Social

RAAL are nevoie de două luni de ”terapie intensivă”

Compania RAAL a optat pentru ”varianta nemțească” de continuare a activității cu toți salariații, și anume cea cu reducerea timpului de lucru, în cursul săptămânii viitoare urmând să apară Hotărârea de Guvern prin care să se stabilească exact cum va primi bani de la stat, a spus prefectul Stelian Dolha într-o conferință de presă.

”RAAL urma să disponibilizeze 800 de ooameni în două luni, am aflat acest lucru din presă și mă bucur că am aflta l atimp ca să putem interveni și ajuta. Prima tranșă de 400 de salariați urma să plece în luna august, iar a doua tranșă în luna septembrie. Când am aflat acest lucru, am avut o discuție cu doamna ministru al Muncii pe care am rugat-o să găsim o soluție pentru acești oameni fiindcă suntem în pandemie și este foarte greu să-și găsească de lucru în această perioadă, chiar imposibil. Mi-a oferit mai multe soluții, i le-am transmis domnului director Paul Ilieș și dânsul a ales-o pe cea cu reducerea timpului de lucru care este o variantă nemțească. Cu alte cuvinte, 40-50% dintre salariați rămân cu normă întreagă, iar restul vor intra alternativ. Vor lucra o săptămână, în cealaltă vor fi liberi, când intră ceilalți. Statul vine cu o plată de 75% ceea ce reprezintă diferența între salariul întreg și munca efectuată. Am vorbit cu doamna ministru și vom duce această soluție la finalitate. Săptămâna viitoare urmează o HGR unde va fi stabilită și procedura de decontare”, a spus Stelian Dolha.

El a explicat că este foarte important să fie ajutată această companie pentru că este una dintre puținele cu capital 100% românesc, mai ales în această perioadă în care principalii săi clienți din Germania nu lucrează.

”RAAL are în mod normal o cifră de afaceri de 7 milioane de euro lunar. În luna mai, a avut 2 milioane de euro, iar în luna iunie de doar 3,4 milioane de euro. Compania este căutată de Panasonic din Japonia care produce cele mai multe baterii pentru SUA și Asia și care vrea să vină să investească în RAAL în tehnologie, dar nicio companie nu vine să investească dacă firma are probleme cu personalul fiindcă în viitor nu va avea cu cine să lucreze. Dacă pierzi 800 de salariați acum va fi foarte greu să-i aduci înapoi când vor veni cei de la Panasonic să investească. De aceea trebuie să facem tot posibilul să îi păstrăm, mai ales pentru că RAAL e unic distribuitor de sisteme de răcire și schimbătoare de căldură din lume. De-asta trebuie să venim în ajutorul lor. Am propus și o videoconferință cu ministrul Muncii și vom face lucrul acesta chiar dacă nu voi mai fi prefect de mâine. Eu un angajament pe care mi l-am luat și pot să fac asta. Mai sunt și alte firme pe care le voi contacta să vedem ce probleme mai au cu personalul și să le putem ajuta și pe ele”, a spus prefectul Stelian Dolha.

Potrivit prefectului, RAAL ar avea nevoie de ajutor de la stat circa două luni fiindcă din septembrie are informații că se repornesc fabricile din Germania (unde RAAL exportă 60% din producție) și vor veni din nou comenzi.

”Mi s-a spus că doar 30% din industria de mașini germană și-a reluat activitatea. E un adevăr crunt, dur. Dar, din discuțiile pe care le-au avut cu partenerii lor, din septembrie nemții încep iar producția, iar parteneriatul lor va continua. Dar ei au nevoie de oxigen în aceste două luni de zile, e terapie intensivă pentru ei. Îi băgăm două luni pe terapie intensivă două luni. Trebuie să facem asta pentru că nu avem prea multe branduri bistrițene. Ei sunt un brand: 100% capital românesc”, a spus prefectul.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.