Actualitate

Drept la replică al prefectului Ovidiu Frenț

”De ce să ne certăm? ”Prefectul cel bun și presa cea rea” sau ”Prefectul cel rău și presa cea bună”? ”Prefectul cel ignorant și presa cea deșeaptă” sau invers? ”Prefectul cel urât și presa cea frumoasă” sau invers? Această dispută, din care să rezulte care este pe malul corect al râului este, cred eu, copilărească.

Mai întâi că râul nu e Dâmbovița, e Bistrița noastră și au apus demult la noi vremurile în care cei de pe un mal se ciondăneau cu ceilalți. La noi astăzi ambele maluri sunt corecte.

Aici nu e vorba de o treabă personală, de imaginea unui om, nu e vorba nici de ”Onoarea pierdută a Katharinei Blum”, e vorba de instituții, de un sistem instituțional și de niște proceduri.

Un singur exemplu (deși nu am înțeles de ce pe drumul spre țintă mai trebuie înțepați și cei pe care îi întâlniți întâmplător în cale) : în organigrama Instituției prefectului nu există un sau vreun post de purtător de cuvânt și prin urmare nu putea fi angajat nimeni fără concurs, doar unui salariat din Cancelaria prefectului i s-au dat în plus și aceste atribuții, de la 1 septembrie 2017.

Cunoscându-vă de atâta timp, prin formularea, ”Cineva care a participat la Revoluția în care au murit oameni pentru libertatea cuvântului, alegeri libere și democrație a ajuns să bage pumnul în gură unor bieți jurnaliști și să facă jocuri murdare ale unor politicieni”, îmi place să cred că vă referiți la altcineva, pentru că, în ce mă privește, mi-am păstrat și îmi voi păstra valorile și principiile de la Revoluție și cred că e mai mult decât o păstrare, este o adevărată credință în ele. Să nu uităm și cine nu știe să afle că ”Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate fi limitată fără a fi pierdută”. (Thomas Jefferson) și ” Presa liberă poate fi bună sau rea, dar în mod sigur fără libertate va fi întotdeauna rea”. (Albert Camus)

Verdictul, ”nu e cumva nesimțit să le cereți…”, îl găsesc sub orice comentariu și prefer să îl dau tăcerii.

Am convingerea că fiecare avem ceva de făcut.

De asemenea credem că trebuie să interacţionăm unii cu alţii pe principii constructive și nu de luptă continuă care descarcă energii negative în comunitate. Probleme au fost și vor mai fi în toate domeniile, funcțiile vin și trec, dar oamenii rămân, cu faptele și caracterul lor.

Dilema de la început-care pe care- rămâne nerezolvată și așa să rămână pe veci.

Pentru mine presa de bună credință are ușa deschisă și este și trebuie să rămână importantă pentru că are rolul ei, pe care nu-l poate face nimeni altcineva, ca antivirus al societății și factor de progres. Tot așa trebuie ca fiecare dintre noi să ne facem bine și onest datoria pentru ca astfel să dăm o rezultantă pozitivă lumii în care trăim. Drept urmare, în încheiere, vreau să vă mărturisesc ceva, depășind tema din trecut ”Prefectul cel bun și presa cea rea”: bunătatea ar trebui să fie mai căutată decât banii, sau decât puterea, sau decât audiența, la fel de căutată ca adevărul!

Haideți să o căutăm împreună fiindcă doar cei buni pot afla adevărul întreg, ceilalți numai firimituri.

Să auzim (și) de bine!”

10 comentarii

  • Replica asta musteste a principiile Doinei Pana: sa fie mai multe stiri pozitive. Cum sa retragi acreditarile unor jurnalisti care nu au facuit decat sa te critice? Chiar si daca au spus neadevaruri, iesi in fata ca un barbat si le demontezi. Sau, daca sar calul si o dau in calomnie, ii dai in judecata. Dar cum sa le retragi acreditarile? Alooo, Kim Jong Un e departe…

    • Rolul adevărat al presei cel de informare și investigare a dispărut de mult, sub sigla pamfletului astăzi orice jurnalist te poate face idiot, prost, retardat, etc. Problema principala este moralitatea fiecăruia in parte. Sa nu uitam ca tinerii sunt influențați enorm de tot cea ce văd… dacă la tv, ziare, online-URI se dufuzeaza dor omor crime și pui epitete unor oameni asta vor înțelege noile generații… dl prefect sunt aspecte in care aveți perfecta dreptate!!

