Actualitate

Dr. Anca Andrițoiu: Cei 22 de monitorizați la domiciliu, în concediu plătit timp de 14 zile

În Bistrița-Năsăud nu este nicio persoană în carantină din cauza coronavirus, dar sunt, în schimb, 22 care au venit din Italia, iar acum sunt monitorizate la domiciliu. Toate au primit concediu ”de carantină” de la doctorii lor de familie în baza unei adeverințe emisă de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a spus dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP BN, în ședința Colegiului prefectural.

”Lumea circulă, oamenii au fost și în concedii, revin acasă. Ieri au fost 6 monitorizați, azi sunt 22. E firesc să se întâmple asta. Toate persoanele sunt monitorizate, am identificat medicii de familie, se ocupă de ei, primesc concedii pentru perioada cât stau acasă, asta e important să știe. Noi eliberăm o adeverință cu perioada cu care ei trebuie să rămână la domiciliu, iar pe baza acestei adeverințe, medicii dau concediu. Nu e un concediu medical, e un concediu cu un cod specific pentru situația aceasta, ”de carantină”, așa se numește, un concediu plătit. Noi am trimis tuturor medicilor de familie adeverințele pentru cele 22 de persoane. Ne-au sunat și ne-au întrebat cum procedează cu serviciul. În primul rând discutăm noi cu fiecare în parte, iar apoi medicii de familie îi preiau”, a spus dr. Andrițoiu.

Șefa DSP a explicat că se iau decizii diferite în funcție de zonele din care vin românii, unele fiind de risc maxim, iar altele de risc mai redus.

”Zonele de risc maxim sunt China continentală și cele 11 sau deja 12 localități din Italia care se află în carantină. În mod normal, la noi nu ar mai trebui să mai sosească persoane de acolo pentru că sunt închise, nu mai intră și nu mai iese nimeni. Orice persoană fără simptome care vine din aceste zone intră și la noi în țară în carantină. Protocolul este că ei sunt carantinați la intrarea în țară, în spații amenajate special pentru asta.

A doua categorie de persoane sunt cele care vin din regiunile Lombardia și Veneto, din regiune, nu din acele localități carantinate, care sunt monitorizați la domiciliu în județele de domiciliu. Noi suntem anunțați de colegii noștri de la graniță când intră în țară astfel de persoane pentru că acolo, la graniță, ei completează un formular, unde sunt datele lor de contact, date despre călătoria lor, localitățile unde au fost, dacă au intrat în contact cu persoane bolnave sau au un simptom. De două zile a mai fost introdus un paragraf legat de responsabilitatea completării corecte a datelor pentru că au fost și situații în care au fost date informații false. A apărut și acest paragraf care îi responsabilizează pe cei care completează datele. Orice informație falsă se poate pedepsi fie cu amendă, fie cu închisoare. Restul persoanelor care vin din Italia – restul Italiei – sunt libere să se deplaseze deocamdată”, a spus Ana Andrițoiu.

În ce privește persoanele care ”trebuie să stea la domiciliu”, Anca Adrițoiu a spus că sunt două opinii: ”Domnul profesor Streinu Cercel spunea că o persoană în această situație poate să iasă scurt și să facă cumpărături. Domnul dr. Arafat spune că toată lumea rămâne înăuntru. Noi am consiliat oamenii să rămână acasă, medicii de familie – pentru că ei sunt cel mai aproape acolo, în comunitate, sunt cei care verifică – dar se și trimite pe cineva să vadă dacă persoana este la domiciliu. Vorbim cu ei și au datoria să ne informeze dacă există vreo modificare în starea lor de sănătate”.

Dr. Andrițoiu a subliniat că toate aceste persoane, ”și cei în carantină, și cei monitorizați la domiciliu, sunt fără simptome”.

În ce privește sursele de informare legate de coronavirus, ea a spus că acestea sunt site-urile Ministerul Sănătății, al Ministerului de Interne și al Centrului Național pentru Boli Transmisibile pe care găsim următoarele tipuri de materiale.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS