”Discuții încinse și acuzații grave în Comisia de agricultură a Camerei Deputaților pe regulamentul de vânzare a masei lemnoase, acela conceput de fostul Guvern și care i-a permis practic Romsilvei să țină cât de sus vrea prețul de pornire a licitațiilor. Totul, cu consecințe dramatice pentru firmele mici și mijlocii din domeniu”, a menționat pe Facebook copreședintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Stelian Dolha.
El a adăugat că piața rămâne în continuare blocată: ”Am discutat mai bine de două ore cu reprezentanți ai forestierilor, prezenți la comisie, inclusiv din Bistrița-Năsăud, ai Ministerului Mediului și Romsilva. Situația este extrem de complicată și chiar dacă noua echipă de la minister a modificat recent regulamentul printr-un alt HG, piața rămâne în continuare blocată. Aceasta pentru că un șir de erori comise și un management îndoielnic la Romsilva sunt greu de reparat după ce ai bulversat o piață întreagă. Și așa cum am spus și în comisie, responsabilii pentru această situație, Adam Crăciunescu, un director care deși demis spune că rămâne în funcție încă 75 de zile, și fostul ministru Grațiela Gavrilescu, cea care a dat hotărîrea de Guvern cu fostul regulament n-au venit în comisie să dea niște explicații forestierilor pe care îi împing către faliment. Discuția a fost, vorba unor colegi mai mult cu valoare de diagnostic, urmând ca un grup de lucru format din forestieri, membri ai comisiei și reprezentanți ai ministerului să urmărească în ce măsură noul HG va rezolva o parte din probleme, dar și să îmbunătățească regulamentele și să propună soluții viabile într-un sistem bolnav”.
Stelian Dolha s-a referit și la Legea defăimării: ”PSD-ul e disperat să introducă legea șefului lor pe ordinea de zi. Încălcând regulamentul Camerei Deputaților, grupul PSD și Valeriu Zgonea vor să voteze Legea defăimării, deși raportul legii a fost înmânat deputaților abia în această dimineață. Regulamentul spune însă că raportul trebuie trimis, dacă e cameră decizională, în 5 zile pentru ca deputații să poate să-l studieze și să ceară puncte de vedere din partea specialiștilor. Și pentru că nu erau organizați de dimineață ca la carte, cei din PSD au ținut parlamentarii în sală mai bine de o oră ca să apară liderul Liviu Dragnea și să le dea direcția. Oricum e mai mult decât suspectă disperarea PSD de a adopta acum o lege care pune botniță libertății de exprimare”.
La începutul lunii, Guvernul a modificat şi completat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase pentru a clarifica modul în care Regia Naţională a Pădurilor va determina preţul de referinţă. Potrivit noilor reglementări, „preţurile de referinţă” pentru fiecare an de producţie sunt preţurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică şi vor fi determinate anual, în condiţii de piaţă, în funcţie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment şi de tehnologia de exploatare. Preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative. Până în prezent, preţul de referinţă era definit doar pentru proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale, noua definiţie acoperind şi proprietatea publică a statului. Noua definiţie permite modificarea preţului de referinţă în cazul în care condiţile pieţei o impun.
De asemenea, hotărârea de Guvern introduce o prevedere prin care se defineşte gradul de accesibilitate, unul din criteriile în baza căruia se determină preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie. Acest criteriu este instituit în scopul stabilirii corecte a distanţei de colectare. Potrivit noilor reglementări, ”gradul de accesibilitate este distanţa determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalaţiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafeţei parchetului şi cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare”.
O altă modificarea vizează stabilirea preţului de pornire pentru masa lemnoasă vândută la licitaţie. Potrivit reglementărilor introduse, preţul de pornire la licitaţie pentru fiecare partidă se stabileşte pornind de la preţul de referinţă aferent acesteia. Preţul de referinţă aferent fiecărei partide se calculează în funcţie de preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie. Preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţi pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitaţia principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi pot fi stabilite la nivel naţional, judeţean sau local, după caz.
Halal tehnocrati!
Niste pupaciosi de picioare.
Nici nu s-au numarat mortii de pe liniile din tara sefa si pupaciosul sef a si trimis condoleante!
Asta are facute mesajele pentru fiecare sef si apasa doar pe enter.
(mai ceva ca meajele reginei)
Sa inteleg ca voi vreti un pret cat mai mic?
De ce?
Sa se incurajeze taierile?
Adica sa ciopartiti cat mai repede padurile?
AAAAAAA….pentru a raspunde companiilor sraine ..beneficiare de lemn romanesc
am intels….
AS MERGE PE PRETURI CAT MAI MARI PENTRU CA ACELE COMPANII STRAINE CARE NE FURA LEMNUL SA SPUNA …..E MAI IEFTIN IN GERMANIA SI AUSTRIA LEMNUL…..SA MERGEM ACOLO!
Din toată vorba goală sunt de acord cu afirmatia că SISTEMUL ESTE BOLNAV,nici nu are cum fi altfel,când este condus de niște oameni bolnavi.Adrian Năstase in 2002 a dat preferențial doua milioane de metri cubi austriecilor(HIS) pe 10 ani din cota de masă lemnoasă a RNP.Acela a fost începutul ,iar voi continuat i dezastrul.Statul trebuie să aibă grijă de avutia,sănătatea poporului,pădurea,apa,solul intact si curat asta înseamnă doar că acest lucru se poate face cu un SISTEM SĂNĂTOS,condus de oameni onesti și SĂNĂTOȘI nu de voi,asa că omul potrivit,la locul potrivit.Mai bine fă ce te pricepi mai bine,vinde pufuleti și nu da lectii de bună purtare că,,buba” sunteti voi.
PĂREREA MEA!