  • Tafnos, nevoie mare, prefectul Ovidiu Frenţ, a amenintat în cadrul şedinţei de miercuri la Colegiu Prefectural că se gândeşte să retragă acreditările jurnaliştilor care au criticat autorităţile pentru că nu au informat populaţia cu privire la furtuna din data de 17 septembrie. Intr-o institutie publica, nu poti sa retragi acreditarile unor jurnalisti, doar pentru faptul ca te-au criticat. Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii.
    In primul rand prefectul Ovidiu Frenţ trebuie sa inteleaga nu-i prefectura lui ca sa faca ce vrea acolo fara sa dea socoteala nimanui.

  • Domnule prefect, sunt onorată de faptul că v-aţi rupt din timpul dumneavoastră preţios ca să elaboraţi aceast drept la replică la un text de opinie care îmi aparţine. Fireşte că e dreptul dumneavoastră să aveţi alta. O puteam discuta în afara cadrului instituţional. În timpul serviciului, ar fi fost mult mai util să faceţi altceva, gen să vedeţi care sunt problemele reale ale unor comunităţi în care vă grăbiţi să organizaţi referendumuri fără să fi făcut absolut nimic înainte pentru ca acele probleme să nu apară.
    Nici nu aţi încheiat bine şedinţa Colegiului prefectural că aţi şi dat undă verde refendumului (deşi spuneaţi că Poliţia trebuie să verifice semnăturile, iar eu mă îndoiesc de faptul că a făcut-o în cele 10 minute de după şedinţă) fără să explicaţi opiniei publice de ce faceţi lucrul acesta, care sunt motivele legale şi temeinice pentru care o comunitate şi aşa săracă trebuie să-şi rupă iar din buget ca să satisfacă setea de putere a cuiva sau orgoliul altcuiva.
    În mod normal, dacă aţi autorizat un referendum, iar lumea nu se prezintă la vot ca să fie valid ar trebui să suportaţi dumneavoastră personal costurile. Aşa mi s-ar părea normal pentru că nici dumneavoastră, nici alte instituţii ale statului plătite cu bani publici nu aţi făcut nimic să nu se ajungă aici.
    Ce ziceţi, ne daţi un drept la replică şi la acest comentariu sau e trecut de 16.00 şi s-a încheiat programul?

  • Exprimarea „Pentru mine presa de buna credinta are usa deschisa…” spune tot. Adica ati vrea ca presa doar sa va laude si sa nu spuna nimic cand o dati de gard. Ati vrea ca presa sa va fie umila, ca in comunism daca se poate.
    Regretabil.
    Asa se intampla si la nivel national. CNA-ul ii baga in faliment pe unii care-l critca pe Dragnea si ai lui. De fapt acest partid ordinar PSD doreste sa intoarca Romania in comunism. Ce libertate de exprimare? La ce e buna? Sa afle toata lumea cum fura cei de la putere?
    Mizerabil.

  • Dle prefect,daca Ogagau ar fi primat Psd ist,ati fi manifestat aceeasi celeritate a mecanismului de referendum?Mi se pare ca ne-am inselat si in privinta dvs!Pareati simpatic…

  • adicătălea, domnu prefect, cine califică și dă verdictul PRESĂ BUNĂ – PRESĂ REA.E bună aia care ne laudă, restu-i rea ?
    v-am vrea domnucule dragă MAI VIZIBIL, MAI BĂRBAT, MAI APĂSAT PE PROBLEME CURENTE ALE JUDEȚULUI.
    Prea păreți (sper că doar păreți) adesea nitel robotel teleghidat de la centru ,atent la comenzi, pentru a răspunde așteptărilor.
    N-ar fi prima dată când mă înșel. Sper !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.