Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Bistriţa că va propune Parlamentului o lege prin care primarii să intervină în listele electorale şi să le actualizeze fără să mai ceară girul Ministerului de Interne, el afirmând că edilii sunt singurii care ştiu câţi oameni locuiesc în raza lor administrativă.
„Pe cei care trăiesc în România nu îi poate număra decât un recensământ, dar unul făcut aşa cum trebuie, nu ca ultimul realizat. De exemplu, pe mine nu m-a recenzat nimeni, deşi se vedea la televizor că sunt în România şi că am domiciliul în ţară. Nu ştiu câţi suntem acum 16, 18, 20 de milioane. Pe de-o parte pentru că românii care trăiesc în afara graniţelor nu se înregistrează şi pe de altă parte pentru că primarii nu au la dispoziţie o legislaţie clară şi pârghiile necesare pentru a completa listele electorale permanente la rigoare. De asemenea, nu a fost realizat, din păcate, acel recensământ aşa cum trebuia să fie făcut. A fost realizat heirupist după părerea mea, iar rezultatele sunt contestabile. Suntem în situaţia de a nu mai şti câţi suntem în mod oficial în România”, a spus Dragnea.
Liderul PSD a adăugat că va propune Parlamentului o lege a listelor electorale. „Voi propune Parlamentului, dacă va accepta, o lege în care să se definească fiecare listă permanentă, specială, suplimentară şi aşa mai departe şi să dăm pârghii primarilor, preşedinţilor de CJ şi prefecţilor ca să facă o evidenţă cristal în fiecare localitate fiindcă se poate face. Nu mai crede nimeni în ultimul recensământ. A fost făcut în pripă, cu operatori care nu au avut experienţă, oamenii au răspuns, nu au răspuns, l-au întrebat pe vecin câţi sunt în casa de vizavi. Sunt date pe care nu te poţi baza. Se poate face acest lucru, dar numai cu ajutorul primarilor, dându-le şi pârghii. De exemplu, lor li se spune acum că actualizează listele electorale permanente. E o simplă definiţie în lege cu care domnul primar nu are ce să facă pentru că evidenţa este la Interne, de acolo li se transmite ce li se transmite, acolo sunt alte vederi, nu neapărat greşit, e o devălmăşie şi situaţia poate fi limpezită”, a spus Dragnea.
El a fost întrebat dacă demersul nu vine prea târziu având în vedere că, în 2016, sunt două runde de alegeri.
„Poate fi cam târziu, dar să ştiţi că alegerile locale şi parlamentare nu sunt influenţate prea mult de această imperfecţiune. Până la urmă, decid cei care votează. Alegerile prezidenţiale pot fi influenţate şi eventualele referendumuri locale şi naţionale pe diverse teme”, a conchis Dragnea.
Lui Dragnea ar trebui sa i se rada putin mustata, pana nu-i prea tarziu.
Liviu Dragnea,vrea sa propuna o lege Parlamentului prin care primarii să aibă mână liberă să intervină în listele electorale, asa cum a facut el la referendum, adica sa voteze si mortii. Dragnea prin expresia „mana libera” intelege MÂNĂRÍE, termen care conform definitiei din DEX inseamna escrocherie, fraudă , hoție, matrapazlâc.
Tare ideea. Cam asta inseamna sa sti problemele din teritoriu. Prin actualizarea listelor, dupa realitatile din localitati, se poate ajunge real la voturi corecte d.p.d.v. al celor prezenti. Deasemenea statisticile din teritoriu pot fi reale, nu doar din pix, ajutand la intocmirea si implementarea corecra a strategiilor de dezvoltare locala sau judeteana.
Taranu asta nu se lasa. Acest Ioan Oltean de Teleorman nu se dezice niciodata de practicile bolsevice, chiar si acum cand e anchetat pentru fapte asemanatoare… Se gandeste, probabil, sa eficientizeze putin metoda, sa nu mai trebuiasca aduse autocare, rezolva primaru din pix treaba… Nu cumva e putin conflict de interese, domnule Dragnea, ca primarul, unul dintre cei care candideaza pentru o noua functie sa decida cati apar pe listele electorale???…
Recansamentul din 2011, m-a prins la tara. Imi aduc aminte ca recenzorul a facut in casa la care ma aflam recensamantul pentru inca 2 case. Asta ca sa intelegem cum e treaba cu referendumul pentru demiterea lui Basescu.
cum e treaba cu referendumul? Ca nu-mi dau seama ce vrei sa spui, fiindca, stim foarte bine rezultatele referendumului din 2011 nu au fost luate in considerare la referendumul din 2012 gratie interventiei marelui deontolog al natiunii, Ioan Rus ala care, nu demult, ne facea golani si curve, probabil influentat prea mult de propria familie…
am vrut sa spun: „…recensamantului din 2011”
Penalul asta se ne mai lase cu sfaturile.
E cel mai bine asa. daca un primar nu isi cunoaste comuna atunci cine. O propunere buna.
si pe mine m-a ,,cunoscut,, primaru ! big like 🙂