În două oraşe din judeţ, nivelul de zgomot cauzat de traficul rutier depăşeşte limitele admise de lege, aceasta fiind încă o dovadă că este nevoie de variante ocolitoare, a afirmat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, la o şedinţă a Colegiului Prefectural.
„Aceste depăşiri ale zgomotului le-am înregistrat în Bistriţa la Poşta Veche unde limita maximă este de 75 dB şi am înregistrat peste 78db şi la Beclean unde am înregistrat o valoare de 82 dB, limita fiind 75 şi aici. Încă o dovadă că este o nevoie foarte mare de variante ocolitoare în trafic”, a spus Sever Roman.
În ce priveşte calitatea aerului, primele patru luni ale anului în curs, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a înregistrat 12 depăşiri ale particulelor în suspensie PM10/O3 din cele 35 permise anual, cu două mai multe faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, aşa cum reiese din graficul de mai jos.
Directorul APM Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a explicat că monitorizarea calităţii aerului se face atât automat, printr-o staţie de fond urban, care e amplasată în curtea instituţiei, cât şi manual.
„Toată lumea ne întreabă de ce am amplasat staţia în parc, în curte. Pentru că a fost elaborat un inventar de emisii între anii 2001 şi 2004, iar în 2007 când s-a montat această staţie automată, s-a stabilit că nu este nevoie pentru judeţul Bistriţa-Năsăud de o reţea mai largă de astfel de staţii, decât de una de fond urban, care e reprezentativă pentru Bistriţa. Staţia a fost amplasată de Ministerul Mediului, este în custodia noastră, dar ei răspund de toate serviciile tehnice, ei le plătesc. Staţia monitorizează conform Legii 104/2011 legea aerului mai mulţi parametri, inclusiv pulberi în suspensie, ozon. Calitatea aerului o determinăm şi prin măsurători manuaele, în laboratorul nostru de analize fizico-chimice. Conform prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, valoarea medie anuală limită pentru indicatorul PM10 este de 40µg/m3. În anul 2017 valoarea medie anuală a indicatorului PM10 conform determinărilor realizate de APM BN prin Staţia automată de monitorizare a calităţii aerului, a fost de 25,88 µg/m3 valoare ce se situază mult sub valoarea limită anuală. În anul 2018 pentru perioada ianuarie – aprilie, valoarea medie a indicatorului PM10 a fost de 27,86 µg/m3. Conform Legii 104/2011 valorea maximă zilnică a mediilor pe 8 ore pentru indicatorul ozon este de – 120 µg/m3. În anul 2017 valoarea maximă a mediilor pe 8 ore pentru indicatorul ozon a fost depăşită o singură dată şi a avut valoarea de 121,19 µg/m3 fiind cauzată de valori ridicate ale radiaţiei solare”, a spus el.
Urmarea acestor date, în conformitate cu prevederile Legii 104/2011 în judeţul Bistriţa Năsăud se află în curs de elaborare Planul de menţinere a calităţii aerului de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
„Acest plan care se întocmeşte în situaţia în care concentraţiile poluanţilor se regăsesc sub valorile limită impuse. În alte părţi din România se implementează planuri de calitate de aerului, nu de menţinere a calităţii. E vorba de patru aglomerări: Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Braşov”, a spus Sever Roman, care a prezentat şi concluzia APM:
Oras de tampiti….cand aveam bani europeni pentru centura nu ne-a trebuit. Acum nu reusim sa circulam in oras de moldovenii care tranziteaza orasul…
Ne-au trebuit dar ne-am blocat in incapatanarea edilului sef….Noi vroiam centura ocolitoare, el un bulevard cu trecere pe langa parc, spital…. Si am pierdut o sansa imensa, pentru pierderea cereia el ar trebui sa plateasca.
mananca (…) si asta,limita maxima admisibila in Ue este de 50 db,bine ca avioanele lu Dumitru nu polueaza si fac zgomot,ba ne mai bucuram si ca tampitii ca ne vin si din alte parti. comentariu editat
Sa masoare Apm-ul sambata si Duminica cand se claxoneaza cu cohorta de masini de la nunti.
Masinile pompierilor, salvării și chiar poliției, deși nu merg (uneori vin de) la intervenții, produc o poluare fonică de crezi că a început războiul, deși circulă cu puțin peste 40 km/h.
Nu se găsește nimeni să instaureze o ordine și în această problemă.
Ex.Duba poliției care merge la Cluj sau Gherla cu deținuți, deși știe cu o săptămână sau lună înainta când și unde are de ajuns, pe la orele 8-9 bagă girofarul și sirena și dă-i frate că noi suntem poliția și putem că, de , suntem în misiune.
Pe paznici cine-i păzește ?
Bine ca a dat APM-ul aviz de mediu sa se taie copacii si sa se elimine spatiile verzi din Piata Centrala. Bravo APM, Agentia de Poluare a Mediului.