Preşedintele Asociaţiei Autism Europa, Ana Dragu, a participat, vineri, la Guvernul României, la o întrunire a premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții asociațiilor de sprijin pentru persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului. Printre participanţi s-a numărat şi actriţa Manuela Hărăbor, mama unui copil cu autism.
După această întâlnire, ea a scris pe Facebook: „Avem promisiunea analizării și cautării de soluții la toate cele 17 măsuri depuse de FEDRA pe baza petiției Revoluția copiilor. Pentru că știu că părinții sunt în special stresați de colectarea formularului 230, prin care în prezent își colectează fondurile pentru terapia de recuperare, prima veste: pâna la apariția formului unic, acestea se vor colecta pe bază de borderou. MFP va emite o circulară în acest sens. Asta e doar prima veste bună”.
FEDRA a precizat: ”Revoluția copiilor continuă, reprezentanți ai FEDRA au fost primiți la Guvern. Șase părinți ai persoanelor cu autism, reprezentând FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist), Help Autism, ATCA, Autism România, alături de doamna Manuela Hărăbor, mama unui tânăr cu autism, s-au întâlnit cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și o parte din executiv ca să prezinte un document de poziție referitoare la 17 măsuri esențiale care să fie adoptate de guvern în beneficiul persoanelor care suferă de TSA (Tulburări în Spectrul Autist). FEDRA a expus de la bun început dreptul copiilor, tinerilor și adulților cu autism la o viață de calitate, plină de sens și la șansa de integrare în comunitățile din care fac parte.
Dintre toate cele 17 măsuri solicitate, cea mai urgentă a fost legată de fiscalitate, respectiv: a. Simplificarea procedurii de depunere a formularelor 230 b. Direcționarea a 5% din impozitul pe venit pentru ONG-urile din sectorul dizabilității c. Facilității acordate microîntreprinderilor de a direcționa un procent din impozitul pe venit către ONG-uri. Ministrul de finanțe a acceptat ca întâlnirea pentru discuția punctuală pentru cerințele privind fiscalitatea să aibă loc duminică, 25 februarie.
Timp de 2 ore au fost discutate majoritatea problemelor urgente cu care se confruntă ONG-urile din domeniul protecției drepturilor persoanelor cu autism și tulburări asociate. Pe lângă cerințele legate de fiscalitate, FEDRA a expus punctual măsurile care vizează alte 3 domenii în responsabilitatea guvernului: sănătatea – pentru asigurarea accesului real la decontarea terapiilor psihologice; munca și protecția socială – referitoare crearea și susținerea serviciilor sociale subdezvoltate sau inexistente în unele comunități; educația – pentru integrare reală a elevilor cu autism în școli. Ministrul Educației nu a participat la întâlnire, nefiind invitat.
Guvernanții au promis reprezentanților FEDRA că se va stabili o viitoare discuție punctuală și cu ministrul Educației. Termenul n-a fost stabilit. Reprezentanții Guvernului s-au angajat totodată, ca în termen de o lună de zile să răspundă punctual tuturor celor 17 solicitări, prin identificarea de soluții reale și posibile la problemele sesizate. În plus, reprezentanții Ministerului Sănătății s-au angajat să includă ONG-urile de profil în construirea unui subprogram de autism în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și să facă toate demersurile pentru a schimba în bine viața copiilor și adulților cu autism, urmând ca în termen de o lună să fie programată o întâlnire separată. Agenția Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a enumerat măsurile luate deja de Guvern pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”.
Guvernul a transmis într-un comunicat:
”Prim-ministrul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai cabinetului s-au întâlnit astăzi cu reprezentanți ai asociațiilor de sprijin pentru persoanele cu tulburări din spectrul autismului, prima dintr-o serie de întâlniri pe care șeful Executivului le va avea în perioada următoare cu asociațiile care apără drepturile pacienților cu boli rare. La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
”Sunt aici, împreună cu colegii mei, pentru asculta problemele pe care le întâmpinați și pentru a găsi împreună soluții. Vom continua această serie de consultări, iar la final vom propune un pachet de măsuri care să răspundă acestor probleme, să ajute la integrarea în societate semenilor noștri. Vrem să lucrăm împreună pentru a face mai bună viața copiilor și a adulților cu dizabilități”, a subliniat premierul Dăncilă.
În discuțiile avute astăzi au fost punctate de către reprezentanții asociațiilor problemele legate de finanțarea terapiilor de care au nevoie copiii și adulții afectați de tulburări din spectrul autismului, precum și a centrelor și asociațiilor care le apără drepturile, asigurarea de servicii integrate de sănătate, educație și asistență socială și despre necesitatea înființării unei baze de date naționale privind persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului și serviciile de care au nevoie. Toate problemele semnalate și propunerile reprezentanților asociațiilor vor fi analizate, urmând să primească, în scurt timp, răspunsuri punctuale din partea Guvernului”.
La capitol de promisiuni sta bine guvernul. Numai cred nimic pana nu e rezolvat. In alte tematici, altii sa lupta de ani de zile si nu ajung nicaieri ca tot au de discutat cu alti „binevoitori“ care pleaca din administratie de o luna la alta.
E bine….daca au discutat….poate au baut si o cafea…..mizilicuri.
De luni….aceleasi probleme din nou.
Voi ati vazut vreodata comunisti sa se tina de promisiuni ??? Eu nu.
Si apoi in alta ordine de idei…..ONG inseamna organizatie non guvernamentala.
Deci fara guvern.
De unde mersul cu mila la guvern ????
Nu inteleg.
Ana Dragu după ce că beneficiază de o casă renovată de la stat fără chirie (o fostă grădiniță), acum vrea să-i plătească statul salariu și utilitățile ea având un ONG. Ce verticalitate morală mai are această doamnă care pe postările ei denigrează PSD-ul și alegătorii lui iar acum merge să se căciulească la guvernul PSD.
Adevărat spus, în toate cele trei comentarii precedente. Au fost doar discuții, nu mari realizări, ce a rezolvat doamna „motostivuitor” șef ? Apoi dacă e ONG să fie nonguvernamental, ce treabă ai cu statul? Depunerea declarației 230, ce e așa de greu să o depui la finanțe, ce facilități a adus cocoana de la Videle, se poate depune cumva declarația on-line? Cât despre decontarea terapiilor, la fel ca a altor tratamente, e de datoria statului, ceva firesc, la fel cum fac atâtea alte state civilizate. Hai să o luăm deja în slăvi pe Viorica Vasilica, ce damă bună e săraca !