Administratorul Parcului Industrial Bistriţa Sud, Iulius Dumitru, a spus, la „Bistriţa Business”, că în Europa sunt 1500 de parcuri industriale, în România 55, iar în regiunea de dezvoltare nord-vest opt. Bistriţa este pe cale să-şi deschidă şi ea un astfel de parc, singurul din judeţ.
„Este un model economic care funcţionează. O ţară care s-a dezvoltat aproape exclusiv pe modelul parcurilor industriale este Turcia. Are în jur de 6000 de hectare de parc industrial. În ce priveşte parcul nostru, are 30 de hectare suprafaţă totală. Este un proiect făcut de la zero. Suprafaţa utilă închiriabilă este de 18 hectare întrucât cealaltă parte e utilizată pentru drumuri, trotuare, piste de biciclete şi alte utilităţi. Avem în total cinci loturi cu 53 de parcele care cuprind tot felul de industrii, industrie mică şi medie, pentru logistică şi pentru industrie mare. Din cele 15 hectare disponibile pentru concesiune, în jur de 10 hectare sunt deja acoperite de scrisori de intenţie din partea companiilor locale care doresc relocare şi extindere pentru a crea noi locuri de muncă. Domeniile principale sunt prelucrări mecanice cu maşini CNC majoritatea. Avem şi o companie care vrea să facă roboţi industriali, construcţii de maşini şi echipamente din industria medicală. Cam acestea sunt domeniile în care activează cele 10 companii. Avem, de asemenea, discuţii cu patru companii mari din Europa cu care dorim să facem firme mixte şi acestea sunt tot din domenii foarte bune cu valoare adăugată mare”, a spus Iulius Dumitru.
În ce priveşte relocarea firmelor în Parcul Industrial, administratorul a spus că lucrul acesta este avantajos pentru companii: „Există unele facilităţi în ce priveşte taxele locale. Companiile din Parcul Industrial sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri. Vor exista contracte de concesiune pe termen lung şi foarte lung. Costurile sunt competitive. Se plăteşte doar o taxă de concesionare şi de administrare, modice, pe metru pătrat şi pe an”.
Pe de altă parte, există un parteneriat semnat cu o firmă din Belgia care va face hale de producţie pentru Parcul Industrial pentru cei care nu vor să imobilizeze banii în construcţii.
Administratorul a spus că este în căutarea unor firme care fac produse cu valoare adăugată mare, dar şi de companii străine, dar nu subsidiare ale companiilor mari, ci firme mixte pentru că, în felul acesta, se creează mai multă valoare.
Parcul Industrial Bistriţa Sud se află la distanţe relativ egale de aeroporturile din Târgu Mureş şi Cluj. „Ne aflăm la 100 de km de aeroporturile din Cluj şi Mureş, suntem la 650 de km de mai multe capitale europene, avem posibilitatea unor centre intermodale de transport. Putem să revigorăm transportul pe calea ferată prin Sărăţel fiind foarte aproape de Parcul Industrial”, a spus el.
Întrebat dacă lipsa unei autostrăzi sau a unui drum expres nu reprezintă un impediment pentru firmele care ar fi teoretic interesate să se stabilească în Parcul Industrial, Iulius Dumitru a răspuns: „Da, ar putea fi o problemă. De aceea ne gândim la industrii care nu au neapărat nevoie de autostradă”.
Deocamdată nu a fost anunţată o dată precisă în care Parcul Industrial va fi gata.
Adaugă comentariu