Politică

Dolha: Parlamentul are o imagine degradată. Prin Parlament bicameral păstrăm democraţia

Liderul PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a afirmat că prin iniţierea unui nou referendum Traian Băsescu vrea să demonstreze ”că n-a ieşit de tot din decor, că n-a murit politic”, dând dovadă de ”un cinism machiavelic”. ”Cred că ne-am convins cu toţii că nu se poate coabita cu Băsescu”, a adăugat Dolha.

”Traian Băsescu a lansat ideea unui nou referendum. Băsescu vrea să demonstreze prin acest ultim gest de o inutilitate absolută că n-a ieşit de tot din decor, că n-a murit politic, că nu e un simplu chiriaş la Cotroceni cu contractul expirat, pentru că e expirat de ceva vreme. Cu un cinism caracteristic, ne mai spune că pragul de 30% pentru referendum, cu care nu este de acord, îl va folosi pentru a-şi trece propriul referendum. Cu alte cuvinte, ne spune: legea pe care voi aţi dat-o e bună pentru că-mi serveşte propriilor interese. Acelaşi Băsescu, întrebat care referendum este corect, cel care în care 7,4 milioane de români i-au cerut demisia şi cel din 2009 când 6 milioane de români au votat pentru Parlament unicameral, a spus cu un cinism machiavelic: cel care a fost validat. Ştim cu toţii că în toamnă va fi un referendum care vizează revizuirea Constituţiei şi acolo se va discuta clar şi despre modificările aduse sistemului parlamentar, reducerea numărului de parlamentari va fi stipulată în Constituţie. Referendumul pe care şi-l doreşte Băsescu de cine va fi suportat, de Traian Băsescu sau tot de români? Cred că ne-am convins cu toţii că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Niciodată!”, a spus Dolha într-o conferinţă de presă.

El a declarat că Parlamentul ”are într-adevăr o imagine hai să-i spunem degradată” şi că dacă românii sunt întrebaţi ce vor, 30 sau 300 de parlamentari, răspunsul va fi 30. ”Dacă îi întrebăm dacă vor 3 sau 10 ministere, o să răspundă 3, ăsta este răspunsul firesc, dar tu ca şef de stat responsabil, când vii cu astfel de teme eşti doar populist. Trebuie să ţii cont cum îţi funcţionează un Parlament, un Guvern, o democraţie adevărată. Din 1864 România a avut Parlament bicameral, odată cu statutul dezvoltator al Convenţiei de la Paris, sub Alexandru Ioan Cuza. Toate celelalte Constituţii, din 1866, 1923 sau 1938 au păstrat bicameralismul. E clar că reuşim aşa să păstrăm clar democraţia, că nu se va înfiripa niciodată autoritarismul. Aceiaşi PDL-işti, sub Boc II, când au întrebat Curtea Constituţională dacă e de acord cu Parlament unicameral şi cu 300 de parlamentari, aceeaşi Curte la care se referă de fiecare dată Traian Băsescu şi PDL-iştii le-a răspuns că nu, că prin tradiţie România are Parlament bicameral şi că a avut unicameral doar în perioada comunistă, Marea Adunare Naţională. Se pare că unii regretă acest lucru”, a comentat el.

Dolha nu crede că referendumul propus de Traian Băsescu este o lovitură dată lui Crin Antonescu: ”Noi vorbim despre un al doilea referendum, noi am anunţat că va fi un referendum pe revizuirea Constituţiei. În perioada guvernării PDL toate temele respective puteau fi soluţionate şi nu au fost soluţionate. Acum revine cu această temă. Noi atunci n-am reuşit să-i informăm suficient de bine ce înseamnă Parlament bicameral”.

2 comentarii

  • Instituţia parlamentului bicameral contează doar atunci când ambele camere pot decide asupra unei legi… la noi, fo-io-ioi, o singură cameră e decizională, şi aici, doar se votează, fără dezbateri, ceea ce or votat neşte deştepţi în comisiile de specialitate… de aia avem legile strâmbe, orientate doar spre satisfacerea intereselor personale a celor ce le emit, p….limea nu contează!
    Omul ăsta, Dolha, se pricepe la Constituţie în aceeaşi măsură cu şeful mnealui, preamăritul lider George Crin Laurenţiu Antonescu, alias KK-rău, ale cărui idei le regăsesc aci, preluate cu virgulă cu tot.

  • Încurcați caprele cu oile domnule deputat. Nu se pune niciodată la vot numărul de ministere, deși nu ar strica. Numărul parlamentarilor este dat de gardul de reprezentativitate al cetățeanului și interesele acestuia în Parlamentul României. Numărul mare de parlamentari este motivat de incapacitatea aleșilor noștri de-a identifica un interes comun în zona geografică care îi propulseață pe posturi de maximă importanță, dar de care se achită cu minimă responsabilitate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.