O perspectivă asupra dialogului social
De la preluarea mandatului mi-am propus o bună cunoaştere şi revigorare a dialogului social instituţionalizat, iar pentru aceasta am demarat un amplu proces de consultări cu partenerii sociali pentru o mai bună înţelegere, atât a climatului în care se desfăşoară, cât şi a poziţiei partenerilor sociali în cadrul acestuia.
În acest sens, am avut consultări, de la sindicate de unitate şi angajatori, până la federaţii şi confederaţii sindicale şi patronale. Pot afirma că nici o solicitare de dialog formulată de partenerii sociali nu a rămas fără răspuns. De asemenea, am contribuit la deblocarea dialogului social la nivelul ministerelor şi al prefecturilor, iar la ministerele nou înfiinţate am insistat pentru constituirea comisiilor de dialog social.
Am participat la şedinţe ale comisiilor de dialog social din cadrul ministerelor şi prefecturilor, mai cu seamă acolo unde au fost semnalate probleme ce necesitau o soluţionare urgentă. Amintesc aici, pe lângă întâlnirile din ministere şi de la sediul Guvernului, participarea la şedinţa comisiei de dialog social organizată la Prefectura Cluj, pentru a rezolva problema salariaţilor de la Mechel Câmpia Turzii. În urma demersurilor întreprinse împreună cu membri ai Guvernului din domeniul de resort, am reuşit să găsim soluţia legală pentru a le fi plătite angajaţilor salariile restante, plăţile compensatorii, precum şi o parte din banii necesari reluării producţiei.
În plan legislativ am revizuit Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, în sensul adaptării acesteia la practica comunitară şi compatibilizării rolului şi atribuţiilor Consiliului Economic şi Social naţional cu structura şi atribuţiile Comitetului Economic şi Social European, acţiune finalizată cu adoptarea de către Parlament a Legii nr. 248/2013 – Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social.
Cu privire la Codul muncii şi la Legea dialogului social, menţionez faptul că efectele aplicării celor două legi se află într-un proces de continuă monitorizare, realizat de către Direcţia pentru dialog social din subordinea ministrului delegat pentru dialog social. Procesul necesită un timp mai îndelungat, având în vedere distorsiunile induse de efectele crizei economice şi financiare care se manifestă şi în ţara noastră.
Pe plan extern, am demarat un proces de reevaluare a relaţiei instituţionale cu Organizaţia Internaţională a Muncii, în sensul îmbunătăţirii comunicării cu această instituţie, pentru a ne face cunoscute mai bine punctele de vedere cu privire la diverse aspecte ale legislaţiei muncii din ţara noastră. Pe scurt, ne propunem un dialog mai eficient cu Organizaţia Internaţională a Muncii.
Cu privire la acţiunile pe care le avem în vedere pe termen scurt, am pornit de la ideea că o mai bună şi completă cunoaştere a modului în care se desfăşoară dialogul social la nivel central şi teritorial constituie un ajutor pentru toţi cei implicaţi şi interesaţi.
Un prim pas în această direcţie este editarea „Anuarului dialogului social din România”, lucrare în curs de elaborare, demarată în luna aprilie a acestui an, care îşi propune să realizeze o radiografie a dialogului social tripartit la nivel teritorial şi central, pe baza datelor colectate de la nivelul prefecturilor şi ministerelor. Lucrarea va fi publicată şi pusă la dispoziţia celor interesaţi până la sfârşitul acestui an şi, aşa cum îi spune şi numele, va avea o periodicitate anuală.
Doina Pană, ministru delegat pentru dialog social
Doamna asta asa rade in poze de parca am ajus in RAI !