nu isi arata rodul asa cum ne-am fi asteptat asta este alta poveste. Merita de subliniat ca acesti (BARBATI) de STAT au trebuit sa puna o FEMEIE in batalia cu MAFIA si a lasat-o sa scoata carbunii incinsi cu propriile maini, fara sa sustina logistic si serios acest program. Am vazut cu totii la stirile nationale zeci de reportaje cu cardasia, tovarasia politiei, primarilor si consilierilor cu jefuitorii de PADURI. Acesta este un tablou trist si arata neputinta si lipsa de eficienta a administratiei Romanesti .

  • Felicitari doamnei Pana ! O adevarata doamna, demna de respect. In rest comentariile celor ATOTSTIUTORI neinformati sun fix pix. Nule ! Bravo doamna pentru curajul pe care l-ati avut !
    Habar n-au ei,stiutorii, cum si cat ati muncit !

  • Dintre „marile realizari al t-arasei Pana am admirat cele de pe cursul Dunarii pw tot traseul.Ea a fost prea”usoara” pentru proiecte asa grele.Dintre cele mai importante realizari putem admira continuitatea furturilor de lemn sub protectia asaziselor autoritati,care te vor amenda pe tine daca faci sesizari!Asa DA realizari!!

  • Radarul pădurii: făcătură de ochii lumii

    DA, realizările sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire. Cel puțin în domeniul despre care vorbește. Tovarășa Pană este fruntașă la manipulare sau minciunit. Mai avea puțin și vă apucați de plâns pentru biata femeie ajunsă ministră, din datorie, misie, etc, nu? Doar că, vorba cuiva care comenta mai sus, gargara e mare!
    Bate câmpii în continuare, cu radarul pădurii, aplicație care nu a funcționat și nu funcționează! Vezi cazurile de persoane care se luptă în instanțe să își probeze civismul și naivitatea de a fi crezut-o pe această femeie și au sunat la 112 să reclame o suspiciune de furt de lemne, efectul fiind amenzile serioase de la polițiștii care nu sunt angajații ministerului pădurilor ci a internelor, drept pentru care baza legală a contravențiilor este OUG 32, nu ordinele unui ministru obosit în a creea realități paralele prin comunicate și declarații de presă și care a afirmat și încă afirmă cu tupeu maxim că a oprit tăierea pădurilor? Din comunicările Gărzii Forestiere făcute presei de BN tăierile au crescut pentru 2017, în comparație cu 2016, deci încă o minciună sfruntată, nu? Așa că nu mai puneți botul la bazaconiile debitate de Fă Doina Pană și informați-vă și din alte surse decât din pachetul ei de dezinformări. Și, da, vă recomand să o priviți cu îngăduință și multă multă compasiune! Fiți buni cu ea, că săraca e singură și nici nu știe cât este de bolnavă și de obosită! Aveți compasiune și rugați-vă să se însănătoșească grabnic! Doamne Dumnezeule ajută-i bietei ministre demisionare să se însănătoșească și limpezește-i mintea și dă-i putere să ne apere pădurile de cei care le taie!

    Cu respect

    Florica Dura, scriitor, jurnalist , activist civic

  • Doamna Doina este un model pentru noi toti… O femeie puternica care a încercat sa facă ceva pentru tara asta… Îmi pare nespus de rau ca a trebuit sa demisioneze…. Încă sănătatea e mai importanta…noi suntem alături de dumneavoastră…

  • Mult succes doamna Pana in activitatea de deputat! Ati fost pentru mine un profesor extraordinar iar Bistrita se simte onorata de modul frumos in care v-ati desfasurat activitatea in Guvern!

  • Felicitari doamna ministru pentru tot ce ati realizat!Sunteti un om absolut minunat! Nu luati in seama comentariile răutăcioase! Va doresc multa sănătate si putere sa treceti peste aceste incercari si sa ne putem bucura de prezenta dumneavoastră mulți,mulți ani de acum încolo! Sa stiti ca sunt oameni care va iubesc si vor fi alaturi de dumneavoastră!

    • Sa trăiesti doamna Liana să ai noroc de doamna Doina in continuare, să rămăi un devotat căteluş (ă), pentru că ai motive !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.