Politică

Dorin Dobra, secretar al Comisiei UNESCO, în vizită la Sarmizegetusa şi alte cetăţi dacice

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, din care face parte şi senatorul PNL Dorin Dobra în calitate de secretar, a făcut o vizită de lucru la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, constatând că Sarmisegetuza Regia a devenit un model de bună practică. (FOTO)

Comisia UNESCO a concluzionat că Sarmisegetuza Regia a devenit un model de bună practică, odată cu preluarea obiectivului în administrarea CJ şi că se impune şi o iniţiativă legislativă privind protejarea monumentelor UNESCO prin scoaterea din fondul forestier naţional a terenului pe amplasamentul căruia se află monumentului istoric.

Cu această ocazie au fost identificate o serie de probleme grave ce afectează aceste monumente istorice: statutul juridic al proprietăţilor pe care se găsesc situate Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei; lipsa unei infrastructuri adecvate care să asigure accesul turiştilor la cetăţi; întreţinerea şi administrarea necorespunzătoare a siturilor arheologice; poziţia unor situri arheologice în interiorul siturilor naturale aflate în administrarea Ministerului Mediului şi Pădurilor; lipsa corelării actelor normative iniţiate de instituţii diferite ce pot avea incidenţă asupra siturilor arheologice, în vederea stabilirii unor criterii comune pentru protejarea siturilor; braconajul arheologic şi lipsa unor mijloace adecvate de protecţie.

Având în vedere cele constatate la faţa locului şi în urma discuţiilor purtate, una dintre concluziile acestei deplasări a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO este necesitatea susţinerii demersurilor de atribuire în administrare şi a celorlalte cetăţi către autorităţile judeţene sau locale. De asemenea, a reieşit şi oportunitatea unei iniţiative legislative privind protejarea monumentelor UNESCO. ”Face parte din conceptul european de guvernanţă această decizie. E nefiresc să iei decizii de la Bucureşti în legătură cu realităţi de la Hunedoara atâta timp cât cei de la Hunedoara ar putea administra mult mai bine aceste lucruri. Susţinem în totalitate autorităţile locale”, a declarat senatorul Dobra.

Potrivit comisiei, în momentul în care toate cele cinci cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara – Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Băniţa – se vor afla în administrarea CJ Hunedoara, se va putea pune problema terenurilor pe care se află amplasate aceste monumente UNESCO, proprietarii suprafeţelor în cauză urmând să fie despăgubiţi prin expropriere de utilitate publică.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii. Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat, în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO. Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este singura din Munţii Orăştiei care are un regulament de vizitare.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

1 dobra samizegetusa 2 dobra sarmizegetusa 4 dobra cetate dacica 5 dobra sarmizegetusa

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.