Deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD și fost ministru al Apelor și Pădurilor, a trimis alături de președintele PSD Liviu Dragnea o scrisoare deschisă către ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, ”spre știința domnului Dacian Cioloș, prim-ministru”.
”Stimată doamnă ministru,
Consiliul Superior de Apărare a Țării a stabilit că problema tăierilor ilegale privește siguranța națională. Uniunea Europeană asociază gravitatea efectelor tăierilor ilegale conflictelor armate.
Ați moștenit două arme importante în bătălia împotriva tăierilor ilegale, după o lungă și grea luptă cu un sistem mafiot, care a jefuit pădurile României zeci de ani: Radarul pădurilor și noul Cod silvic.
Radarul pădurilor și-a demonstrat eficiența: într-un an de funcționare a salvat de la tăiere ilegală peste un milion de arbori (peste 4 milioane de mc de lemn au dispărut de pe piața lemnului). E mai mult decât dacă am fi plantat un milion de arbori, pentru că, cei salvați se află deja la maturitate, nu trebuie să așteptăm 70-100 de ani. El permite și trebuie să fie dezvoltat, pus în acord cu toate constatările celor care îl administrează, referitor la ingeniozitatea celor care, din disperare că nu mai pot transporta lemn tăiat ilegal, caută subterfugii pentru ocolirea noii legislații.
Codul silvic vine în completarea Radarului, împotriva tăierilor ilegale, dar nu numai. El aduce, în plus, reglementări foarte importante în ceea ce privește exploatarea durabilă a pădurilor României, armonizând rolul economic cu cel social și ecologic al pădurii. Pădurea nu este o simplă marfă.
Doar că, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislatie subsecventă. 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotărâri de Guvern și 14 Ordine de Ministru.
Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicați: proprietari de păduri, administratori de păduri, industria mobilei, Asociația Forestierilor din România. Împreuna cu ei s-a scris și Codul silvic.
Nu am observat niciun început de dezbatere, nicio abordare incipientă, fapt ce ne îngrijorează foarte tare, deoarece, fără această legislație subsecventă, Codul silvic este inaplicabil.
Enumerăm doar câteva efecte ce decurg din neimplementarea Codului silvic:
– populația are nevoie de lemn de foc pentru că iarna bate la ușă (Codul prevede asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație)
– industria mobilei are nevoie să i se asigure necesarul de resursă (dreptul de preempțiune)
– marii agenți economici nu sunt limitați cu nimic în a avea în continuare poziții dominante pe piață (procentul de maxim 30%)
– valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea intreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă nu este susținută etc.
În plus, la ora actuală, pe piața lemnului s-a creat un adevărat haos. S-a ajuns în situația în care, dacă nu interveniți urgent, sectorul va intra în colaps. Întreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Știți că, din disperare, au fost boicotate deja licitațiile în 6 județe. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de muncă existente în sector și de un aport către PIB uriaș.
Încheiem cu speranța că veți reacționa la acest semnal de alarmă al nostru, că vă veți apleca la modul cel mai serios și foarte urgent pentru rezolvarea problematicilor prezentate. Așteptăm cu interes implicarea dumneavoastră și în alte demersuri ce au fost începute și trebuie doar continuate, pentru ca hoția din pădurile României să fie complet stopată: operaționalizarea funcției statistice a SUMAL și implementarea în totalitate a sistemului FMIMS”.
Despre pensiile speciale, nimic? Asta nu vă alarmează, vă liniștește!
Ministrul Doina Pana si-a facut treaba mai bine decat orice alt ministru de resort de dinaintea ei, e un lucru de apreciat, cu atat mai mult cu cat Radarul Padurii a stopat mafia austriaca a lemnului ce si-a facut culcus in Romania (si mai ales in Bistrita). Felicitari pentru aceste initiative care ar trebui continuate de „guvernul minoritatii”. Dar e greu sa vezi realitatea din cauza paiului din ochii…
Pensiile speciale pentru primari si viceprimari-desertul de Craciun pe care l-ati pregatit cu manuta dvs nu va stau in gat? Că sunteti initiatoarea legii, asta după ce v-ati votat dvs pensia speciala pentru batraneti, linistite cu multe calatorii in USA…Nu ne mai aburiti cu legislatia dvs subsecventa…Si daca tot aveti o voce atat de stridenta atunci vedeti ca mediul are un buget amputat serios pe 2016. Dar dvs ati laudat bugetul, deci ce vorbim?
Oare nu cumva tot dumneavoastra ati facut „legea vanatorii”dar pe aceasta nu v o asumati,va este frica de reactia ciobanilor…mai lasati ne in pace!!!
Aceasta pensionara si-a votat in parlament pensia speciala.Si-a majorat-o cu 1500/luna
Pai nu-ti este rusine sa mai vorbesti???
Domnilor e singurul ministru care a vrut sa facă ceva împortiva Hoților de păduri. Asta nu vă convine?
Mă lasati cu singurul ministru…serios? Cu Frasinul si alti rechinusi printre sponsorii de partid? Zau, asa..Chiar ne luati de fraieri?
Sunt suspicios fiindca ce pot sa astept de la cei care ne conduc. Oare in spatele acelor 19 acte normative de care vorbiti nu sunt intersele unui grup mafiot? De cand atata interes pentru aplicarea legii?
In alta ordina de idei, pentru ce sa se dea pensii speciale daca o mare majoritate din cei care-si dau aceste pensii au furat sau n-au facut nimic pentru tara? Vor fi premiati ? Pentru ce, pentru nemunca si necinste? Sa va fie rusine! (dar se vede ca nu aveti rusine si sunteti lipsiti de educatie si bun-simt).
Natiune bolnava mai suntem….
Si totusi padurile si pamantul ne mai suporta….
Pina cand??!
Din pacate actualul guvern nu are nici in clin, nici in maneca cu vreunul din domeniile in care ar trebui, cel putin, sa continue ceea ce a facut guvernul Ponta.