Actualitate

Dr. Annabella Muzsi: Voluntariatul la Ambulanţă, o lecţie de viaţă mai ales pentru tineri

12 ore de gardă alături de cei care salvează vieţi, experienţe profesionale extraordinare, satisfacţii personale. E ceea ce îi aşteaptă pe cei care vor să devină voluntari la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Nasaud. Ce condiţii trebuie să îndeplinească doritorii şi ce experienţe extraordinare îi aşteaptă am aflat de la managerul SAJ Bistriţa-Năsăud, dr. Anabella Muzsi.

SAJ Bistriţa-Năsăud recrutează, în premieră, voluntari. Care este raţiunea acestui demers?

Dr. Annabella Muzsi- manager SAJ: În luna noiembrie a anului 2015, a luat fiinţă Departamentul de voluntari al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, iar de la luna aceasta (ianuarie 2016 -n.r.) într-adevăr, derulăm prima campanie de recrutare a voluntarilor. Unitatea a lucrat cu voluntari şi înainte pe baza unei colaborări cu Societatea Naţională de Cruce Roşie Română pe baza unui parteneriat. Având în vedere însă prevederile Legii 78/2014, voluntarul trebuie să încheie în formă scrisă contract de voluntariat cu organizaţia gazdă. Ca să încheie acest contract de voluntariat, SAJ Bistriţa-Năsăud a elaborat o serie de condiţii pe care cei interesaţi trebuie să le îndeplinească.

Care sunt aceste condiţii şi ce trebuie să facă cei interesaţi să devină voluntari SAJ?

În primul rând, persoana trebuie să fie majoră, să aibă împliniţi 18 ani, să fi absolvit cu cel puţin nota 8 un curs de prim ajutor de bază şi să deţină o adeverinţă scrisă în acest sens. Dacă cineva îndeplineşte cumulativ aceste condfiţii, poate accesa pagina web a instituţiei la meniul dedicat Departamentului de voluntari. Odată completat formularul online, unitatea va lua act de dorinţa persoanei de a deveni voluntar, o va lua în evidenţă, urmând să primească din partea noastră un mail de confirmare şi să-i fie comunicaţi paşii următori. O altă modalitate de a contacta unitatea este prin intermediul Facebook, trimiţând mesaj privat asistentului şef al SAJ care răspunde în unitate de voluntari sub coordonarea directorului medical.

Există limită de vârstă pentru voluntari?

Nu există limită de vârstă, noi primim orice fel de persoane dacă au o condiţie fizică bună. Având în vedere natura şi specificul activităţii, a lucra 12 ore în operativ este uneori foarte greu. Sunt pacienţi la etajele superioare ale blocurilor şi trebuie coborâţi dee membrii echipajului, sunt intervenţii la munte în mediu accidentat, turele de noapte sunt, de asemenea, destul de grele pentru cine nu e obişnuit cu acest tip de activitate.

Cu ce anume se vor ocupa voluntarii recrutaţi, ce vor face ei?

Voluntarul va lucra sub coordonarea şefului de echipaj, care este persoana cu cel mai mare grad profesional, respectiv medicul  sau asistentul medical. Voluntarul nu va face manevre invazive asupra pacientului pentru că acestea sunt reglementate de regulamentele profesionale medicale, dar asta nu înseamnă că nu poate ajuta membrii echipajului. Le poate fi de mare folos pregătind materialele şi astfel învaţă manevrele. Noi zicem că dă la mână. E un foarte mare ajutor şi necesită o pregătire specială să ştii de ce anume are nevoie echipajul, să anticipezi. Asta înseamnă să ştii să lucrezi în echipă. Asta vor învăţa în primul rând voluntarii: ce se impune să se facă, de ce, cum trebuie făcut corect şi cum se pregăteşte manevra sau operaţiunea medicală care se face. De asemenea, voluntarul va contribui la mobilizarea pacientului, la transportul echipamentului la pacient şi de la pacient în aşa fel încât să fie un ajutor util pentru întregul echipaj din care face parte.

Care sunt beneficiile unui voluntar la SAJ?

Nu există beneficii materiale personale, ci beneficii pentru societate. Orice persoană care a desfăşurat voluntariat la SAJ a dobândit cunoştinţe pe care le poate utiliza în viaţa de zi cu zi. Noi pornim de la ideea că oricând, cu oricine se poate întâmpla orice. Prezenţa unei persoane care ştie ce să facă în primele secunde şi se află la faţa locului poate salva viaţa unui om. Nişte manevre foarte simple, dar făcute corect la momentul oportun, pot însemna foarte mult pentru echipajele de intervenţie care vin la faţa locului, indiferent la ce nivel sunt aceste echipaje. Beneficiul este deci în primul rând al societăţii, apoi este beneficiul persoanei că a dobândit nişte cunoştinţe şi al comunităţii întregi. Cu cât o comunitate are mai multe persoane instruite în acordarea primului ajutor, cu atât mai mult această comunitate se poate simţi în siguranţă din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, avem şi noi un beneficiu fiindcă avem două mâini în plus cu fiecare voluntar care ne ajută să putem ajuta mai bine pacienţii aflaţi în suferinţă.

Câţi voluntari poate primi SAJ în această etapă de recrutare?

Nu am stabilit un număr maxim. Noi aşteptăm persoanele interesate să ne contacteze. Vom face o testare şi îi vom alege pe cei potriviţi. Nu dorim să facem rabat de la calitate în favoarea cantităţii. Preferăm să lucrăm cu oameni mai puţini, dar să ştim că aceia sunt oameni pe care ne putem baza şi îi putem forma.

Ce îl aşteaptă pe cel care va fi recrutat voluntar la Ambulanţa Bistriţa-Năsăud?

Îl aşteaptă multă muncă, dar îl aşteaptă şi foarte multe satisfacţii. Să vezi că ai putut ajuta un om reprezintă pentru un om cu suflet o satisfacţie majoră. Eu consider că e o lecţie de viaţă pentru tineri. Din păcate, asistăm la o scădere a responsabilităţii tineretului din ziua de azi, iar organizarea specifică SAJ îi face responsabili. Văd că au de lucrat cu oameni aflaţi în condiţii sau situaţii la care ei nici nu s-au gândit că se poate ajunge. Din experienţa mea de până acum, cei care au venit şi au făcut voluntariat cât de puţin şi au văzut în ce fel de situaţii poate ajunge un om indiferent de voinţa lui, au devenit mai precauţi în viaţa de zi cu zi, mai responsabili şi eu cred că atât comunitatea, cât şi societatea au numai de câştigat.

Eu consider că este foarte importantă şi educaţia medicală sau sanitară în şcoli. Aş susţine inclusiv introducerea de la cele mai mici clase – desigur adaptat nivelului – a noţiunilor de prim-ajutor. Este foarte trist când survin situaţii în care manevre simple, fără a fi necesare echipamente specifice, ar fi putut salva viaţa unui om. Din păcate, faptul că cei din jur nu au ştiut ce să facă sau poate le-a fost frică, a dus la pierderea acelor minute care au făcut diferenţa între viaţă şi moarte.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS