Politică

Doina Pană şi Stelian Dolha despre regionalizare

Adriana Doina Pană, ministru delegat pentru dialog social, a declarat că Bistriţa va avea un cuvânt de spus în viitoare regiune Nord-Vest, chiar dacă nu la nivelul Clujului, care are o populaţie mult mai mare. Deputatul PNL Stelian Dolha a precizat că regionalizarea nu trebuie făcută ”din pixul cuiva”, ci din punct de vedere economic şi al mentalităţilor.

”Înainte de a intra în UE, au existat acele fonduri de preaderare, acele fonduri PHARE. Atunci s-au înfiinţat actualele regiuni, care nu au personalitate juridică, nişte regiuni în interiorul cărora aceste fonduri să se poată derula. Fără regionalizare nu putem absorbi în continuare acest buget alocat româniei de UE, vor fi foarte multe proiecte transfrontaliere, care vor îngloba mai multe judeţe. Bistriţa nu poate avea aceeaşi pondere ca şi Clujul, nu are aceeaşi populaţie, are cât populaţia municipiului Cluj. Mult mai rapid şi eficient vom putea obţine bani prin regionalizare decât la nivel naţional, unde suntem un judeţ mic. Forma actualelor regiuni a fost foarte bună la nivelul implementării acestor fonduri de preaderare, s-a dovedit eficientă. Va exista o dezbatere publică, un referendum, evident. Părerea Guvernului este că nu poţi face un referendum fără a veni înainte cu o soluţie, la referendum se spune ”da” sau ”nu”. Că soluţia cu care se va veni va fi foarte amplu dezbătută înainte de referendum, da, asta se va întâmpla. Se face foarte mult tapaj fără să fie ceva concret”, a spus Doina Pană într-o conferinţă de presă.

Ea a afirmat că este clar nevoie de o dezbatere publică a variantei propuse de Guvern, şi apoi de un referendum: ”La nivelul Ministerului Dezvoltării s-a constituit o echipă care să creioneze şi apoi se va ieşi cu un draft fundamentat serios, apoi acesta va intra în dezbatere publică pentru a se alege forma finală. Va fi o consultare largă, vor fi studii mari de impact. Evident că apoi va fi un referendum. Să faci referendum ca să întrebi dacă e nevoie sau nu de regionalizare….poate fi şi asta, nu mă opun, dar e clar că e o soluţie practicată de foarte multe ţări dezvoltate. Chiar dacă regiunile rămân ca acum, eu spun că noi vom avea o pondere foarte importantă, cu un candidat de guvernator în respectiva regiune”.

Ministrul delegat pentru dialog social a menţionat că nu se pune în acest moment problema comasării comunelor. ”Şi aici ar trebui un referendum, local. Cetăţenii nu trebuie să se sperie, dacă va fi situaţia să se comaseze vreodată, se va ţine de cont de cetăţeni, de kilometrii pe care îi face la primărie, vor exista criterii combinate. Când s-a vorbit de comasarea unor comune a fost vorba de economie, sub aspectul că o administraţie costă, dar trebuie să te gândeşti care este costul pentru cetăţenii fiecărei comune. Nu trebuie să se panicheze nimeni, singura etapă este regionalizarea, cu înfiinţarea acestor regiuni şi rămânerea judeţelor şi comunelor. Cu modificarea la nivel de atribuţii la nivel de instituţii, gen de Prefectură, CJ, dar nu la nivel de comună, de simplu cetăţean. Va rămâne exact la fel. Cum se va denumi regiunea, e o chestie de detaliu, poate nu va fi la fel de abstract ca acum, Nord-Vest. E mai puţin relevant, relevant e să absorbim în totalitate acest buget”, a comentat deputatul PSD.

Preşedintele interimar al filialei judeţene PNL, deputatul Stelian Dolha, a declarat că ”regionalizarea este o chestiune extrem de delicată, nu cred că trebuie făcută din pixul cuiva”. ”Dacă vorbim de o armonizare a regiunilor, aceasta trebuie să se facă din punct de vedere economic şi al mentalităţilor, să identificăm acele graniţe naturale ale regiunilor. Avem nevoie de foarte multe discuţii în care să fie implicată cât mai multă lume. În Bistriţa, dacă îi întrebăm pe cei care au peste 50 de ani, o să ne spună că vechea regionalizare, când Bistriţa făcea parte din regiunea Cluj, banii nu prea ajungeau aici. Bistriţa s-a dezvoltat fiindcă a fost un judeţ de sine stătător. Lucrurile trebuie să fie echilibrate. Eu cred că nu putem vorbi de regiuni fără organizarea unui referendum”.

Dolha nu agreează ideea ca judeţul Bistriţa-Năsăud să facă parte, aşa cum se vehiculează în altă variantă, dintr-o regiune alături de Mureş, Covasna şi Harghita. ”Nu avem nimic în comun cu aceste judeţe, ce să căutăm în regiunea respectivă? În modelul polonez, şase din cele 16 regiuni sunt foarte bine dezvoltate, zece mai puţin. Dacă luăm modelul polonez de succes al celor 6 regiuni, foarte bine. Lucrurile trebuie făcute cu multă răbdare şi chibzuinţă. Acele regiuni creionate trebuie dezbătute public. Eu sunt de acord cu formula actuală a celor opt regiuni existente, dar au apărut prea multe discuţii, şi preşedinţi de CJ care au mai împărţit regiunea în două şi aşa mai departe. Să vedem care e formula cea mai bună. În ceea ce priveşte comasarea comunelor, premierul Ponta a spus foarte bine că acest lucru trebuie să vină d ela sine, în 15 ani de zile, e un timp suficient în care comunele astea mici o să dispară. Dacă vreţi, mergem pe câmpie şi vedem câţi oameni au mai rămas acolo. Odată şi odată va trebui să vedem care este populaţia reală”, a spus Dolha.

2 comentarii

  • Pe astia oricum nu ii baga nime’n sama la bucuresti, dupa cum s-a vazut la impartirea banilor si a functiilor – transilvania firimiturile de sub masa.
    .
    Asa ca ei pot sa tot povesteasca, ca isi racesc gura dejaba. Niste nulitati.

  • „în 15 ani de zile, e un timp suficient în care comunele astea mici o să dispară. Dacă vreţi, mergem pe câmpie şi vedem câţi oameni au mai rămas acolo” Administratie tipic romaneasca. Gandire de mare politician liberal. In timpul asta, prin lege, niste comune care nu-si justifica existenta platesc lunar mii de consilieri comunali perfect inutili calculati dupa o norma stabilita in functie de populatia din 1990 ! Se dovedeste deasemenea ca si cei 588 de parlamentari isi iau lefurile degeaba. Si, din pacate nu vor disparea de la sine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.