Actualitate

Doina Pană: Să nu ne ascundem după deget. Iohannis – PNL, un cuplu disperat

Deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD, a vorbit la posturile de televiziune naționale despre subiectele acestei perioade: proiectele de ordonanță de urgență privind modificarea codurilor penale și grațierea, bugetul de stat, SRI și Raportul MCV:

”Acele OUG sunt în dezbatere publică. Să nu ne ascundem după deget, din 2012 există o decizie semipilot a CEDO pentru România, legată de situația din penitenciare. Noi dacă nu ieșim curând cu un pachet întreg, în care grațierea este doar o măsură, ne vom trezi cu acea decizie CEDO. Știți ce însemană 8 euro pe zi? Italienii au plătit. Înseamnă 250 de euro pe lună per deținut plus casă-masă. Mai mult decât venitul unui angajat care lucrează trei schimburi. S-au spus multe minciuni. Nu înseamnă că nu se recuperează prejudiciile materiale, nu se grațiază nimic care depășește cinci ani, nu se grațiază corupția, nu se grațiază violatorii.

Noi dorim cât de repede acest buget să fie votat. Prioritatea noastră zero este bugetul, și săptămâna viitoare vom avea buget. Ca să nu se vină cu aspecte care să nu respecte programul nostru de guvernare și în Parlament să trebuiască să-l întoarcem, el a fost văzut de premier și președintele Camerei Deputaților. A reieșit că trebuie să se vadă clar în buget patru domenii în care trebuie să dăm mai mulți bani: transporturi, agricultură, IMM-uri, sănătate.

Cuplul disperat: președintele Iohannis și PNL. Primul somează Guvernul Grindeanu, al doilea îi face plângere penală și introduce moțiune de cenzură. Adevăratul motiv? Măsurile din Programul de guvernare PSD chiar se întâmplă. Reiese clar din OUG-urile date până acum și din proiectul de buget. Îi doare rău, rău de tot! Ce contează că va fi mai bine pentru români? Sau tocmai ăsta să fie adevaratul motiv? – Doina Pană pe Facebook

SRI este o instituție serioasă, foarte necesară pentru securitatea noastră, a cetățenilor, dar să-și exercite treaba acolo unde trebuie, să nu extindă împotriva a ce spune regulamentul. Susțin existența și întărirea SRI, e necesară pentru apărarea noastră. Acum sunt lovituri la adresa unora care în numele instituției au făcut niște demersuri care nu sunt sănătoase, ei trebuie să dea socoteală, dl. Coldea a dat deja, a trecut în rezervă, iar ancheta va continua și poate vor mai da și alții. E un semnal de alarmă important pt cei care îi iau locul, pentru cei care conduc, dar nu trebuie să decredibilizăm instituția în sine. Să nu confundăm o instituție cu o psrsoană.

Raportul MCV îmi spune două lucruri: al patrulea raport care este pozitiv, un raport pe totalul de 10 ani. În UE nu trebuie să existe țări de mâna întâi și de mâna a doua, suntem două țări care avem un MCV. A însemnat pierdici în intrarea în Schengen și abia acum s-a făcut precizarea că nu are nicio leg, e un pic nedrept. Ar trebui să fim un pic mai verticali, nu neapărat să batem cu pumnul în masă, dar să cerem să fie raportat la ce s-a cerut acum zece ani, nu de fiecare dată să se mai găsească ceva, să se mai sugereze ceva. Dacă îndeplinim condițiile cerute acum zece ani, atunci ce rost mai are? În acești zece ani, s-au înregistrat pași importanți pe care comisia în rapoartele anuale le-a subliniat. E nevoie de o lege a prevenției, sunt șase instituții de control, niciuna dr prevenire. Vom ieși cu o lege a prevenției, trebuie făcută o diferență clară între cel care a știut că greșește și cel care a făcut-o în necunoștință de cauză. Există legi contradictorii, trebuie făcută o curățenie și în legislație”.

6 comentarii

  • Dar, dragilor din PSD, demarati constructia de inchisori noi. Dar mai intai incepeti sa construiti niste spitale noi, niste camine studentesti noi, institutii pentru boli mintale, azile de batrani. Si apoi, daca mai aveti resurse, faceti si puscarii. Nu va este rusine chiar deloc? E plin internetul de imagini cu bolnavi psihic legati cu lanturi de pat si voi nu aveti in cap decat amnistie si gratiere?

  • In legatura cu gratierea, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi un lucru foarte corect: ”Eu nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Este o aberaţie. Graţierea face sens dacă se graţiază cei care sunt în închisori, nu cei care stau în Parlament şi aşteaptă graţierea”.
    Din pacate, la romani exista inradacinate mentalitati de genul “toti fura, toti sunt la fel, asa e la noi, asa a fost mereu si nimic nu se va schimba”. Prin urmare, nu e nimic de facut. Mai ales, dupa 1990 aceasta teza fatalista a fost confirmata de atat de multe ori, incat – chiar daca apare vre-o alternativa credibila – aceasta este privita cu suspiciune si neincredere. Asa se explica faptul ca la alegeri sunt votati oameni cu probleme penale, in detrimentul celor despre care nu exista asemenea suspiciuni. Mita, plagiatul, afacerile ilicite cu bani publici sunt tot mai mult tolerate ca ceva natural de catre cetateanul-alegator. Este adevarat ca tocmai politicienii „cu musca pe caciula” sunt si cei mai dibaci manipulatori ai opiniei publice. Ei fac apel la “responsabilitatea” cetatenilor : nu va lasati pacaliti, votati-ne tot pe noi, ceilalti sunt periculosi. O manipulare, este si cea facuta de madam Pana cand sustine urgenta gratierii invocand acea decizie din 2012 a CEDO pentru România, legată de situația din penitenciare. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat marţi drept ”calcul pe colţul mesei” informaţiile protrivit cărora România ar risca o amendă de 80 de miliaone de euro din cauza condiţiilor de detenţie: ”Nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. (…) 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Amenzile nu se dau pauşal”.

  • Doamna asta îi foarte ocosă.
    Se pricepe la toate si-mi face plăcere să aştept luările de poziţie ale d-sale , în toate problemele.
    Suntem mandrii de dânsa, cum ar spune moldovianu !

  • Daca oamenii ar fi mai educati ,ar respecta cele 10 porunci nu ar face atatea prostii incat sa nu mai incapa in puscarii.Lucrati si pe aceasta latura.Apoi mergeti in satele romane si vedeti daca au conditii mai bune.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.