Directorul Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud, prof. Dorel Coc,a declarat, pentru Timp Online că Maialul elevilor năsăudeni – eveniment care va avea loc duminică – are câteva semnificaţii.
„Mai întâi sunt cinstiţi românii care, în 1848, s-au adunat pentru a-şi arăta împotrivirea faţă de tendinţa de a alătura Transilvania Ungariei. În al doilea rând, este o sărbătoare a ţinereţii, câmpenească. Elevii îşi îmbracă costumele populare, toate elementele de simbolistică ereditară românească fiind la mare cinste. De asemenea, este un moment în care noi ne premiem cei mai buni elevi care au câştigat premii la olimpiadele şcolare şi la alte concursuri”, a declarat Dorel Coc.
Potrivit sursei citate, prima oară, Maialul elevilor năsăudeni s-a sărbătorit în 1871. În anii 50 a existat o scurtă perioadă în care şirul sărbătorii a fost întrerupt. „E interesant de ce s-a sărbătorit Maialul pentru prima oară în 1871. În 1867 s-a constituit dualismul austro-maghiar, moment în care Transilvania a intrat direct în administrarea Budapestei. Mai apoi, treptat, şi de-o manieră tot mai evidentă, s-au luat măsuri care au afectat identitatea românească. Studenţilor, cum li se spunea elevilor de liceu din perioada respectivă, profesorilor lor, le-a revenit sarcina să-şi apere identitatea şi să etaleze elementele de specificitate românească. Au făcut-o cu convingere, cu încredere, iar Maialul l-am putea considera până în 1918 şi ca o strategie de rezistenţă împotriva unor tentative de marginalizare sau afectare a identităţii româneşti”, a spus prof. Coc.
La sărbătoarea de duminică sunt invitaţi toţi elevii de la şcolile năsăudene şi familiile lor, ceea ce înseamnă circa 2500 de persoane.
„Noi vom începe cu o şedinţă cu părinţii pe şcoală la ora 9.30. La ora 10.45 o să înceapă parada portului popular. Mulţi dintre elevi vor purta costume frumoase, populare. Ne vom plimba pe străzile oraşului. E un traseu bine stabilit de ani de zile. parada se va finaliza în jurul orei 12.00 când ne reîntoarcem în curtea Colegiului Naţional George Coşbuc unde e amenajată şi o scenă. Vor fi premiate cele mai frumoase costume, elevii olimpici şi apoi va urma un spectacol de muzică şi dans la care vor participa formaţiile artistice ale şcolilor năsăudene. Anul acesta vom avea şi alte formaţii de la Şcoala Generală din rebrişoara şi din rebra. Vă asigur că va fi o zi minunată şi veţi pierde dacă nu veţi veni”, a spus prof. Dorel Coc.
Adaugă comentariu