Actualitate

Doina Pană: Radarul Pădurilor, în mâini bune. Progres uriaș în lupta împotriva tăierilor ilegale

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, spune că Radarul Pădurilor va fi mult mai funcţional prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu care s-a semnat un contract de colaborare în 20 septembrie.

”Radarul este o dezvoltare a SUMAL-ului, care este din 2008, deci are aproape zece ani ca sistem informatic şi e un pic învechit. Până la finalul acestui an, o firmă externă va trebui să-l evalueze exact. Deja s-a făcut licitaţia, pe SEAP. În urma evaluării vedem ce parte de hard trebuie să cumpărăm noi, ministerul. Şi ei, STS, încep pe tot parcursul anului 2018 reproiectarea lui pe surse deschise şi dezvoltarea. Iar în prima parte a anului 2019, eu cred că vor termina mai repede, vor realiza testările”, a declarat Doina Pană la Oradea, potrivit Agerpres.

Ministrul a dorit să le răspundă ”celor care au agitat apele, spunând că de fapt s-a vrut să se oprească dezvoltarea sistemului”: ”Au existat, mai ales în mediul online, foarte multe voci. Iubitorii de pădure să ştie că radarul va fi mult, mult mai funcţional”.

Doina Pană a precizat că Radarul Pădurilor funcţionează ”chiar foarte bine” împreună cu sistemul 112, dar el trebuia dezvoltat: ”A fost o perioadă când a existat un blocaj din cauza unui contract fraudulos deschis anul trecut de fostul guvern şi care nu s-a încheiat cu un produs final. Şase luni a fost blocată dezvoltarea şi am reuşit – fiind vorba şi de legea siguranţei naţionale, de faptul că pădurile sunt de interes naţional, că este vorba de o hotărâre CSAT încât Radarul şi întregul sistemul să se dezvolte – să încheiem un protocol cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi până la finalul anului 2018 va fi gata dezvoltarea, urmând în prima jumătate a anului 2019 testările. Acesta este un lucru excepţional pentru că nu mai depindem de licitaţii, de contestaţii, de seriozitatea sau neseriozitatea unor firme sau chiar al unora de la guvernare. O instituţie a statului se va ocupa de acest lucru. Şi la ora actuală e la STS Radarul. L-am dus exact pe motivul că, indiferent ce guvern vine, să nu-l poată opri. E în mâini foarte bune”.

”Am reuşit să încheiem tot ce înseamnă coerciţie pe păduri. Toate aceste măsuri coroborate, fără statutul personalului – care nu a fost modificat, au condus la nişte efecte extraordinare pe care puţină lume vrea să le recunoască. Nu înţeleg de ce, pentru că e o chestie de patriotism, cu care să ne mândrim. E un progres uriaş în lupta împotriva tăierilor ilegale. Deci radarul, cu o nouă lege a contravenţiilor silvice, cu un cod silvic implementat au condus ca de la 8,8 milioane de metri cubi cât se tăia ilegal pe an până în 2013 – o spune raportul Curţii de Conturi din 2014 – să se ajungă la ora actuală la un 0,4 milioane metri cubi. Chiar sub puţin. Eu nu spun că e bine, targetul pe care noi ni l-am asumat pare utopic, dar putem spune că tindem spre zero, însă de la 8,8 la 0,4 în trei ani, eu cred că s-a dovedit că toate aceste măsuri au fost foarte eficiente. Datorită Radarului Pădurilor ţara noastră a devenit importator de buştean, în condiţiile în care în prezent România importă anul două milioane de metri cubi de buştean şi exportă circa 300.000 de metri cubi”, a spus ea.

18 comentarii

  • Doamnă, ne tot vorbiți de Radarul Pădurilor care, ca pe șarpele de mare a lui Jules Verne, nu-l poate vedea nimeni. În schimb Inspectorul pădurii, lansat de Dacian Cioloș, este accesibil pentru toți: http://www.inspectorulpadurii.ro. Iar acestuia, de trei luni, cei care mor de grija noastră s-au străduit să-i mai restrângă din posibilități. Dacă aveți o adresă pentru Radarul Pădurilor vă rog să o faceți publică, să o știm și noi, că deja m-am săturat de atâta bla-bla.

