Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Doris Moldovan, a anunţat că procedura de lucru a AJOFM BN cu şomerii se va îmbunătăţi, în beneficiul ambelor părţi.
Ea a explicat motivele pentru care s-a gândit la o schimbare: ”La data expirării perioadei de acomodare a indemnizaţiei de şomaj, persoana în cauză îşi pierde calitatea de şomer, deşi aceasta nu şi-a găsit un loc de muncă, din motive obiective şi reale. Acest lucru se reflectă în mod fals în rata şomajului, astfel că aceasta scade, deşi persoanele respective sunt în continuare în căutarea unui loc de muncă. Pentru a rămâne în continuare în baza de date a agenţiei, ar trebui ca aceste persoane să întocmească un nou dosar, în vederea înregistrării lor ca persoane aflate în căutarea unei slujbe ca şomeri neindemnizaţi, ceea ce generează costuri suplimentare, motiv pentru care mulţi nu o fac, decât dacă doresc să urmeze eventual cursuri de formare profesională sau dacă vor să beneficieze de subvenţii la angajare”.
Soluţia? ”Trebuie să existe o schimbare, venim în ajutorul şomerilor şi le oferim posibilitatea de a rămâne în evidenţa noastră după ce ies din cadrul de şomer indeminizat printr-o cerere pe care agenţia noastră o pune la dispoziţie, nefiind nevoie de un nou dosar, astfel că pot beneficia în continuare de cursuri gratuite, şansă la angajare pentru angajator de a i se acorda o subvenţie. Aşadar, soluţia este depunerea unei cereri exprese, odată cu depunerea dosarului pentru înregistrarea în baza de date a agenţiei în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj, cerere prin care să se specifice că la data expirării perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj persoana în cauză doreşte să rămână în continuare în baza de date a agenţiei, până la momentul ocupării sale, atunci când într-adevăr îşi va pierde calitatea de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă”.
Doris Moldovan a menţionat că aceasta este o decizie a agenţiei pe care o conduce. ”Ne-o asumăm şi cred că este un pas înainte, un ajutor pentru şomeri şi pentru noi, să ştim rata corectă a şomajului. Au venit foarte mulţi: de ce încă un dosar, de unde bani, suntem şomeri. E o perioadă dificilă pentru toţi şi de aceea am încercat să găsim o soluţie corectă şi legală. Pe noi nu ne interesează să dăm bine la nivel naţional, să avem rata cea mai scăzută, ci să avem o evidenţă corectă, iar angajatorii să poată beneficia de nişte date corecte. Este o modalitate de a lucra mai bine. Am informat şi la nivel central, este legal. Este o uşiţă prin care fiecare director de agenţie să pună în aplicare această decizie, dacă doreşte. Mă aştept ca rata reală a şomajului să fie undeva la 4 la sută. Nu este exagerat de mare”, a spus Doris Moldovan.
Adaugă comentariu