Lucrările conferinţei au avut ca temă preocupările privind cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural, au fost deschise de profesorul universitar doctor Vlad Codrea, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj -Napoca cu lucrarea intitulată „Ultimii dinozauri din Transilvania”.
Profesorul Codrea a făcut o prezentare a descoperilor din Transilvania care atestă că în urmă cu 70 de milioane de ani au trăit dinozauri.
“O temă care a polarizat atenţia noastră a paleontologilor în ultimii ani a fost mesajele pe care le transmit dinozauri din Cretacicul terminal din Transilvania. Acest Cretacic terminal fiind de notorietate prin cercetări care au început la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Baronul Nopcsa. Dacă Baronul Nopcsa şi-a început cercetările în Bazinul Haţeg, subsecvent le-a extins şi în partea de Sud-Vest a Transilvaniei le-a continuat şi înspre Nord-Est, până în judeţul Sălaj, în aproiere de Jibou, dovezi apar şi în Bazinul Rusca unde am reuşit în ultimii ani să le localizăm şi acolo. În esenţă este vorba de câteva bazine de sedimentare în care avem influenţe magmatice care descresc gradual spre Bazinul Rusca Montană , spre zona Alba Iulia, Vinţu, Sebeş”, a precizat prof. univ. dr. Vlad Codrea.
Prezenţi la conferinţă au fost şi câţiva bistriţenii curioşi de existenţa dinozaurilor din Ardeal. Aceştia au dorit să afle când şi ce specii de dinozauri au trăit în Transilvania. Urme de dinozauri fiind descoperite de geologi şi în zonele Rusca Montană, Sebeş, Iara sau Jibou.
Julia Popa
Adaugă comentariu