  • „A fost o perioadă când a existat un blocaj din cauza unui contract fraudulos deschis anul trecut de fostul guvern şi care nu s-a încheiat cu un produs final”. Inspectorul pădurii al guvernului Cioloș este un produs final, doamnă, și era o.k. Dar văd că dv. nu știți nimic despre el. Pentru a vă convinge singură încercați la adresa: http://www.inspectorulpadurii.ro. Când o să aflați adresa Radarului dv. să ne-o comunicați și nouă ca să o știm și noi. Vă mulțumim.

  • Pentru ce s-a încheiat protocolul cu STS, iar dacă specialiştii dn această instituţie lucrează cu sistemul SUMAL, ce nevoie aveţi de o evaluare de către o firmă externă pentru alegerea căreia aţi făcut licitaţia pe SEAP, ale cărei carenţe v-au fost semnalate, şi din moment ce le-au depistat ştiu să le şi elimine, doar pentru că „e puţin învechit” şi s-a ivit ocazia să mai cheltuiţi nişte bani, pe care oricum nu aveţi de unde îi lua, decât să apelaţi la credite externe, în care oricum suntem băgaţi „până peste cap”, adică nu ne mai vedem, iar aceste credite, precum şi dobânzile, care se adună la ele,nu vor putea fi plătite nici de strănepoţii noştri? Mai bine s-ar fi potrivit banii pentru investiţii care ar fi acoperit din plusvaloarea realizată minciunile ce le comunicaţi oamenilor că avem creştere economică, nerecunoscând că de fapt aceasta provine din consum şi nu datorită rezultatului investiţiilor în economia „care duduie”, prin care s-ar fi putut crea plusvaloare şi noi locuri de muncă. Ce vă împopoţonaţi cu „patriotismul” când dumneavoastră nu aveţi încredere în specialiştii din ţară? Iată câteva întrebări la care ar trebui să răspundeţi, în loc să apelaţi la evaluatori externi.

  • Daca doamna pana e cel mai mare specialist in pădure din PSD, ne cam dăm seama care este nivelul competentei politrucilor din acest partid.
    Dar doamna , ca Katty andronescu (cum care, abramburica, ați uitat-o, nerecunoscătorilor ?), nu se lasă, până la pensie.
    Mai degrabă măresc vârsta de pensie.

  • Poi videm cum functioneaza radaru pădurii la Bistrita Bîrgaului unde de sfîntu Dumitru tata politia o fost la primaru la chef si dupa şură plin de lemne furate di su deal. Inclusiv sefu de sectie si unu mare din oras care zice Laba ca minca pesti tare bine. Politia mina in mina cu hoti de lemne.

  • Madam Pana vorbeste sa se afle in treaba. Pusa de mafia forestiera ministru, se pare ca apara interesele acesteia?! NU? Ca de unde prospera? Daca ar dori ca padurile sa nu se mai taie ar finanta site-ul http://www.inspectorulpadurii.ro. IN loc de asta ea bate cimpii cu radarul padurii care a fost de la bun inceput o facatura si care nu a functionat si nu functioneaza nici acum. Practic, cine suna la 112 sa reclame o suspiciune de furt de lemne ia amenda pentru ca asa-i ”protocolul” cu militienii… Iar astia se răzbună cu sete pe cine îndrăznește să le deranjeze ploile. Că doar si ei fac parte din schema jafului din padure, nu?
    Mai multe persoane care au sunat la 112, pentru a reclama o suspiciune de furt de lemne au primit amenzi usturatoare. O parte dintre acestia au cistigat deja procesele deschise pentru anularea amenzilor, altii se judeca inca, altii au lasat-o balta, ca stiu ce-i prin instantele judetene, nu?
    Vezi mai jos doua cazuri in care doua persoane, care nu se cunosc, au actionat din civism si au primit amenzi!
    1. caz aflat pe rolul TB BN, in care prima instanta, respectiv Judecatoria Bistrita a tinut vadit cu cei care au dat amenda si care protejeaza hotii din padure;
    http://gazetadebistrita.ro/ce-patesti-daca-tragi-politia-de-maneca-sa-isi-faca-treaba-florica-dura-radarul-padurii-facatura-de-ochii-lumii-amenda-mi-se-pare-un-abuz-si-o-tentativa-de-intimidare-si-descurajare/
    2. caz rezolvat corect si pe lege de Curtea de apel Cluj, in care Florin Moldovan, Bistrita, a fost amendat de doua ori intr-o ora pentru ca a indraznit sa sune la 112, pentru a reclama o suspiciune de furt. Curtea a anulat cele doua amenzi date ca sa fie date sau poate din razbunare?
    https://www.timponline.ro/sentinta-curtii-apel-cluj-cazul-bistriteanului-amendat-politie-dupa-reclamat-furt-lemne/

