Actualitate Recomandări

Doina Pană: Lege în favoarea diminuării risipei alimentare. PNL s-a opus. Mai mult decât jenant!

”Astăzi am votat modificarea Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Același PNL care o susținea în 2016, deși era clar că nu se va putea aplica, acum, când am corectat-o încât să fie cu adevărat benefică, s-a opus! Asta înseamnă la ei opoziție! Să votezi împotrivă la orice, chiar și atunci când știi că acel lucru este în favoarea celor pe care îi reprezinți în Parlament! Mai mult decât jenant! Descalificabil!”, a menționat într-o postare pe Facebook deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD.

Legea, care intră în vigoare în februarie 2019, vizează stabilirea unor măsuri referitoare la circuitul alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum, stabilirea organelor abilitate pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. Ea creează totodată un cadru normativ pentru definirea operatorilor economici din sectorul agroalimentar potrivit Regulamentului (CE) nr.178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare.

Conform legii, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.

Produsele pot face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, provenite din donaţii, se face către operatorii receptori, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza prezentei legi, beneficiază de facilităţi fiscale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul Fiscal. Sunt excluse de la donare/sponsorizare băuturile alcoolice.

Încălcarea dispoziţiilor prevăzute în noua lege constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.

17 comentarii

  • Suna bine dar este si va fi greu de aplicat. Tu politruc vi din nou sa dictezi cat trebuie produs, procesat si ambalat. Pe urma vrei sa dictezi romanului cumparator cat trebuie sa bage-n sacosa pe zi . In schimb nu te duce capul sa sti ce sa faci cu atata amar de hrana inainte cu doua -trei zile de la expirare. Pe nimeni nu intereseaza un aspect repetabil si care in parte se poate rezolva. Animalele salbatice Ursi, Lupi, Mistreti care ataca tot mai des din lipsa de hrana si proptectie. Aici s-ar putea face un protocol legal intre asoc. de vanatori, Ong-uri de Mediu, Ajvps-uri judetene si care sa preia aceste alimente de la niste distribuitori care la randul lor sa le recolteze de la rafturi. Astfel aceste animale mandria muntilor romanesti ar avea o sansa mai buna la viata. Nu sa vi sa-i tranchilizezi, sa-i muti mai incolo sau sa-i ucizi. Nu isi pune nimeni problema ? Nici nu mai trebuie sa citesti legea , din start este neprofesionista si pana la urma tot la gropile de gunoi ajunge mancarea, indiferent ce zice doamna Pana.

  • Ne asteptam ca dna Pana sa se fi gandit la tonele de mancare ce se arunca la nunti,inmormantairi ,mese comune .Noi suntem fruntasi la acest capitol si nimeni nu face nimic.De multe ori jucam cel mai straniu rol:suntem rupti in coate si genunchi ,eufemistic vorbind,dar in momente esentiale ne fudulim mai mult decat toata Europa!

    • nene, nu poti sa le impui oamenilor ce sa faca cu mancarea pe care au cumparat-o din banii lor ca nu suntem in dictatura comunista… got it? V-ati pierdut mintile cu totul acolo?

  • Mai mult decat jenanti sunteti voi, cei care stati pe acele scaune. Tara e in haos si voi veniti cu legea pentru diminuarea risipei alimentare. Rusinos.

  • Pană și Moldovan sunt ca Dragnea. Adică se regăsesc perfect în el, deoarece Dragnea îi reprezintă. Cum tu te regăsești în Iohannis (germană, engleză), și Cioloș (franceză), așa se regăsesc ei în Daddy și Pavian. Concluzie: Pană și Moldovan încap fără mari probleme în cei care sunt și mai găunoși decât ei.

