”Atrag atenția asupra unei capcane întinse de o lege care are și un părinte, Liviu Dragnea, care e mai toxică decât ordonanța migrației. Deși în aparență legea ar trebui să apare dreptul la demnitatea umană, în realitate aduce o atingere gravă libertății de exprimare. O să fie în primul rând afectați jurnaliștii, blogerii, poate și cântăreții. E vorba de Legea defăimării sociale, care în aproape două săptămâni a trecut fulgerător prin Senat, cu aviz favorabil de la Guvern”, a declarat într-o conferință de presă deputatul PNL Stelian Dolha, copreședintele PNL Bistrița-Năsăud.
El a spus ”care este partea perversă” a acestei legi: ”Legea spune că în momentul în care o persoană este acuzată că a adus defăiumare unei alte persoane dintr-un anumit grup social, riscă o amendă de până la 60.000 de lei. Știți care este partea perversă a acestei legi? Că la grup social e trecut apartenență politică, adică partid politic. Cred că o să fie împânzit de PSD-iști departamentul care se va ocupa de asta. Cu alte cuvinte, Dragnea și a lui ceată și-au făcut o umbrelă protectoarepentru el și partidul său. Adio, libertate de exprimare! O să mai avem libertate de exprimare doar dacă o să avem bani în buzunar ca să și plătim amenzile. Dacă nu, ciocul mic, că asta se vrea în România”.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi va dimina cuantumul amenzilor.
Senatul a adoptat Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, înscrisă la Senat de preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea. Potrivit deciziei Senatului, defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 100.000 lei, dacă vizează un grup social, o creştere aproape dublă faţă de valoarea maximă a amenzii de 60.000 lei stabilită de iniţiator.
Propunerea vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării”.
Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, arată iniţiativa legislativă.
Potrivit proiectului iniţiat de social-democratul Liviu Dragnea, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA”.
Iniţiativa legislativă prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuzune să includă în grila de programe emisiuni pentru promovarea toleranţei faţă de diferenţele de grup, ce vor reprezenta minim 1% din totalul timpului de emisie, al fiecărui post de televiziune sau de radio pe care îl au în administrare.
Liviu Dragnea propune, în proiectul de lege depus la Senat, ca masterul didactic pentru formarea iniţială în vederea ocupării funcţiilor didactice din învăţământul preuniversitar să cuprindă cel puţin un curs obligatoriu privind principiile pentru promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup prin activittea educaţională şi regulile de soluţionare a cazurilor de discriminare, iar fişa de evaluare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar să includă cel puţin un criteriu de performanţă privind promovarea demnităţii umane şi a toleranţei în activitatea didactică.
De asemenea, programa de examen pentru cadrele didactice titulare ar urma să includă, dacă legea va fi adoptată, însuşirea cunoştinţelor despre legislaţia privind combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.
Unităţile de învăţământ vor fi obligate să adopte un plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, iar manualele şcolare şi materialele didactice aprobate de MECS vor urma să fie avizate în prealabil de Departamnetul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, a cărui înfiinţare este prevăzută în proiectul de lege depus la Senat
Inspectoratele şcolare judeţene vor organiza anual pentru cadrele didactice cel puţin un curs în domeniul drepturilor omnului şi promovării toleranţei faţă de diferenţele de rup.
Documentul citat mai prevede ca Guvernul României să prezinte cel puţin o dată pe an o analiză a stadiului implementării măsurilor privind promovarea drepturilor omului, demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup la nivelul administraţiei publice.
Concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice vacante vor include, de asemenea, evaluarea însuşirii cunoştinţelor în domeniul legislaţiei privind demnitatea umană, combaterea discriminării, egalitatea de şanse şi promovarea toleranţei faţă de diferenţele de grup, iar evaluarea performanţelor individuale ale funcţionarilor publici va conţine, pe lângă criteriile generale de performanţă, cel puţin un criteriu privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.
Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale.
Iniţiativa legislativă vizează nu numai instituţiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va include în Regulamentul de organizare şi funcţionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.
