Ziarul de Bacău a încercat, la rândul lui, să afle adevărul în acest caz şi a făcut propria anchetă ca să afle dacă una dintre cele două comisii judeţene, dacă nu chiar amândouă, s-ar face vinovată de o practica amendată de regulamentele concursurilor şcolare: copiatul.
Contactat de reporterii ziarului băcăuan, inspectorul şcolar de specialitate Lucian Şerban, preşedinte executiv al Comisiei de organizare pentru etapa judeţeană a Olimpiadei de Geografie, din Băcau, a respins ipoteza că băcauanii ar fi preluat subiectele din alt judeţ sau ca, dimpotrivă, le-ar fi transmis colegilor din judeţul Bistriţa-Năsăud.
“Eu nu am văzut subiectele din Bistriţa-Năsăud, dar pot să vă spun că toate subiectele primite de elevii băcauani au fost făcute la Bacău, nu am preluat. Subiectele au fost elaborate de un grup de lucru format din profesori băcăuani cu experienţă în domeniu. În calitate de coordonator al acestei etape, am urmărit corectitudinea încadrării în limitele conţinuturilor, structurarea subiectelor şi raportarea la un grad de dificultate caracteristic acestei etape, conform modelelor elaborate în anii anteriori la nivel naţional”, a declarat prof. dr. Lucian Şerban, inspector şcolar de geografie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.
El a precizat însă că profesorii implicaţi în organizarea concursurilor şi olimpiadelor au la dispoziţie platforme educaţionale online pe care sunt postate modele de subiecte, hărţi, din care colegii din ţară se pot inspira în conceperea diferitelor subiecte.
“La nivelul mai multor judeţe au fost elaborate şi postate mai multe modele de subiecte, anumite secvenţe, hărţi. A rămas la latitudinea fiecărui judeţ sa ia integral sau parţial. Sunt modele de bună practică, făcute de profesori cu experienţă. Subliniez că noi am păstrat securitatea subiectelor noastre de olimpiadă. Eu nu ştiu ce a gândit Comisia din Bistriţa- Năsăud. Probabil ca a folosit modele. Eu n-am avut nicio legătura cu inspectorul de geografie din Bistriţa-Năsăud. Până acum nici nu-l cunoşteam. Pentru Bacău subiectele au fost foarte bine puse la punct, ca în fiecare an”, a mai spus inspectorul şcolar Lucian Şerban, citat de Ziarul de Bacău.
Contactată telefonic, Doina Petrean s-a plâns jurnaliştilor din Bacău. Ea a spus că are un conflict cu Cristina Rusu (foto jos).
Doina Petrean, omoloaga lui Lucian Şerban la ISJ Bistriţa-Năsăud, ia asupra ei întreaga vină pentru scandalul iscat. În opinia sa, identitatea subiectelor dintre cele două judeţe este “o simplă coincidenţă”, amplificată de profesoara Cristina Rusu, cele două cadre didactice aflându-se într-un conflict de aproape un an.
“Noi şi Bacăul am avut surse de informare comune, diferite platforme educaţionale, didactic.ro sau Insam, am folosit variante de subiecte din anii şcolari anteriori. Întâmplarea a fost ca din cinci nivele de clase, să picăm pe acelaşi subiect la clasa a XII-a. Am vrut la un moment dat ca în loc de Ucraina să pun Bulgaria, dar aşa a fost să fie. N-am avut niciun fel de comunicare cu inspectorul din Bacău. E o pură întâmplare, speculată pentru faptul că există niste interese împotriva mea. Nu a existat niciun schimb de informaţii între Bacău şi Bistriţa-Năsăud. Ştiu asta pentru că am fost acolo, în încăperea în care s-au conceput subiectele pentru Olimpiada Judeţeană de Geografie din Bistriţa-Năsăud. Am convocat grupul de profesori cu care am lucrat, în data de 1 martie, la Şcoala Generală nr. 3 din Bistriţa. Nu ştiau nici măcar pentru ce clase vor lucra subiectele. Am făcut biletele pentru fiecare clasă şi i-am pus să aleagă. Le-am spus că pot folosi orice sursa pentru elaborarea lor. Regulamentul nu interzice să folosim părţi din subiecte care au mai fost, ceea ce am facut. Faptul ca au fost la fel a fost o pură întâmplare. Este exclus ca vreun membru al vreunei comisii să fi ştiut sau copiat aceste subiecte. Am avut ghinionul să taiem bucăţi de subiecte şi să le asamblăm la fel. Harta Ucrainei e luată, de exemplu, dintr-un subiect de Bacalaureat. Subiectele la olimpiade s-au repetat de-a lungul timpului de sute de ori. Nu am creat subiecte originale, asta recunosc, am căutat tipuri de subiecte. Când erau subiecte unice care era problema? Informaţiile cu care lucram sint aceleasi. Colegii din Bacău nu au nicio vină. Vina este a mea, prin faptul că această doamnă profesoară îmi caută nod în papură, dar lucrul acesta se va lamuri la nivelul judeţului nostru. Mi-e jenă să mă uit în ochii colegului meu din Bacău, Lucian Şerban, care e un om de o probitate morală, că a avut de suferit. Îmi pare rău ca am adus atingere unui om care este un impecabil profesionist. Cer scuze judeţului Bacău, care nu are nicio implicare în această situaţie neplacută creată de această doamnă profesoară care de un an de zile ma reclamă întruna. În niciun caz, Bacăul nu mi-a trimis subiecte”, a declarat Doina Petrean.
Mircea Romocea, inspector general adjunct al ISJ Bistriţa-Năsăud, şi preşedinte executiv al Comisiei de organizare a Olimpiadei de Geografie la nivelul judeţului, este de părere ca s-a exagerat gravitatea întâmplării.
“S-a întâmplat să fie o coincidenţă. Au fost preluate din subiecte separate din ani diferiţi. Asta am aflat de la profesorii din comisie pe care i-am întrebat, în urma articolelor apărute în presa bistriţeană. Nu cred ca se impun măsuri disciplinare, atât timp cât subiecte respecta programa şcolară”, a conchis adjunctul ISJ Bistriţa-Năsăud.
Citeşte şi:
– Bătaie de joc la Olimpiada Judeţeană de Geografie. Cine a copiat subiectele şi merită nota 1
– ISJ are voie să copieze, elevii nu.
– Inspectorul de Geografie din Bacău: Nu e în regulă să fie subiectele la fel
– Mircea Romocea: Nu e în ordine ca subiectele din Bistriţa-Năsăud să fie identice cu cele din Bacău
Poate are nevoie astringenta.
Cred ca cei care conduc Inspectoratul Scolar Bistrita Nasaud, si ma refer la inspectorul general si general adjunct sa ia toate masurile ca, astfel de personaje (si aici ma refer la ambele profesoare implicate) sa nu fie cele care sa conduca destinele invatamantului bistritean. Ce imagine aduc cele doua persoane-cadre didactice- invatamantului in general? Si as dori sa primesc si raspuns de la conducerea inspectoratului.
Doamna profesoară, cu respect, mă opun. Ca alpinist cu acte-n regulă pot confirma că treaba asta trebuie făcută musai de oameni cu un perfect…simţ al echilibrului!
Cred ca ajuhge cu acest subiect. invatamantul romanesc are si alte probleme de desbatut. A fost un concurs,desfasurat corect, unde s-au confruntat elevii pasionati de geografie si nu au putut fi toti premiati. Multumiri celor care se implica in formarea si educarea copiilor.
Cum se face ca la fiecare concurs sau olimpiada de geografie, din fiecare an, domnisoara Cristina este singura nemultumita si nedreptatita?