Organizatorii concursului de aptitudini și frumusețe ”Domnița Bistriței” le propun și anul acesta bistrițenilor să o aleagă pe cea mai vrednică domniță din cetate, la Zilele Medievale din cadrul Târgului Mare al Bistriței.
Domnițe care candidează în a deveni aleasă Domnița Bistriței 2018 pe parcursul serilor de sâmbătă 1 și duminică 2 septembrie vor îmbrăca straie medievale puse la dispoziție de către organizatori.
Câștigătoarea titlului de Domnița Bistriței va fi cea care va întruni aprecierile juriului şi ale publicului deopotrivă. Premiul cel mare constă într-o costumație medievală oferită de Asociația Culturală Bistrița Medievală, pe care domnița aleasă și-o va confecționa după gustul propriu. Alte premii sunt oferite de artiștii – meșteri prezenți la Târgul Medieval.
Fiecare domniță participantă va câștiga un titlu. Domnița inimilor, a curajului, a creației artistice, a îndemânării și iscusinței, a grației și eleganței, a muzicii și poeziei, a curajului și îndrăznelii, a gastronomiei sunt doar câteva din titlurile ce pot fi atribuite domnițelor participante. Însă numai una va fi desemnată Domnița supremă, cea care va îndeplini cele mai multe calități.
Doritoarele domnițe cu vârste de minim 14 ani sunt așteptate joi 30 septembrie, ora 17.00, la sediul Asociației Culturale Bistrița Medievală din Piață Centrală nr. 23, Ansamblul Sugălete, pentru preselecție și pregătiri.
Prima ediție a concursului a fost câștigată în anul 2009 de Ana-Maria Greabu, în 2010 de Adelina Popa, în 2011 de Alexandra Runcan, în 2012 de Andrada Bianca Moruțan, în 2013 de Roxana Muscari, în 2014 de Paula Maria Toma, în 2015 de Mădălina Năstuță și în 2017 de Larisa Maria Bența.
”Concursul-spectacol ”Domnița Bistriței are menirea să încurajeze și să susțină rolul femeii în societate prin evidențierea frumuseții, priceperii și calităților deosebite care se întâlnesc la fiecare femeie în parte. Dacă în Evul Mediu statutul femeii se diferenția destul de mult de la regiune la regiune, iar dominația elementului masculin asupra femeii și a societății medievale conducea la concepția potivit căreia femeia era în cea mai mare parte subordonată bărbatului, iată că în zilele noastre femeia joacă un rol important, egalizand în drepturi cu bărbatul”, spun organizatorii.
Adaugă comentariu