Actualitate

”Domnița Bistriței”, ediția a VII-a

Organizatorii Serbărilor Bistriței Medievale propun și anul acesta bistrițenilor să o aleagă pe cea mai vrednică domniță din cetate, însă într-o manieră puțin diferită față de anii precedenți.

Șase-opt domnițe care candidează în a deveni aleasa Bistriței pe parcursul serilor de sâmbătă și duminică, 27 iunie respectiv 28 iunie, vor îmbrăca straie medievale. Câștigătoarea titlului de ”Domnița Bistriței” va fi cea care va întruni aprecierile juriului și ale publicului deopotrivă. Premiul cel mare constă într-o costumație medievalムoferită de Asociația Culturală Bistrița Medievală, pe care domnița aleasă și-o va confecționa după gustul propriu.

Dacă în anii precedenți acest spectacol s-a desfășurat sub formă de competiție, anul acesta fiecare domniță în parte va câștiga un titlu. Domnița inimilor, a curajului, a creației artistice, a îndemânării și iscusinței, a grației și eleganței, a muzicii și poeziei, a curajului și îndrăznelii, a gastronomiei sunt doar câteva din titlurile ce pot fi câștigate de domnițele participante. Însă numai una va fi desemnată domnița supremă, cea care  va îndeplini cel puțin trei din aceste calități pentru a-l putea cuceri pe Cavalerul din Turn.

Afis Domnita Bistritei 2015Există totuși câteva condiții de participare: vârstă minima de 14 ani cât și atașamentul față de tradiția istorică a orașului. Doritoarele domnițe sunt așteptate marți 23 iunie, orele 17.00, la Forumul German Bistrița, pentru preselecție și începerea pregătirilor.

”Concursul-spectacol ”Domnița Bistriței are menirea să încurajeze și să susțină rolul femeii în societate prin evidențierea frumuseții, priceperii și calităților deosebite care se întâlnesc la fiecare femeie în parte. Dacă în Evul Mediu statutul femeii se diferenția destul de mult de la regiune la regiune, iar dominația elementului masculin asupra femeii și a societății medievale conducea la concepția potivit căreia femeia era în cea mai mare parte subordonată bărbatului, iată că în zilele noastre femeia joacă un rol important, egalizând în drepturi cu bărbatul”, se arată într-un comunicat.

Prima ediție a concursului  a fost câștigată în anul 2009 de Ana-Maria Greabu, în 2010 de Adelina Popa, în 2011 de Alexandra Runcan, în 2012 de Andrada Bianca Moruțan, în 2013 de Roxana Muscari și în 2014 de Paula Maria Toma.

Serbările Bistriței Medievale 2015 (26-28 iunie) sunt organizate de Asociația Culturală Bistrița Medievală și de Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bistrița și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Foto: arhivă 2014

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.