În cadrul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, condus de vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care va elabora şi actualiza anual Ghidurile de bune practici pentru promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, pentru funcţionarii publici, mass-media, cadre didactice, va elabora şi gestiona programele şi instructajele specifice în domeniul drepturilor omului şi toleranţei faţă de diferenţele de grup la nivelul personalului din administraţia publică, Poliţie, Armată şi structurile deconcentrate ale ministerelor şi va constata şi notifica instituţiile publice cu atribuţii în domeniu care nu îşi duc la îndeplinire atribuţiile stabilite prin legea propusă.
Cât priveşte impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, în expunerea de motive, Liviu Dragnea susţine că finanţarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei pentru o perioadă de 5 ani se ridică la 2.993.060, sumă care include finanţarea a 10 posturi în cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica şi echipamente.
Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor, for decizional.
comunistii nu pot da decat legi comuniste, impotriva liberei exprimări, impotriva omului in general…
Mai vorbim de comunisti inca dupa 26 de ani de la caderea regimului ? Daca ai trait in acea vreme atunci ori te-a marcat ori esti nostalgic. La 26 de ani distanta de la caderea regimului comunist ar trebui sa gandim altfel , oricum comunistii sunt pe cale de disparitie sau cel mult pensionari…
sa inteleg ca dupa logica ta comunistii nu se pot „reproduce” si nu ma refer aici doar biologic… Daca era asa comunistii se terminau odata cu Marx si eventual Engels…
Una din multele legi imbecile a la PSD. Cum sa dai o asa lege? Cica presa libera.. Presa asta libera va avea atata putere de exprimare, incat vor fi procese pe banda rulanta, oamenii trebuie sa aiba grija ce ton folosesc, ce scriu pe paginile PERSONALE de socializare, etc. Frumos. In ce era suntem? A, da. Era Ponta, anul II I.Hr.
Foarte bine. Ada era odata demult …..si era foarte bine. Bravo.
Senatul a adoptat, deja legea lui Liviu Dragnea care incrimineaza „defaimarea sociala”. Dacă spui ca politicienii sunt hoţi, ai defaimat social şi esti amendat cu mii de euro. La fel, daca spui ca gasca baronilor locali şpăgari a devastat România, ai defaimat social şi eşti taxat cu mii de euro.
Sub pretextul combaterii discriminării,legea care permite aplicarea unor amenzi uriaşe oricui. Jurnaliştii sau cetăţenii care devin voci critice impotante în media sau pe reţele sociale se pot trezi, cu amenzi de până la 23.000 de euro, conform legii lui Liviu Dragnea. Este o veche boala a PSD să controleze presa. Si pentru ca acum lucrurile au evoluat şi au apărut canale de comunicare în masă, cum sunt reţelele de socializare, unde pot avea forţă şi vocile unor simpli cetăţeni, liderii PSD au realizat că e nevoie să inventeze metode noi de cenzură, prin care vor acum să bage pumnul în gura tuturor românilor. Prin urmare, legea numita perfid „Defăimare socială” va permite practic reducerea la tăcere a oricui.
Aşa ceva nici Băsescu n-a făcut. Pe Băsescu puteai să-l înjuri că te înjura înapoi sau de cele mai multe ori îţi râdea în faţă şi te jignea cu atitudine sfidătoare dar recunosc într-un mod destul de inteligent, care se pare că a prins la publicul român dar asta e altă poveste… Oricum denumirea legii şi la ce se referă e uşor stupid. Nu poţi să obligi la DEMNITATE printr-o lege. DEMNITATEA e ceva ce un om o are sau nu o are. Nimeni nu i-o poate lua, depinde doar de propria persoană… Acei STÂLPI ai poporului român care au suferit chinuri şi umilinţe inimaginabile în închisorile bolşevice, deşi au fost puşi să facă lucruri umilitoare şi-au păstrat absolut intactă DEMNITATEA, ba în unele cazuri cred că şi-au mărit-o pănă la MÂNTUIRE…
Legea Defăimarii sociale, are si efect de bumerang, prin care PSD-ul îşi taie singur craca de sub picioare, lovind in televiziunile lui Voiculescu si Ghita, televiziunile de casa ale partidului si care numai din defaimari traiesc.