Prefectul Cristian Florian și delegația de la Direcția de Sănătate Publică și Serviciul Județean de Ambulanță au încercat să-l convingă pe primarul PSD Iustian Muntean să accepte transformarea Centrului de Sănătate Teaca în cămin pentru persoane vârstnice oferind marea și sarea. Iată oferta:
„Unitatea medico-socială cu 14 paturi își va desfășura activitatea în continuare; punctul de ambulanță Teaca va funcționa cu program continuu ( 24 de ore din 24); se va înființa, în perioada următoare, Centrul de Permanență. Permanența va fi asigurată de medicii de familie din zonă”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
Esențial este însă următorul paragraf: „la nivelul comunei se va înființa un Cămin pentru persoane varstnice, cu 30 de locuri, prin reorganizarea Centrului de Sănătate, cu posibilitatea preluării personalului auxiliar sanitar și administrativ, cheltuielile curente de funcționare urmând să fie asigurate pe o durată de maxim 33 de luni de la data încheierii contractului de către Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale”.
Toate bune și frumoase, așa încât „prefectul județului a solicitat primarului comunei Teaca să supună spre aprobare Consiliului Local înființarea Căminului pentru persoane vârstnice prin reorganizarea Centrului de Sănătate”, se mai arată în comunicat.
În fapt, astăzi are loc ședința cu pricina, iar Consiliul Local Teaca ar trebui, conform prefectului, să ia o decizie, una singură: de acceptare a desființării Centrului de Sănătate și de transformare a acestuia în Cămin pentru persoane vârstnice. Riscantă decizie atât timp cât restul promisiunilor făcute de prefect sunt doar vorbe într-un comunicat.
„Noi nu vom accepta desființarea Centrului de Sănătate până nu vedem o hârtie scrisă din partea cuiva, că avem centru de permanență, că medicii au semnat contractele cu CJAS, că avem stație de Ambulanță 24 din 24”, a spus primarul care nu ar avea nimic împotriva transformării Centrului de Sănătate Teaca în cămin dacă vor fi realizate toate acestea.
Fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, acel guvern care a pasat spitalele în cârca autorităților locale, prefectul Cristian Florian trebuia să meargă la Teaca cu temele făcute, mai precis cu problemele rezolvate, ceea ce ar fi fost o dovadă minimă de respect pentru autonomia publică locală de care se uită tot mai des în țara noastră.
Abia după ce ar fi rezolvat cele promise, prefectul ar fi putut cere primarului să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Teaca un proiect de hotărâre prin care statul face o ofertă unei comunități locale.
La noi însă, comunicatele au prioritate în fața problemelor care, nu-i așa, odată ce au fost bifate, nu mai trebuie și rezolvate.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu