Actualitate Politică

Doina Pană: ”Ne-am pus în postura avocatului diavolului”. Radar, SMURD, 112, piese de rezistenţă

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat că, teoretic, sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) este infailibil şi că, alături de ”SMURD-ul pădurilor” şi de posibilitatea de a accesa numărul 112, va duce la însănătoşirea pădurilor.

”Faptul că sistemul Radar, de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final (SUMAL), a trecut în şedinţa de Guvern este o realizare. În cele 120 de zile până la implementare vom demara un sistem de cursuri, de pregătire pentru cei care vor utiliza acest sistem: ITRSV, şefi de ocoale, agenţie economici, va fi o pregătire în cascadă, pentru ca atunci când va fi introdus la nivel naţional să nu fie nimeni care să nu ştie să folosească sistemul. Programul-pilot va începe în judeţele Sibiu, Alba şi Argeş, apoi se vor adăuga alte trei judeţe, apoi alte trei. Până în cele 120 de zile mai rămân zece zile pentru a aduce corecţii la soft înainte să se dea undă verde la nivel naţional. Pentru ca softul să aibă totală securitate, am mutat serverele la STS”, a spus Doina Pană într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că ”sistemul de monitorizare este un pas important, dar nu suficient”: ”Imaginaţia care vor să fraudeze e întotdeauna foarte bogată, de aceea vreau să introducem şi un sistem SMURD de care am mai vorbit. Avem deja cu Poliţia ”Scutul Pădurii”, dar nu e suficient, vreau să avem şi jandarmii, să existe o Jandarmerie a pădurii. Am analizat care ar fi varianta optimă de aparatură pentru acest SMURD, pe lângă echipele operaţionale poliţist-jandarm-angajat silvic, care să ne indice locul unde se întâmplă ce nu ar trebui. O variantă sunt dronele, alta ar fi un balon, se practică pentru anumite aplicaţii în industria militară, au o bătaie de circa 300 de km şi ar trebui periodic mutată, sunt costuri mari pentru instalarea aparaturii pe acel balon. A treia variantă, care mi s-a părut cea mai la îndemână, o spun în premieră, este de fapt să accesezi 112. Am avut discuţii preliminarii, putem primi o felie din sistemul 112. S-a dovedit funcţional pentru protecţia oamenilor, sunt convinsă că va fi şi pentru păduri. Sper să se aprobe şi noul Cod Silvic până la vacanţa parlamentară. Cei care au de-a face cu pădurea nu au întotdeauna acelaşi interes. Dintotdeauna a existat un fel de luptă între tabere. I-am adunat pe toţi să găsim o soluţie comună în Codul Silvic, au pornit de pe poziţii ostile pentru a ajunge la o variantă unanim acceptată, foarte bună. Va fi o lege sănătoasă, a treia piesa care să ducă la însănătoşirea pădurilor, alături de Radar şi SMURD”.

Doina Pană a adăugat că se bazează pe SUMAL, pe 112 şi pe modificările care vor veni prin noul Cod Silvic. ”Acum degeaba se anunţă la 112, dacă nu are cine interveni pe loc. Nu merg pe ideea că acesta va fi singurul mod, nu renunţ şi la o altă variantă, dacă într-un timp scurt obţinem şi sistemul 112 nu văd cu ce ar dăuna. Am discutat şi despre un alt sistem, imagini satelitare. Ai imaginea pădurii, o suprapui cu imaginea de a doua zi şi constaţi dacă lipseşte din pădure, dar ce faci? Faci depresie, constaţi că a dispărut pădurea dar fără să prinzi făptaşul. Ideea e să prinzi făptaşul, doar în momentul în care se vor da amenzi zdravene, se va confisca marfa, oricine e de rea credinţă la un moment dat va trebui să renunţe şi să intre în legalitate. Aparatura şi baza de date car ar trebui să fie în acel balon ar fi uriaşă, în sistemul SUMAL noi avem toate datele, a funcţionat şi până acum, dar şi nu cu aspectul ăsta, în timp real. Teoretic, SUMAL este infailibil. Tot timpul ne-am pus în postura avocatului diavolului. Există şi oameni de bună credinţă care doresc să se revină la corectitudine. Sunt de vină şi angajaţii silvici că s-a furat atât de mult din păduri, e de vină şi Poliţia, nu poate ieşi un camion din pădure fără să vadă nimeni, nu există aşa ceva, dar nu vreau să blamez un întreg sistem. Sunt oameni devotaţi care te impresionează, sunt patru morţi peste 500 de răniţi încercând să apere pădurea. Vreau ca factorul uman să conteze cât mai puţin, să nu poată fi tentat. SUMAL nu va rezolva toate problemele, dar va rezolva marile furturi”, a comentat ministrul.

