Actualitate

Doina Pană: Stadiul dezvoltării Radarului Pădurilor

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale cu activitate relevantă în domeniul protecției mediului (WWF România, Agent Green, Greenpeace România, Fundația Eco-Civică, Plantăm fapte bune în România) pentru a le prezenta stadiul unor proiecte majore ale instituției pe care o conduce: dezvoltarea sistemului informatic integrat pentru controlul trasabilității masei lemnoase și realizarea unui studiul național privind pădurile virgine.

Punctual, Doina Pană i-a informat pe reprezentanții ONG că, întrucât domeniul Păduri este unul de importanță națională, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au semnat un protocol de colaborare în vederea dezvoltării sistemului informatic dedicat controlului trasabilității masei lemnoase pe teritoriul României, care are o contribuție esențială în reducerea tăierilor ilegale de arbori din pădurile proprietate publică și privată. Dezvoltarea vizează componentele existente SUMAL (SUMAL OCOL, SUMAL AGENT), Wood tracking, IwoodTracking (Radarul Pădurilor) și adăugarea de noi funcționalități sistemului informatic integrat.

Protocolul a fost încheiat în temeiul art. 3 lit. m) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, actualizată, şi al Legii nr. 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi are drept obiect colaborarea dintre părţi în vederea realizării, de către MAP, cu sprijinul STS, a noului sistem informatic şi de comunicaţii SUMAL (Sistem Informatic Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) şi stabilirea unui calendar exact astfel încât, până la 31.12.2018 să se încheie faza dezvoltării funcţionalităţilor de bază, iar până la data de 01.07.2019 funcţionalităţile complementare să fie dezvoltate şi operaţionalizate.

Întrucât este vorba despre un sistem critic cu impact major în combaterea degradării şi distrugerii fondului forestier, a cărui dezvoltare are un termen de finalizare stabilit clar prin Hotărârea CSAT nr. 68 din 09.06.2015, respectiv luna decembrie 2018, în protocolul de colaborare încheiat între MAP și STS sunt prevăzute etape concrete de lucru.

Prima etapă, respectiv realizarea unei analize tehnico-funcțională a sistemului informatic integrat, se va încheia la finalul acestui an și va fi executată de un consultant extern desemnat prin licitația organizată deja de MAP. Câștigătorul licitației va trebui, de asemenea, să propună soluții tehnico-funcționale pentru dezvoltarea acestui sistem.

Referitor la subiectul păduri virgine, ministrul Doina Pană le-a înaintat reprezentanților ONG spre analiză, dezbatere și completare draft-ul caietului de sarcini întocmit de specialiștii MAP în vederea realizării unui studiu finanțat din Fondul pentru Mediu, prin care se dorește identificarea tuturor pădurilor virgine din România și punerea lor sub protecție, prin includerea lor în Catalogul național. Până la această data, MAP, prin structurile aflate sub autoritatea sa, a identificat și inclus în Catalogul național al pădurilor virgine peste 3.800 de hectare de fond forestier care respectă criteriile prevăzute de lege.

Sistemul SUMAL permite transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar. Astfel, ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă, în timp real, toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, operatorii economici care deţin depozite de materiale lemnoase vor putea utiliza toate informaţiile introduse în SUMAL pentru raportări interne. Va fi eliminata posibilitatea transporturilor multiple cu acelaşi act de provenienţă, dar şi crearea de stocuri false de lemn în depozite.

Sursă: Ministerul Apelor și Pădurilor

4 comentarii

  • Totul e simplu! Investitii in sisteme de monitorizare video in puncte cheie cu identificarea numarului de inmatriculare si obligarea ca transportul cherestelei neprelucrate sa se faca cu autoutilitare fara prelata pt ca oricum de duce de minim doua ori cu un aviz! Sau monitorizati traseul prin gps!

  • Ce înţelegeţi prin „consultant extern” şi atunci, ce rol mai are protocolul încheiat între MAP şi STS, consideraţi că această instituţie a statului român, cu specialiştii care lucrează în sistem, nu prezintă încredere în determinarea stadiului la care s-a ajuns în realizarea produsului destinat urmăririi întregului drum parcurs de masa lemnoasă „dizlocată” din păduri pentru a fi valorificată. Apropo, aţi spus – de la marcare până la beneficiarul materiei prime, până la expedierea produsului finit – dar ce se întţmplă cu masa lemnoasă nemarcată, că doar acest lemn constituie tăiere ilegală, ori scopul principal al acestui sistem este eliminarea tăierilor ilegale? Apoi mai este o problemă, până la sfârşitul acestui an au rămas doar 2 (două) luni, credeţi că licitaţia se va putea realiza în acest timp? În ceea ce priveşte noţiunea de „Pădure virgină”, ar putea fi acea pădure în care nu există nici o intervenţie a omului, credeţi că în ţara noastră mai există 3800 ha? eu cred că vă înşelaţi. Prin această analiză a stadiului cred că aţi lăsat la latitudinea specialiştilor să-şi spună cuvântul şi nu este o apreciere a dumneavoastră, nefiind o specialistă în acest domeniu, ori poate că vă pricepeţi?

  • Toată lumea vorbește de el dar, ca pe șarpele de mare a lui Jules Verne, nu-l poate vedea nimeni. În schimb Inspectorul pădurii, lansat de Dacian Cioloș, este accesibil pentru toți – http://www.inspectorulpadurii.ro – E drept că și acestuia, fiind deranjant de bun, cei care mor de grija noastră au avut grijă să-i mai restrângă din posibilități. Că vorba ceea: in patria nostra multae silvae sunt!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.