    In rest e vorba de incompetenta. Atit in ce o priveste pe madam Pana, profesoara modesta de tehnologia materialelor, care nu are habar de silvicultura si se pare ca mai are si niste frustrari vechi legate de cumnatul inginer silvic, care avea si are o situatie materiala de invidiat, cit si legat de militienii facuti la apelul bocancilor…

    Florica Dura, scriitor, jurnalist si activist civic

    • Doamnă Florica, sunteți foarte dură, aveți mult curaj și desigur, dreptate. Sincere felicitări pentru atitudinea dumneavoastră civică!

  • În țara lui Dragnea-vodă, dodă, dodă,
    Codrul este o diodă, dodă, dodă,
    Din Sighet la Cernavodă, dodă, dodă,
    Pădurea este diodă, dodă, dodă,
    Exploatată cu metodă, dodă, dodă.
    Colodă și iar colodă, dodă, dodă.

  • În țara lui Dragnea-vodă, odă, odă,
    Codrul este o diodă, odă, odă,
    Din Sighet la Cernavodă, odă, odă,
    Pădurea este diodă, odă, odă,
    Exploatată cu metodă, odă, odă.
    Colodă și iar colodă, odă, odă.

  • Dupa ce a golit de continut OUG 51/2016, in care personalul silvic vinovat de furt in padure era taxat cu amenzi usturatoare, ministresa de la paduri vorbeste despre modernizarea SUMAL. Oare ne crede atit de neinformati incit sa nu avem cunostinta de cea de-a doua OUG data de Dacian Ciolos la finalul lui 2016, prin care se moderniza corect SUMALUL? De ce a fost prorogata si uitata acea ordonanta? De ce cele doua acte normative au fost castrate si modificate? De ce lucrurile facute in favoarea prezervarii padurii nu au fost aplicate? Ce agenda ascunsa are madam Pana? Daca analizam modificarea actelor normative din domeniul silvic, incepind chiar cu codul silvic si continuind cu ordonantele date de Dacian Ciolos, etc, sigur intelegem cine o papuseaza pe actuala ministra de la Paduri, nu?

    • Am văzut mai sus că ați făcut referință la Inspectorul pădurii care este o aplicație excelentă. La lansare, Dacian Cioloș promitea că până în aprilie 2017 o să avem și poza mașinii care transportă lemn, dacă dăm clic pe număr. Uite, n-a fost să fie. Am observat că actualul guvern nu face nicio mențiune la Inspectorul pădurii și în plus au existat și câteva încercări de suspendare. Dacă reușesc avem încă un motiv de ieșit în stradă. Țineți aproape!

  • La OS.B B este un padurar cercetat penal pt furt si comercializare de lena este si un inginer care e si doctor tot cu dosare penale pr.folosirea ilegală de ciocan de marcat aducând prejudiciu de miliarde de lei vechi comunei. Dar sunt iubiții primarului, mai mult pe cel din urmă a vrut să-l pună Sef de Ocol. Si madam se lauda cu RADARU minciunii. Si multe multe alte miliarde paguba comunei BB pe care conducătorul iubit le musamalizeaza.

  • Eu cred ca ar trebui sa stringem rindurile chiar din acest moment, ca sa nu apuce sa strice si mai mult din ce a mai ramas. Ca, din punctul meu de vedere, ministresa are plan sa rada padurile, nu sa le protejeze. Asa cum rezulta si din actele normative promovate. Un exemplu este modificarea la codul silvic numita L 175/2017, prin care se da verde la defrisat, pentru a depozita gunoaiele în păduri, pentru a construi pirtii de ski prin parcuri naționale si păduri private indivize, păduri pe care le vor transforma în păduri publice, ca apoi să le dea unor clienti ai lor, care vor cotiza pentru partidul care distruge țara, prin acești ministri incompetenti, vinduti si pusi pe imbogatire rapidă, nu? Ca sa aibă din ce trăi neam de neamul lor, nu? In timp ce poporul este înfomentat si bolnav, fara viitor si fără lemne de foc, acum cind iarna este deja in Tihuta!
    Ca sa putem tine legatura, va rog sa ma urmariti pe http://www.ziarul-bn.ro. Acolo o sa va pun la dispozitie o adresa de e-mail prin care sa putem comunica. Mulzumesc!

    Cu respect,

    Florica Dura

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.