Social

Două sortimente de brânzeturi făcute în județ, primele care pot folosi eticheta ”produs montan”

Agenția Națională a Zonei Montane a dat dreptul unei persoane fizice autorizate din Bistrița-Năsăud să folosească mențiunea de calitate facultativă ”produs montan” pentru două brânzeturi pe care le produse în gospodărie. Este vorba de Magdalena Marina Oprea din Feldru care își va putea vinde produsele ”Caș de vacă” și ”Brânză frământată de vacă” folosind această etichetă.

Directorul Direcției pentru Agrucultură Bistrița-Năsăud, Nuțu Tabără, a declarat că acestea sunt primele produse montane din județul nostru, dar în perioada următoare vor mai urma și altele.

Fermierii români au început să aplice pentru obținerea atestării de „produs montan”, o calitate acordată de Ministerul Agriculturii, produselor alimentare care sunt realizate cu ingrediente din zonă montană sau prin intermediul unor procese tehnologice specifice acestei zone.

Produsul montan este produsul destinat consumului uman, în cazul căruia: – materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane – în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

Solicitantul poate fi:

  • persoană fizică ce deține atestat de producător eliberat în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificări și completările ulterioare,
  • societăți comerciale înmatriculate conform prevederilor Legii societăților 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ce desfășoară activitate în sectorul agroalimentar,
  • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale înregistrate în conformitate cu OUG nr. 44/2008.
  • cooperative agricole înregistrate în conformitate cu Legea cooperației Agricole nr. 566/2004.
  • societăți cooperative înființate în bază Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.

Mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute de la animale din zone montane și care sunt prelucrate în aceste zone. De asemenea, poate fi aplicată produselor obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone. Prin derogare de la cele enunțate, mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute din animalele transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montante.

Hrana destinată animalelor de fermă este considerată a proveni în principal din zone montane atunci când proporția din rația furajera anuală care nu poate fi produsă din zone montane, exprimată în procente de substanță uscată, nu depășește 50%, iar în cazul rumegătoarelor, 40%.

Foto cu caracter ilustrativ

4 comentarii

  • Imi aduc aminte de un banc.
    Unul il întreabă pe un tigan
    -Ma tigane tu ai mâncat carne vreodată?
    -Nu da tata stie pe unul care a mâncat.
    Tot așa si vacile Marinei,doar au auzit că sunt si vaci care au păscut la munte,ele stau in grajd pe Valea Feldriselului.
    Fără să fiu răutăcios,chiar au produse de calitate,nu se compară cu cele din supermarket care nu au văzut laptele.Felicitari si succes.

  • Dacă vacile nu au fost furajate, măcar în transhumanță la munte, atunci e bai. Cineva e posibil să fi mințit. Dar poate acest „feldrihan” e doar el însuși un invidios. Vă rugăm să faceți lumină, pe voi ceilalți feldrihan. Sunt vacile păscut la munte sau nu? Unde-i adevărul?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.