”Legat de ora de religie, au fost dezbateri lungi în Comisia de învăţământ în două zile, cu reprezentanţi ai tuturor confesiunilor, părinţilor, elevilor. Raportul comisiei, care a plecat spre dezbatere, mie mi se pare unul foarte benefic. Da, trebuie să punem în aplicare ceea ce a spus Curtea Constituţională, da, părintele sau elevul, dacă este major, trebuie să solicite să facă ora de Religie, dar, în acelaşi timp, pentru că Religia este în trunchiul comun, asta însemnând ore obligatorii, nu oră opţională, elevul nu poate rămâne liber. Deci dacă părintele sau elevul major alege să nu facă niciun fel de oră confesională, atunci Ministerul Educaţiei să aibă prevăzut să modifice trunchiul comun, încât să fie religie/altă materie, care să însemne eventual Morală, să însemne Civică, să însemne ceva care, la fel, să dezvolte valori morale şi civice. Este varianta optimă la care au subscris toţi factorii interesaţi şi aceasta este varianta oficială, care a plecat ca raport al Comisiei de învăţământ”, a spus Doina Pană într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că noile prevederi intră în vigoare din următorul an şcolar: ”Orice modificare care se face în învăţământ se face începând cu 1 septembrie, data la care demarează noul an şcolar. La fel, opţiunea nu se poate face oricând, există un calendar al mişcării personalului didactic. Va exista o dată până la care părintele sau elevul major poate face cererea. Şi încă ceva. Se pot răzgândi oricând, dar se pleacă de la ideea la început de ciclu: la început de ciclu primar, ciclu gimnazial, ciclu liceal. Se pot răzgândi în sensul că n-au vrut să facă şi să vrea să facă sau se pot răzgândi să nu mai facă, anual, până la data care va fi anunţată oficial de către minister şi să nu împiedice mişcarea personalului didactic”.
Datele înregistrate în sistem până vineri 6 martie, ora 18.00, indică faptul că la nivelul întregii ţări au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili să formuleze cereri pentru a lua parte la ora de religie, a anunţat Ministerul Educaţiei. În măsura în care elevii majori sau părinţii/reprezentanţi legali ai elevilor minori doresc să opteze pentru participarea la ora de religie după data de 6 martie, acest lucru este posibil.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de Religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina. CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Pentru a fi pusă în practică decizia Curţii Constituţionale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de Religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă. În formularul de înscriere, se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de Religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute de lege.
Ai pierdut. Pleaca.
E foarte bine ca de anul scolar urmator vom putea opta pentru Cultura civica sau altceva, o formare mai apropiata zilelor noastre.Este un prim pas care chiar ne bucura pe noi parintii.De asa ceva au copiii nostri nevoie.
Si educatia sexuala cand se face fa Doina? Ce amuzant va fi! Popa la religie o sa spuna banuiesc ca, tinerii trebuie sa faca sex(copii) dupa ce se casatoresc, asa cum este scris in biblie. La educatie sexuala profesorul le va spune sa faca sex protejat indiferent cand. Si atunci ma intreb: ce cauta amandoua disciplinele in scoala. Ori una, ori alta. Dracul si cu D-zeu nu pot locui in aceeasi casa. Doar in scoala romaneasca se poate asa ceva. Din fericire pentru noi pe D-zeu nu-l poate pacali nici popa si nici profesorul de sex.
Ma amuza ca toti inadaptatii social iau in deradere religia. Sunt convins ca majoritatea celor care tot urla la BOR, ca varcolacii la luna plina, nu sunt in stare sa-si asume public pseudo-ateismul pe care-l tot afiseaza ostentativ, mai ceva ca homosexualii la paradele destinate orientarii lor sexuale. E dreptul fiecaruia sa aleaga ce vrea sa faca cu viata sa. Ei uite, acum parintii pot alege pentru copiii lor. Ce vreti mai mult?!