  • E vorba de o măsură populistă, care oricum, cât s-a aplicat până acum se va aplica și în viitor, (că de, nu mă poți obliga tu PDS , adică tu Stat paralel cu realitatea, ce să fac eu ca proprietar cu marfa mea; ( ”decât ” să nu fie expirată la punerea în vânzare);
    Dar să te împăunezi cu o astfel de reușită a guvernării când roborul l-a-ntrecut pe Pi… (pi ală de la cerc, nu de la mama lor de hoți), când totul se scumpește, nimic nu se investește, totul merge din inerție , e jenant.
    Cine mai știe cine, când și cum se guvernează în țara asta ?
    Toate eforturile sunt ațintite pe justiție, că – știu ei, aia cu bărzăuni și pe căciulă – acolo ar trebui dată socoteala .

  • In Romania s-a ajuns in situatia ca opozitia sa se opuna unor legi chiar daca sunt bune! Este valabil si invers! Din cauza asta batem pasul pe loc!

  • câta ipocrizie.
    adica numai voi aveti voie sa risipiti tara asta dupa bunul vostru plac.
    astialalti nu au voie sa faca risipa pe banii lor munciti ca veniti voi si ziceti ca nu-i bine.
    ati risipit padurile, ati distrus râurile si zonele protejate cu microhidrocentrale facute de baieti destepti, ati distrus totul în tarisoara asta frumoasa si veniti acuma si spuneti ca privatul ala care produce si pe care voi îl taxati si impozitati de-l rupeti n-are voie sa arunce alimentele expirate, ca cica face risipa.
    pai e fix problema lui ce face cu marfa expirata ca daca nu reuseste s-o vânda poate sa o duca pe Luna, nu e treaba voastra sa-i trasati directive ca pe vremea comunistilor.

  • Felicitari talentatului poet bistritean. O poezie care trebuie afisata pe toate panourile din oras pe care le-a amplasat primarul si stau si goale si nefolositoare.

  • Eu zic să ne calmăm puțin și să privim aplicabilitatea practică a acestei legi. Gestionarea produselor care se apropie de expirare, colectarea, transferul informatic, transportul fizic, recepția informatică și fizică, depozitarea, sortarea și distribuția lor, evidența contabilă a acestora necesită resurse suplimentare deloc de neglijat, atât resurse umane, cât și financiare. Cine va suporta aceste cheltuieli uriașe? Ca antreprenor, prefer să arunc 10 iaurturi care expiră, sau să le dau direct de la ușa recepției unora necăjiți, decât să cheltui cu transferul lor mai mult decât este valoarea lor. Pentru că în niciun magazin nu expiră cantități uriașe, cu paleții sau cu baxurile, ci expiră câteva bucăți pe sortiment. Acesta este motivul pentru care această lege nu se va aplica niciodată, cel puțin nu la un nivel care să justifice forța de muncă și banii investiți în acest proces.

  • Risipei se dedă sforarul
    În parlament la București:
    Când ție îți spune povești
    El își triplează onorarul.

  • Tara arde si baba se piaptana. De ce nu vorbeste d-na de legile care ajuta infractori sa sarceasca tara sau nu are voie sa-si exprime opinia pentru acest subiect.
    De la manualul unic la opinia unica , a marelui conducator.

    PS
    In ritmul impus de cualitia psd, ald si UDMR vor ramane multe produse pe rafturi si nu pentru ca expira termenul de garantie.

  • Doina, Radu – dacă faceți o solidaritate de tip mafiot în jurul lui Liviu Dragnea ne arătați că nu aveți deloc demnitate, chiar dacă pe hârtie vă numiți demnitari. De ce nu luați exemplu de la Cătălin Ivan, Mihai Chirică, Ecaterina Andronescu? De ce vreți să fiți identificaţi și la Bistrița, cum spune Andrei Pleșu în Dilema veche, cu o echipă de proşti, infractori, derbedei, ţoape?

  • Auziți, turciților, pe noi ne plătește George Soros și statul paralel și ne plătește atât de bine că noi nu o să ne lăsăm până nu o să vă vedem pe voi, pe toți, pe burtă, acolo de unde veniți și unde vă este locul. Și la mititica, dacă este cazul. Acuma pricepi, zăbălosule? Munca ne place dar muncim pentru alții. Și muncim eficient. Ce face Pleșu în timp ce-și umple burdihanul? Ne învață cum să învingem Pavianul și cum să construim o Românie fără zăbală.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.