Actualitate

Stelian Dolha: Numai așa acest proiect ambițios va avea efectul așteptat și va înlătura suspiciunile

”Înființarea GAL-ului Bistrița are nevoie de o largă dezbatere publică și de implicarea tuturor actorilor sociali relevanți. Un grup de lucru informal format din reprezentanții a 20 de ONG-uri din Bistrița dar și membri ai comunității bistrițene participă încă din luna iulie la întâlniri în vederea constituirii unui Grup de Acțiune Locală (GAL) în municipiu, care să contribuie la integrarea persoanelor dezavantajate social”, spune într-un comunicat deputatul PNL Stelian Dolha, membru al Grupului de inițiativă pentru constituirea GAL Bistrița:

”Începând din acest an și orașele și municipiile între 20.000 și 150.000 de locuitori au oportunitatea de a-și înființa GAL-uri printr-un program instrument ”Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității 2014-2020”. Scopul este reducerea numărului persoanelor expuse riscului de sărăcie și combaterea excluziunii sociale. GAL-urile urbane elaborează strategii de dezvoltare și un portofoliu de proiecte pentru infrastructura de locuire și învățământ, servicii de sănătate, regenerare urbană, modernizare infrastructură apă-canal, etc prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) și POR.

Pentru că aceste GAL-uri urbane sunt parteneriate public-privat formate în principal din reprezentanți ai ONG-urilor, ai mediului privat,  societății civile, ai asociațiilor de cartier, dar și autorităților publice, lideri formali și informali ai comunităților, grupul de lucru a contactat autoritățile administrației locale pentru a le informa în privința stadiului demersului și a le invita să se alăture proiectului.

Apreciem operativitatea cu care municipalitatea a dat curs solicitării și s-a alăturat demersurilor de înființare a GAL-ului Bistrița, solicitând în acest sens acordul Consiliului Local.

Atragem atenția însă, că înaintea demarării procedurilor juridice, este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru că este vorba de un proiect ambițios la care este important să se alăture majoritarea ONG-urilor care acționează, comunitățile cărora li se adresează și reprezentanții mediului de afaceri. Numai așa un asemenea proiect va avea efectul așteptat în beneficiul celor vizați și va înlătura orice posibilă suspiciune legată de acapararea lui de diverse grupuri de interese”.

4 comentarii

  • Cred ca ONG-urile sunt cele mai in masura sa expuna problemele comunitatii si daca sunt consultate intr-un numar atat de mare, s-ar putea face o figura frumoasa pentru Bistrita.

  • De fapt ceea ce nu stiti este ca primaria incearca sa acapareze impreuna cu Camera de Comert, care n-are nicio treaba cu persoanele defavorizate, acest GAL si sa lase cele 20 de ong-uri care au lucrat toata vara si toata comunitatea cu ochii in soare. Cam asta e povestea, Desi acest Gal e al bistritenilor in primul rand autoritatile se grabesc sa-l acapareze. mai nou vrea si CJ-ul sa se bage. Ar fi singurul GAL in care vrea sa faca asta, desi mai sunt vreo 5. Devine interesant, nu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.