Medicul Cătălin Marian, şeful secţiei de chirurgie, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că e nedrept ca spitalul în care lucrează să rămână cu un stigmat după cazul Antoniei Mureşan.
„Îţi rămâne un gust trist şi amar când vezi toate titlurile din presă, spitalul morţii, fabrica morţii. Se trag concluzii fără o analiză a ceea ce s-a întâmplat, fără expertiză, se găsesc vinovaţi. Nu se ţine cont că lucrăm aici fără anestezist, că trebuie să fim buni la toate dacă se poate. Toată campania aceasta (împotriva Spitalului din Năsăud –n.r) va duce, în final, la refuzul medicilor de a se implica dacă nu sunt de specialitate. Medicul va practica o medicină defensivă. Mesajul e ca fiecare să-şi facă specialitatea în limita competenţelor. Eu, la Năsăud, fiind chirurg, am şi cazuri de utrologie, de ortopedie, de chirurgie plastică, de cusut tendoane, multă patologie traumatologică, accidente, amputaţii de degete. (…) Cred că se fac presiuni prea mari pe spitalul Năsăud. E o situaţie tristă în toată ţara fiindcă pleacă medicii. Din 2001 lucrez aici. Am făcut rezidenţiat în Cluj. S-au scos posturi la concurs, dar nu vin medicii. E drama spitalelor mici din toată ţara că nu au acoperire de medici. Noi suntem doi şi cu mare greu ţinem linia de gardă chemând un coleg de la Gherla şi unul de la Dej ca să putem ţine linia de gardă. Dacă nu, e foarte uşor să închizi linia de gardă şi să nu ai nicio responsabilitate, dar odată ce tu l-ai internat, tu vezi cazul în urgenţă, trebuie să-ţi dai seama dacă îl poţi rezolva aici sau nu. Dacă nu, cel mai bine e să-l trimiţi mai departe, într-un serviciu specializat. Se fac multe operaţii cu anestezie locală, fără anestezist. E foarte greu”, a declarat el.
Medicul a declarat că el este cel care a semnat biletul de trimitere al Antoniei Mureşan într-un alt spital.
„Eu nu am văzut fetiţa. Am văzut radiografia şi am făcut biletul de trimitere, l-am parafat fiindcă era caz ortopedic în care nu mă mai bag. Am mai pus mâini în gips, am intervenit la fracturi şi nu a fost nicio problemă. Şi azi am trimis trei fracturi. Bunica a urcat doar în Policlinică şi i s-a făcut biletul de trimitere”, a declarat dr. Marian.
Întrebat care crede că e cauza morţii fetiţei, el a spus: ” Cred că a fost încă o patologie asociată şi nu şi-a dat nimeni seama. Nimeni nu e inconştient să vadă un copil într-o stare generală gravă şi să-i spună că nu are nimic să se ducă acasă. La o entorsă, practic, prima dată trebuie să treacă semnele inflamatorii şi după aceea se imobilizează. Cine credeţi că e nebun să-i spună că nu are nimic să se ducă acasă? Fiind o chestie ortopedică, am trimis-o la un specialist. Dacă era o plagă, o coseam eu şi îi dădeam antibiotioc dacă aşa consideram”.
În aceste condiţii, dr. Marian a spus că nu crede că directorul Spitalului Năsăud ar trebui să demisioneze.
„Eu cred că dr. Adrian George nu ar trebui să-şi dea demisia. E un om sufletist. Normal că, dacă te irită cineva, îţi mai ieşi din fire. Probabil că dialogul care a fost atunci (într-o emisioune televizată la Realitatea TV) nu a fost în regulă, dar nu cred că va veni de mâine va veni un alt manager care să aducă lapte şi miere. Spitalelor mici li se tot taie numărul de paturi. Finanţarea e pe numărul de externări. Aici au fost 400 de patruri. Acum sunt 142”, a declarat el.
La rândul lui, dr. Adrian George a relatat şi cum s-au petrecut lucrurile cu Antonia Mureşan. „I-am întrebat pe părinţi ce a păţit şi mi-au spus că marţi a căzut pe gheaţă. Părinţii s-au adresat dr. Rusu de la spitalul nostru. A consultat-o, după care a considerat că e bine să-i pună o atelă ghipsată şi le-a spus părinţilor că, în cazul în care sunt probleme, să-l sune. Părinţii au sunat sâmbătă, iar domnul doctor le-a spus să taie atela şi să se îndrepte spre alţi specialişti. Din ce ştim noi, dânşii au ajuns numai luni după-amiază la Chirurgie infantilă la Cluj”, a declarat el.
În ce priveşte cauza morţii copilului, dr. Adrian George a declarat că Medicina Legală din Cluj nu s-a pronunţat încă. Întrebat dacă a văzut vreun hematom atunci când a fost consultată pentru prima oară fetiţa la spitalul din Năsăud, el a spus că nu s-a văzut aşa ceva pe radiografii.
„A fost o simplă entorsă. Eu am considerat, fiind vorba de un copil de patru ani, şi noi neavând ortoped la nivelul spitalului, să se îndrepte spre Spitalul Judeţean unde este serviciu de ortopedie permanent cu nişte medici foarte buni după care eu nu am mai ştiut despre acest caz decât după ce s-a întâmplat nenorocirea. E foarte grea situaţia. Nimeni nu doreşte să-şi piardă copilul, dar asta este situaţia”, a declarat dr. Adrian George.
„Am declaraţia doctorului Rusu care şi-a spus cuvântul despre acest caz. Suntem toţi în anchetă la Colegiul Medicilor Bistriţa, am fost eu, am dat declaraţie, a fost ortopedul din Bistriţa care a consultat-o şi suntem chemaţi din nou în data de 6 februarie. Mai mult nu pot spune fiindcă nu am cunoştinţă de acest caz”, a spus dr. Adrian George.
dle doctor,
din pacate traim intr-o lume facuta de titlurile din ziare si fortele nevazute manipuleaza totul ( inteleg ca par adeptul marilor comploturi).
lumea uita ca noi toti venim in lume pe rand si ne ducem pe sarite.
daca exista un om care crede ca dintr-o entorsa se poate muri-acesta este rupt de realitate iar daca ma refer la campania din bstriteanu,cred ca madam este platita sa faca cea ce face.
din pactate unii parinti nu pot sa-si recunoasca erorile privind gestionarea unor situatii medicale ale lor.dorinta unor despagubiri de sute de mii de euroi ii tulbura la minte.asa cum am vazut cu totii-femeia a mers direct la spital,a sarit peste medicul de familie,medic care poate sa indrume.
vad ca asa zisii ziaristi nu stiu calea normala si legala prin care poti beneficia de servicii medicale-numai ura si ocara.
TRIST
Iti doresc d-le ,ca intr-o situatie de urgenta sa ajungi pe mana unor medici de talia celui despre care iti exprimin opinia si pe urma mai discutam.Nu e nici o mare eroare in ceea ce priveste catalogarea spitalului nasaudean.Puteti pacalii pe altii dar nu pe acei ce au avut contact cu realitatile de aici.