Doina Pană a precizat că extinderea SUMAL a costat 15.000 euro, iar suma pe care trebuie să o cheltuie fiecare agent economic pentru implementarea programului nu depăşeşte 150 de euro, atât cât valorează un arbore ajuns la maturitate.

11 comentarii

  • nooo draga pana nooo cu tat bunul simt adunat noooooo
    pesedistii si cei aserviti lor nu sunt avocatii diavolului ci chiar diavolul noooo
    iar rezistenta no poporul nu va mai rezista nooooooooo
    nevasta imi zice ca nici nu urmariti sa fie bine neamului nooooo
    si io pa iea o cred nooooooo

  • @stroe alias gigi contra. Daca se fura nu e bine, daca nu se fura tot nu va place. Daca nu se face nimic nu e bine, daca se vrea sa faca ceva tot nu e bine.

    Initiativa aceasta este una foarte buna si de mare nevoie. Daca o se vedem rezultatele tine mai ales si de celor care o pun in practica si o controleaza. Toata stima pana aici pentru demersul doamnei Pana in acest sens.

    Desigur apare semn de intrebare daca cei care administreaza padurea la nivelul local sau judetean o vor folosi in sensul gindit sau ca si noua sursa de venit prin spagi marite.

    • nooooo multam ca te-ai plecat la ce-am scris noooo
      sigur esti din suita panei nooooooo
      care ca femeie poate ca are cerneala buna…..nooooooo
      dar ca politician vai de ea noooooooo

    • Diferenta intre mine si dvs. dnl Stroe, noooo, este ca eu nu sortez pe omeni dupa partidul ci dupa faptele sau initiativele lor. Si in cazul asta am impresia ca nu vedeti padurea din cauza copaciilor 🙂

    • noooooo WB noooo ce bun esti la diferenta noooooo
      pe mine ma intere asemanarile noooooo
      ca cine seamana se aduna noooooo
      iar chestiunea cu orbirea sta asa, sunt orb ,recunosc, dar simt noooooooo
      ceea ce pana si tu naveti cum noooo ca vedeti si padurea so jecmaniti si copacii sai taiati noooooo

  • Va felicit doamna ministru pentru curajul de a incepe un lucru care trebuia facut in urma cu 20 de ani. Se pare ca a fost nevoie de o femeie cu ambitia si corectitudinea Dvs. pentru ca jaful si faradelegea sa se opreasca in padurile Romaniei. Este nevoie in continuare de sprijinul celorlalte autoritati pentru ca initiativa Dvs. sa prinda viata. Pentru cei care nu inteleg ca mai mult de atat nu puteati face de pe scaunul pe care il ocupati, ii rog sa se abtina de la comentarii de dragul….comentatului.

    • noooo pa bani si ursul joaca nuuuuu
      cu cat te plateste ministreasa sa scrii bine despre ea no?

  • Lelea Doina doreste sa puna GPS la caruta , imeseuri , aro si sateliti sa nu mai furati din padure lemne stimati la voturi bargaoani , luncani si toti cei care mai traiti pe langa padurile patriei . Inainte de vot va promit parcele intregi , dupa vot va dau incap sau va baga la parnaie .Inca nu intelegeti ca singurul privilegiat este prietenul ospatarului Radu Moldovan , Traian de la Frasinul cel care-l duce la vanatoare in tara si in Africa ,SUA , Europa , Asia, etc.Asta-i Romania construita de psdisti .Pentru unii buna pentru altii ciuma . SI SUNTEM MANDRII CA SUNTEM ROMANI !

  • DOMNILOR, ESTE O DISCRIMINARE CRASA !
    PAI NOI BARONII LOCALI PSD SI DE LA ALTE PARTIDE POLITICE …NOI CEI CARE AM COTIZAT ANI LA RANDUL LA CRESTEREA SI BUNASTAREA DIN PSD …NU SUPORTAM BOTNITA PROPUSA DE LELEA DOINA ! PRIN URMARE SUNTEM NEVOITI SA NU MAI DAM NICI UN BAN LA VIITOARELE ALEGERI , CA DOAR N-O SA ADUCEM BANI DA ACASA PENTRU PARTID !
    VORBA CEEA … DIN POPOR, SCRISA SI DE POETUL NATIONAL MIHAI EMINESCU : ” DE RUPI DIN CODRU O RAMUREA… CEI PASA CODRULUI DE EA …??? „

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.