După ce Organismul Intermediar pentru programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor umane Regiunea de Nord-Vest a cerut Asociaţiei Parteneriat Euroactiv să înapoieze banii primiţi pentru proiectul „Şansa la demnitate”, Asociaţia a intentat două tipuri de procese, unul prin care a cerut suspendarea acestei măsuri administrative, iar altul în care a solicitat anularea ei. În ce priveşte procesul privind suspendarea, dosarul s-a plimbat de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Aceeaşi soartă pare să o aibă şi al doilea proces, cel privind anularea actului administrativ prin care „euroactivilor” li se cer banii înapoi. Iniţial a fost sesizat Tribunalul Cluj, iar în data de 1 iunie a.c. acesta s-a pronunţat şi a spus că nu este competent să soluţioneze cazul, trimiţându-l la Curtea de Apel Cluj. Deocamdată, procesul nu a intrat pe rol, dar este de aşteptat ca, şi de data aceasta, Curtea de Apel să spună că nu are competenţe în domeniu şi să trimită mai departe dosarul la ICCJ unde, probahil, va fi judecat peste câţiva ani.
Vă reamintim că, în urma scandalului din 2011, Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest a reziliat contractul cu Asociaţia “Parteneriat Euroactiv” Bistriţa pentru nerespectarea contractului de finanţare şi a legislaţiei naţionale şi europene. Decizia de reziliere a fost emisă ca urmare a încheierii misiunii de verificare a proiectului. Verificarea a început în 19 aprilie 2011 ca urmare a unor aspecte semnalate de publicaţia noastră. În urma verificării au fost constatate: neconcordanţe între unele actele justificative puse la dispoziţie de Asociaţia “Parteneriat Euroactiv” Bistriţa, furnizarea unor documente incomplete şi inexacte; creşterea, nejustificată prin documente suport, a numărului de ore de muncă prestate de unii membri ai echipei de implementare a proiectului; existenţa unor posibile conflicte de interese între interesele personale ale unor membri din echipa de implementare şi interesele economice ale UE. Ca urmare, „euroactivii” ar fi trebuit să restituie peste 630.000 de lei, bani primiţi în etapa de prefinanţare în cadrul contractului.
Cei care nu vor să restituie banii sunt totodată şi părţi în process. Iată cât a încasat fiecare într-o singură lună în care se derula acest proiect sub ministeriatul lui Botiş: Bartha Csaba Andrei (8400 de lei), Alina Căpraru (8400 de lei), Irina Hădărean (8400 de lei), Ovidiu Lăzăroaie (8400 de lei), Carmen Magda (9200 de lei), Ioan Iany Moroşanu (8400 de lei) şi Cristina Maxian (2500 de lei).
Citiţi aici povestea demersului nostru jurnalistic pentru care publicaţia noastră a fost premiată de „România Curată” cu premiul „Jurnalistul bunei guvernări 2011”.
Cristiana Sabău
Felicitari pentru consecventa!
mama ce fata are euroactivul, rusinica, botis da banii inapoi nu ti-e rusine?