Deputatul PSD Doina Pană a reacționat după ce președintele României, Klaus Iohannis, a a atacat la Curtea Constituţională legea pentru declararea zilei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon”, considerând că aceasta ”contravine prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principului separaţiei puterilor în stat” și că din lege ”nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”. Aici textul integral al sesizării.
”Dragi prieteni, cu toții suntem de acord că există lucruri care nu se fac! În 4 iunie s-au împlinit 100 de ani de când a fost semnat de către reprezentanții a 16 state, inclusiv România și Ungaria, Tratatul de la Trianon. În el s-a recunoscut oficial, la nivel internațional, Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România. De câteva săptămâni, tocmai ca să fie timp pentru promulgare până în 4 iunie, Parlamentul României a votat legea inițiată de PSD prin care ziua de 4 iunie să fie sărbătorită în fiecare an ca Ziua Tratatului de la Trianon. N-am reușit să înțeleg de ce până în 4 iunie (un 4 iunie special – împlinindu-se Centenarul), președintele nu a promulgat legea. Incredibil dar adevărat, țineți-vă bine (!), Klaus Werner Iohannis a atacat legea la CCR! Fiind vorba de un reper istoric esențial pentru România, există un act mai josnic și mai incalificabil? Interesele cui le reprezintă acest individ votat de români tocmai ca să le reprezinte interesele?”, a postat Doina Pană pe Facebook.
Luna trecută, Parlamentul a adoptat o lege prin care ziua de 4 iunie a fost declarată ”Ziua Tratatului de la Trianon”. În acest an este marcat centenarul de la semnarea tratatului de pace în Palatul Trianon de la Versailles (4 iunie 1920) prin care se recunoștea internațional Unirea Transilvaniei cu România, precum și frontierele dintre Ungaria și România. Aici detalii despre Tratatul de la Trianon.
REPEDE O VIRARATI. NU DEMULT VA PUPARATI CU UDMR SI ACU………………?!
doamnă ! suntețí parlamentar de vreo 30 de ani și nu dovedițí că ațí învățát ceva despre științá facerii legilor.
Ce-ațí zice dacă CCR (roșie) ar declara legea respectivă neconstituțíonală ?
Asta ne doare pe noi acuma ?
Ați promis că ne lăsați, faceți-o ! întristați-ne, să vă ducem dorul.
Bravo Saveta, dar cainele nu pleaca de la macelarie de buna voie, trebuie sa i ajutam.
Fa Doina,
Actul cel mai josnic și mai incalificabil este acela că in anul 2018, Centenarul Marii Uniri din 1Decembrie, 1918 a fost ratat, din cauza că parlamentul dominat de PSD, era ocupat cu modificarea legilor justitiei pentru salvarea penalilor in frunte cu Liviu Dranea.
Guvernul PSD de atunci a decis să prelungească sărbătoarea Centenarului Marii Uniri cu încă doi ani, constatând prea târziu că nu-i mai ajunge timpul, ca să facă pregătirile necesare. Acum v-a apucat dintr-o dată patriotismul, cu toate că nici în anul 2019 nu s-a făcut nimic desi, după cum se stie, în cursul anului 1919, principala preocupare a diplomaţiei româneşti a fost ratificarea, prin tratatele de pace, a actelor de Unire din 1918. Şeful delegaţiei române la Paris, Ion I.C. Brătianu, întâmpina multe greutăţi ca urmare a faptului că România, ca şi alte ţări mici, fusese trecută în categoria statelor cu interese limitate şi nu era acceptată la elaborarea tratatelor de pace. În acest sens, Regina Maria, cu acordul lui Ferdinand decide să plece la Paris si Londra pentru a susţine cauza României, în contextul relaţiilor personale excelente pe care le avea cu lumea occidentală. În urma acestor negocieri România semnase în decembrie, 1919 pacea cu Austria care consfintea unirea Bucovinei precum si pacea cu Bulgaria pentru unirea Dobrogei cu România . Tratatul de pace cu Ungaria s-a semnat abia la 4 iunie 1920, in palatul Trianon de la Versailles, din cauza discutiilor interminabile referitoare la granite si la asigurarea drepturilor minoritătilor. Prin aceste documente sunt confirmate, în mod oficial, granițele României Mari. Asadar, semnarea tratatului de pace cu Ungaria pe 4 iunie, 1920 in palatul Trianon din Versailles, reprezintă ultima etapă a procesului de făurire a României Mari, la care o contributie importantă au avut Regele Ferdinand (Întregitorul) si Regina Maria.
Este de-a dreptul scandalos că la mai bine de un secol acei care au făurit România Mare nu au monumente si nu au nici măcar busturi, în multe dintre orașele importante din Transilvania, inclusiv la Bistrita. Si cu toate astea, voi PSD-istii nu ati avut nici un fel de reactie. Ba mai mult, chiar la Bistrita nu s-a făcut nici măcar un lucru elementar care nu necesita nici un fel de cheltuieli si anume revenirea la denumirile din perioada interbelică a Pietei Centrale care se numea „Piata Regele Ferdinand” si a Bulevardului Republicii care purta numele „Bulevardul Regina Maria”.
buna ziua, ma bucur sa citesc si un pic de istorie ……dar sa stiti ca ce ati scris Dvs. dna Pana , nu poate sa inteleaga …..pt dansa e scris in lb chineza !!!!!
Mai josnic și mai incalificabil decât ce fac și ce dau pe goarna reprezentantii PSD nu există! Absolut dezgustător. Pana, Suciu și Moldovan! De ce nu v-ați dus bai peremestii lui pește prăjit la Dragnea la puscarie, gătați în izmene albe sa tineti acolo o conferință? Tineti-o tot așa sa va tineti proștii aproape! O sa fie oricând electorat și pentru voi. Ciorditori care se țin patrioți că sa se înțepe la buget că șuții în magistrala de petrol.