Politică

Dobra către premier: Licitatorii oneşti rămân fără activitate din cauza jucătorilor aberanţi

Senatorul PNL Dorin Dobra i-a adresat în plen premierului Victor Ponta o interpelare având ca temă ”Recalibrarea formulei de desemnare a câştigătorilor licitaţiilor”: ”Doresc să trag un semnal de alarmă asupra faptului că desemnarea câştigătorilor licitaţiilor pe fonduri europene după o metodă ce privilegiază ”preţul cel mai scăzut”, se transformă într-un fenomen totalmente dăunător”.

”Stimate domnule prim-ministru,

Doresc să vă aduc la cunoştinţă şi să trag un semnal de alarmă asupra faptului că desemnarea câştigătorilor licitaţiilor pe fonduri europene după o metodă ce privilegiază ”preţul cel mai scăzut”, se transformă într-un fenomen totalmente dăunător ţării, mediului de afaceri, concurenţei şi până la urmă nivelului de trai pe care îl înregistrăm.

Exemplul din localitatea din care provin, în urma căruia o firmă câştigă, în baza preţului licitat, reabilitarea unui cămin internat, este elocvent. Dintr-o sumă iniţială, câştigătorul amintit îşi adjudecă licitaţia cu 40% din banii alocaţi prin fonduri europene, subevaluând în mod evident costurile, însă spre sfârşitul perioadei de execuţie anunţă beneficiarul că este în imposibilitatea de a finaliza lucrarea.

Domnule prim-ministru,

Nu vreau aici să mai subliniez situaţia catastrofală a banilor ce se întorc la Uniunea Europeană în timp ce noi nu putem finaliza un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Vreau, însă, să mă gândesc la ceilalţi licitatori oneşti ce riscă să rămână fără activitate din cauza acestor jucători aberanţi şi mai vreau să mă gândesc la presiunea pe care ulterior administraţiile locale le suportă pentru a face cumva rost de bani ca să finalizeze proiectele. Este, aşadar, un fenomen ce se întoarce împotriva noastră.

Cunosc faptul că există o ecuaţie în urma căreia este calculat câştigătorul, dar ştiu sigur că această ecuaţie pune prea mare accent pe indicele ”preţul cel mai mic”.

Din acest motiv, vă rog domnule prim-ministru, să împuterniciţi pe toţi cei responsabili să recalibreze formula de desemnare a câştigătorilor licitaţiilor având în vedere trei obiective:

1. Lucrări de calitate superioară la preţuri echitabile;

2. Licitaţiile să urmărească folosirea a cât mai multor bani din sumele dedicate, încurajând indicatori precum durabilitatea lucrărilor, costurile scăzute ale mentenanţei, service şi garanţie pe perioade cât mai îndelungate, etc.

3. Ieşirea din logica celor mai ieftine lucrări şi adoptarea principiului lucrărilor de calitate superioară.

Vă mulţumesc anticipat şi vă asigur de întreaga mea consideraţie!”

Senator Dorin Dobra

8 comentarii

  • du-te bade Dobra bate-ti coasa, ca esti varza.. Cine l-o bagat si pe ametitu’ asta in politica ma, ca asta nu stie cate pere are’n straita..

  • Tare asta „Dobra către premier” :))))))))) Cine il baga in seama pe anonimul asta????????? „Dobra către premier” numa in scrisoare intradevar, ca altfel nu credca l-o vazut pe premier numa la televizor :)) Parca asta era si cu bibleoteca de pa poiana ilvei, unde se aduna carti la kil, ca sa mai poata angaja un tovaras cu carnet de partid care sa poata dormi pe cartile prafuite. Nevertebratul.

  • sunt o persoana neimplicata politic spre deosebire de colegii comentatori de mai sus, dar spun: bravo!
    in sfarsit cineva care nu merge la bucuresti degeaba!
    va rog sa va tineti de treaba asta si sa perseverati pana cand se va regla procedura extrem de aiurea si dezastruoasa a licitatiilor!!!
    succes

    • Nu merge la bucuresti degeaba, pt. ca nici nu merge.. el trimite o scrisoare catre ponta :)))))))))))))))) De tot circul :))

  • Tb sa recunosc ca dl Dobra are dreptate, a formulat cum nici nu se putea mai bine! Urasc politica dar il felicit pe dl. Dobra, sper sa duca pana la capat acest demers!

  • bai Dobrel, normal ca nu-ti convine castigarea licitatiei cu pretul cel mai mic.! Ca voi luati comision la pretul de castigare a licitatiei, deci 10% dintr-o suma mica e mai putin decat 10% dintr-o suma mare, umflata.. Eeei.?!?

  • Sunt cateva elemente simple, de minim bun simt, care ar elimina 90 % din firmele participante la licitatii (inclusiv cele cotizante la liberali), dar de care nu vorbeste nimeni. Oare de ce ??? :)))
    1. Sa nu aiba dreptul sa mai participe la licitatii , firme care anterior nu si-au respectat angajamentele contractuale.
    2. Firma sa aiba cel putin o lucrare de amploare finalizata in termenii contractuali.
    3. Caietele de sarcini si contractele sa fie elaborate profesionist astfel ca intarzieri si acte aditionale sa nu mai apara in derularea unui contract.
    4. Sa se lucreze in antrepriza, iar plata lucrarilor se face la sfarsit integral si la timp, nu asa cum face statul ulterior de multe ori…
    Ulterior se poate sublicita oricat pentru ca firmele isi vor primi doar partea realizata, contractele vor fi reziliate imediat, firma introdusa pe lista neagra si se va organiza pentru partea ramasa o alta licitatie.
    Ce scrie dl. senator Dobra mai sus sunt „abureli” de campanie electorala, dar macar este un inceput. Totusi , sunt ferm convins ca niciunul dintre „alesi” nu-si va deranja cotizantii din campanie, asa ca, in continuare, se va merge inainte cu licitatii dedicate si tot felul de „regi ai asfaltului” si „baieti destepti = escroci” care sunt de neclintit…

  • Executanţii de lucrării ce merg la preţ mic, au siguranţa acceptării majorării preţului şi plata chiar dacă lucrările sunt de proastă calitate. Eliminarea preţului minim va favoriza în continuare anumite firme. Criterile obiective de calitate sunt greu de evaluat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.