Actualitate Recomandări

Doina Pană: A venit momentul să se corecteze o mare nedreptate. Lucrurile se schimbă radical

Proprietarii privați care dețin suprafețe de pădure situate în zone protejate, unde există restricții în recoltarea lemnului, vor primi compensații financiare. Guvernul a aprobat o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare şi control a compensațiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă.

”După ani de zile de discuții și de neasumări, a venit momentul să se corecteze o mare nedreptate făcută proprietarilor de păduri din zonele protejate, care sunt obligați prin lege să nu valorifice nimic din bunul lor. Prin măsura adoptată astăzi de Executiv, asumată prin Programul de Guvernare, proprietarii privați de păduri vor primi compensații bănești, pe care le consider firești, întrucât nu se pot bucura de un drept al lor. Măsura este atât un instrument de protecție a habitatelor forestiere, cât și unul de combatere a tăierilor ilegale. Deoarece aceste păduri nu sunt generatoare de profit, proprietarii nu și-au permis să asigure paza acestora, ele devenind astfel o țintă preferată a hoților. Acum, lucrurile se schimbă radical și pentru că acordarea compensațiilor este condiționată de asigurarea pazei și a celorlalte servicii silvice pentru suprafețele de pădure în cauză”, a declarat Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor.

Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2017-2020 a fost estimată la 285 milioane lei. Pentru anul 2017, valoarea totală maximă este de 19 milioane lei.

Schema prevăzută în actul normativ se aplică proprietarilor privați, persoane fizice și juridice (societăți comerciale, asociații de proprietari de pădure, composesorate, obști, biserici, școli etc.), care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu aplicabile activităților forestiere.

Restricțiile de mediu sunt corespunzătoare tipurilor funcționale T1 (protecție integrală – în care sunt interzise tăierile) şi T2 (păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic – tăieri de conservare) stabilite prin amenajamentele silvice, care corespund obiectivelor ecologice şi de protecție conform Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor.

Suprafața aproximativă pentru care se vor acorda compensații este de 216.000 ha, din care:
31.000 ha situate în tipul funcțional T1, pentru care proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 493 lei/an/ha;
85.000 ha situate în tipul funcțional T2, pentru care proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 226 lei/an/ha.

Solicitanții trebuie să depună cererile, împreună cu toată documentația solicitată, la sediul Gărzii Forestiere de care aparțin, în fiecare an, până la data de 30 iunie. Pentru anul 2017, solicitările se vor depune în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Lista documentelor necesare pentru întocmirea dosarului se regăsește la Articolul 7 din Hotărârea adoptată de Guvern și poate fi consultată aici.

7 comentarii

  • …măsura adoptată astăzi de Executiv, asumată prin Programul de Guvernare… Care program de guvernare? Ala cu care ati mintit poporul la alegeri sau asta cu care duceti Romania in criza? Populisti mincinosi ce sunteti.

  • Realist în efect, se traduce dublă pagubă.
    Tăierile ilegale vor continua, sub ochii autorităţilor locale adormite de plicurile cu bani, iar pe de altă parte presiunea pe buget va fi mărită cu încă câteva atmosfere spre punctul de explozie socială.
    Contribuabilii au fost ani întregi îndoctrinaţi să creadă că dacă primesc firimituri, măsuri din astea de 2 lei de la buget au guvernanţi buni .
    Iar cei din urmă, cu clicile de partid, continuă să dea tunuri de mărimea procentelor alocate unor sectoare cheie.
    Ce a complicat mai mult e goana iraţională după profit a firmelor private, naţionale şi internaţionale.
    Buna guvernare ar fi fost justificarea raţională a bugetelor, creşteri în cheltuieli care se susţin cu reveniturile, investiţii în educaţie, o redistribuire a bogăţiei create nu doar spre vârfuri dar spre o clasă mijlocie întreprinzătoare.
    Continuând aşa în timp scurt România ajunge ca şi Grecia.
    Şi e vina intelighenţiei din *servicii* şi administraţii.
    N-au combătut corupţia şi derapajele , din simplul motiv pentru că erau şi ei corupţi şi dependenţi de politicieni.
    Câţiva au încercat…exemplul dlui Cioloş dar era prea puţin măgar decât leprele astea ce hăhăiesc voios la tembelizoare.

  • In scurt timp tara asta va ajunge de rasul europei datorita incompetentei statului. La tv si la guvern se discuta discutii iar muntii raman fara paduri si fara pamant. Pe zi ce trece tot mai mult pamant nu ne mai apartine. Peste tot numai blegeala si delasare totala. Pacat de tara asta si pacat ca altii au luptat si si-au dat viata sa o apere si golanii din ziua de azi o distrug

    • o MARE RUSINE SA-TI HAITUIESTI PROPRIUL GUVERN.ASA ESTE. NISTE INCOMPETENTI ..oMARE UMILINTA ATI LUAT DE LA iOHANIS cind ponta i-a fost contracandidat, SA VEDETI CE VA ASTEAPTA .O UMILINTA TOTALA DIN PARTEA LUI IOHANIS.mERITATI PENTRU tot ce faceti si ati facut.

  • Urmasi lui iliescu niste nenorociti care incurajeaza LENEA SI SARACIA,ILIESCU SI AI LUI au vindut fabricile,petrolul,padurile,gazul etc.etc.Poporul romin a luat calea pribegiei.Majoritatea poporului au ajuns slugi si acasa la ei si in strainatate.Mandri ca sintem romini marca PSD.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.