Actualitate

Două școli și două grădinițe se închid din toamnă. Alte schimbări

Din anul școlar viitor, se închid două școli și două grădinițe, în timp ce trei grădinițe cu program normal vor funcționa cu program prelungit, a anunțat inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie miercuri, în ședința Colegiului Prefectural.

”La Rebra, Școala Primară nr. 2 devine Grădiniță cu Program Normal. Școala Primară Vermeș va deveni Grădiniță cu Program Normal. Se va închide grădinița din Buduș, Grădinița cu Program Normal nr. 2 de la Ilva Mică va deveni Grădiniță cu Program Prelungit. Se va închide și Grădinița cu Program Normal Rusu Bârgăului, cea de la Mijlocenii Bârgăului devine Grădiniță cu Program Prelungit, iar Grădinița cu Program Normal de la Tiha Bârgăului devine cu Grădiniță cu Program Prelungit”, a spus inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie.

Ce se va mai schimba din anul școlar 2025-2026

La învățământul antepreșcolar vor fi cu 14 mai multe grupe (de la 42 la 56), diferență care provine din cooptarea ludotecilor create în Parva, Teaca, Telciu, Romuli, Maieru, Galații Bistriței și Târlișua. Așadar, vor fi școlarizați în loc de 993 de copii 1201.

La învățământul preșcolar vor fi 418 grupe, față de 417 în acest an școlar, însă mai puțini copii, 8190 față de 8278 acum.

Pentru învățământul primar vor fi 10 clase în plus întrucât se vor reduce clasele de simultan de la 127 la 126. Împreună cu elevi din alte clase, vor învăța anul viitor 1830 de elevi față de 1867 anul acesta. În ce privește clasa pregătitoare, vor fi mai puține în anul școlar viitor (159,79 acum – 150,35 anul viitor) întrucât scade numărul de copii cu 65 de la 2936 la 2871.

La gimnaziu, de asemenea vor fi cu trei clase mai puțin, de la 564 anul acesta la 561 anul școlar viitor, diferența rezultând din desființarea unor clase simultane, elevii urmând să fie transportați către școala de centru. În clasa a V-a, vor învăța anul viitor 2836 de elevi, mai mulți cu 94 față de actualul an școlar. La Liceul de Arte ”Corneliu Baba” vor fi opt clase de gimnaziu, la fel ca și anul acesta, iar la Liceul cu Program Sportiv Bistrița cu una mai puțin, în scădere de la 5 la 4.

În învățământul special, scade numărul de elevi preșcolari de la 65 la 51, dar vor fi 6 calse în loc de 5 întrucât cele actuale sunt supradimensionate. La învățământul primar special va fi o clasă în plus, la gimnaziu și învățământ profesional rămân același număr de clase, 33, respectiv 4.

Programul ”A doua șansă” se va derula la Năsăud cu o clasă de învățământ primar și două de gimnazial și la Penitenciarul Bistrița cu o clasă de primar, două de gimnazial. Vor fi alfabetizate astfel 118 persoane.

La liceu, va crește numărul de clase de la 319 la 336 întrucât vor fi cu 545 mai mulți elevi liceeni. Vor fi la fel de multe clase atât la filiera teoretică (40), 13 pe filiera vocațională și 33 pe filiera tehnologică.

La seral vor fi cu două clase mai multe decât în acest an școlar fiindcă persoanele care vor să fie asistenți maternali au nevoie să demonstreze că au absolvit liceul. Față de cele două clase care funcționează la Beclean și Bistrița, vor mai fi câte una la Telciu și una la Maieru, unde sunt multe cereri din partea femeilor.

La învățământul profesional, vor fi în plus trei clase (+ 123 de elevi), dintre care 5,5 vor funcționa în sistem dual. Un număr de 132 de elevi vor primi atât burse profesionale, cât și din partea angajatorilor.

”Pentru clasa a IX-a, am încercat să ne ducem cu învățământul tehnologic înspre 60% pondere. Nu am ajuns până acolo, deși Ministerul Educației și Cercetării și-a propus această țintă. Se vrea ca teoreticul și vocaționalul să fie undeva la 40%, iar tehnologicul la 60%. Noi suntem undeva la 54,31% la tehnologic”, a spus inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie.

La învățământul postliceal, care funcționează acum cu 7 clase, vor fi două în plus una de agricultură și alta de industrie alimentară, dar nu este obligatoriu să se realizeze în caz că nu vor fi solicitări.

Planul de școlarizare pentru anul școlar 2025-2026 este deocamdată la stadiul de proiect. Va deveni document oficial după ce va fi aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.