Două cărți de referință elaborate de colectivul de cercetători de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița au fost premiate de Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) București în doi ani consecutivi/
ASAS București acordă anual premii pentru lucrări de cercetare în vederea stimulării și încurajării activității de creație științifică. În lista premianților din ultimii doi ani s-au regăsit și două lucrări de specialitate în domeniul pomiculturii elaborate de colectivul de cercetători de la SCDP Bistrița.
Premiul ”Teodor Bordeianu” a fost acordat în 2023 pentru ghidul practic ”Managementul integrat în prevenirea bolilor virotice la speciile prun și cireș”, publicat în anul 2022 avându-i ca autori pe Ioan Zagrai, Luminița Antonela Zagrai, Claudiu Moldovan, Georgeta Maria Guzu, Smaranda Doina Roșu-Mareș, Catița Plopa și Mădălina Butac.
Anul acesta, ASAS București a acordat premiul ”Dumitru Ștefănescu” pentru cartea ”Integrarea portaltoilor vegetativi în sistemele de fertirigare din livezile de cireș și măr”, publicată în anul 2023. Autori: Zsolt Jakab-Ilyfalvi, Larisa Daniela Vlașin, Anca Chiorean și Mirela Călinescu.
Prima lucrare acoperă aspecte fundamentale ale managementului bolilor virotice care se poate realiza, în principal, prin măsuri profilactice și ameliorative, bazându-se pe cunoașterea aprofundată a agenților patogeni virali sub diferite aspecte, detecția și diagnosticarea precisă a virusurilor, identificarea modalităților practice de combatere a bolilor virotice, incluzând producerea materialului săditor liber de virusuri și progresele din domeniul biotehnologiilor moderne, dar și alte soluții pentru provocările actuale și inovații bazate pe cercetări de actualitate. Această carte se dorește a fi un ghid practic care vine ca răspuns la provocările actuale referitoare la bolile virotice cu importanță economică deosebită care afectează prunul și cireșul.
Cea de-a doua lucrare face referire la multitudinea de posibilități de optimizare a tehnologiilor pomicole și găsirea unor formule moderne pentru dirijarea factorilor tehnologici astfel încât randamentul și productivitatea să fie maxime.
Lucrarea aduce contribuții importante la studiul sistemelor de cultură utilizând soiuri şi portaltoi noi, tehnologii moderne, precum şi metodica furnizării apei și elementelor nutritive, atât de necesare plantelor în contextul schimbărilor climatice globale. Distribuția inegală a precipitațiilor în special în lunile de vară, atunci când are loc creșterea intensă a fructelor, procesele de maturare-fructificare, diferențierea mugurilor de rod, fac necesară și indispensabilă utilizarea sistemelor de irigare/fertirigare.
În contextul schimbărilor climatice este imperios necesară utilizarea sistemelor de irigare, îndeosebi a celor prin picurare, datorită multiplelor avantaje și mai ales preciziei.
Considerăm că aceste lucrări reprezintă o contribuție semnificativă pentru dezvoltarea științei și practicii pomiculturii, fiind o resursă esențială atât pentru specialiști, cât și pentru cei pasionați de acest domeniu”, arată SCDP Bistrița.
Felicitări intregului colectiv de cercetători, care reînoit este tot mai activ, CRACIUN FERICIT ȘI LA ANUL 2025 CU NOI REZULTATE !