Actualitate

Două companii mari din Bistrița-Năsăud vor să investească în digitalizare. Câți bani le dă statul

Microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii vor putea obține granturi de până la 100.000 de euro pentru digitalizarea activității, două companii mari din județul Bistrița-Năsăud având deja pregătite documentele pentru a cere finanțare de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest unde se vor depune proiectele.

Agenția de Dezvoltare Regională va fi subadministrator al schemei de ajutor de minimis pentru IMM.

”Din județul nostru, avem o firmă mare din domeniul HoReCa, deține până la șapte puncte de lucru la noi. Această companie este interesată mult de componenta de digitalizare întrucât este foarte important să aibă o singură centrală de preluare a comenzilor, o singură bază de date cu toți clienții, o bază de date cu locațiile unde să se livreze comenzile. Mai avem o altă firmă mare care activează în domeniul transporturilor de mărfuri și de persoane”, a spus Alexandru Blându, administrator și asociat la firma Succes Consult din Bistrița, care oferă consultanță pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

Chiar în această perioadă este în consultare publică Ghidul aferent Acțiunii 2.2.2. Digitalizarea IMM-urilor, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2b – Dezvoltarea produselor și serviciilor TIC, a comerțului electronic și a cererii de TIC, Obiectiv Specific OS 2.2 – Creșterea contribuției sectorului TIC pentru competitivitatea economică.

”Până în data de 4 noiembrie a.c. este în consultare publică Ghidul. Sunt clienți care au semnat deja contractele de colaborare și așteptăm Ghidul final ca să vedem ce va include toată documentația pentru depunerea acestor proiecte. Lista de achiziții este defalcată în două mari categorii. Cea de tip hard unde se pot include de la componente de birotică, calculatoare, PC, laptop-uri, smartphone, tabletă, casă de marcat, iar cea de-a doua mare categorie este cea a activelor necorporale unde se pot include licențe, brevete, aplicații online, magazin online, update-uri la softurile sau site-ul existent”, a spus ea.

Alexandra Blându a adăugat că ambele companii au șanse să obțină finanțare, însă trebuie menționat că este un program unde punctajul nu se realizează neapărat în baza angajamentelor pe care clienții sunt dispuși să și le asume, ci a situațiilor existente deja în exercițiul financiar încheiat al anului 2021.

”Este un apel unde nu prea mai putem să ne asumăm lucruri ca să crească punctajul. Luăm bilanțul așa cum este el depus și avem câțiva indicatori care vor da punctajul: cifră de afaceri, profit, creșterea profitului, active corporale existe în companie, aportul investiției noi în ce privește digitalizarea”, a spus ea.

Bugetul total disponibil la nivel național va fi 350 milioane de euro, defalcat pe cele opt regiuni de dezvoltare, în Regiunea de Nord-Vest fiind disponibili 41 de milioane de euro. Valoarea maximă pe care o poate cere un solicitant este de 100.000 de euro.

Microîntreprinderile pot solicita maxim 30.000 de euro, firmele mici maxim 50.000 de euro, iar firmele mijlocii maxim 100.000 de euro. Partea de contribuție proprie este cu intensitate zero pentru microîntreprinderi și de 10% pentru întreprinderi mici și mijlocii.

Mai multe informații despre această linie de finanțare și alte detalii găsiți la sediul firmei Succes Consult din Bistrița, strada Mărășești, telefon 0727 685 838, succes.consultanta@gmail.com.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.