Pentru că și iarna aceasta i-a luat pe drumari pe nepregătite, stocurile de sare epuizându-se când era mai multă nevoie de acest antiderapant, s-a găsit o soluție de compromis: să se împrăștie iar pe șosele cu nisip ”grăunțos” cum l-a descris șeful Secției Bistrița a Drumurilor Naționale, Alexandru Slavita.
”Pe cei 290 de km de drumuri naționale pe care îi avem în administrare pe timp de iarnă noi acționăm cu 6 baze de deszăpezire și patru puncte de sprijin, în total 10 unități operative și de acțiune, toate fiind dotate cu echipamente, cu material antiderapant, cu personal deservent de utilaje, plus personal propriu care asigură, în permanență, intervențiile și monitorizarea traficului și a evoluției fenomenelor meteo care se transmit centralizat la Secție și mai departe la Cluj și CNAIR. Pe toți acești 290 de km, avem 34 de autobasculante cu răspândire și lamă, 10 încărcătoare, 2 autofreze în baza Tihuța, un remorcher și un autogreder”, a spus Alexandru Slavita în ședința Colegiului Prefectural.
El a amintit că ”la începutul iernii au fost câteva episoade cu zăpadă, chiar viscol în Piatra Fântânele și uneori am fost în situația de a se circula în condiții de iarnă datorită duratei mari de cădere a precipitațiilor la temperaturi destul de scăzute”.
”În toată această perioadă nu am avut fenomene de blocare a traficului sau să închidem circulația pentru că utilajele noastre au acționat în permanență și am monitorizat activitatea. Au fost multe telefoane de la cetățeni care ne întrebau de ce este zăpadă pe drum. În momentul în care ninge avem și noi o perioadă de intervenție, iar materialului antiderapant îi trebuie 3-4 ore ca să își facă efectul. Nu putem să dăm cu sare și apoi să venim cu lama să o aruncăm în afară. Aceste episoade s-au petrecut mai ales noaptea, ziua partea carosabilă fiind adusă la negru. Am intervenit și cu autofreze pentru a lărgi zona Tihuța și pe Dealul Ștefăniței, așa încât într–o perioadă foarte scurtă s-au creat condiții pentru drum la negru. În 20 ianuarie am avut o ninsoare foarte abundentă în Pasul Tihuța, au rămas două TIR-uri la Valea Străjii pentru că nu erau echipate corespunzător. Rapid s-a luat măsura selectării traficului la Valea Străjii, iar într-o or-ă, două s-a reluat. Am intervenit rapid și s-a curățat”, a adăugat el.
În ce privește materialul antiderapant, el a spus: ”Ca și material antiderapant avem contract pe tot anul, toamna 2018-iarna 2019, o cantitate de 10.800 de tone de sare din care deja 9000 de tone am adus-o și mai avem 1800 de tone în baza contractului. În stoc avem în jur de 500 de tone de sare pe toată secția și am făcut suplimentar un contract pentru nisip încă 500 de tone, iar 100 de tone a fost transportat ieri. Estimez că, în câteva zile, vom ajunge cu peste 1000 de tone pe total secție și cantitatea contractuală ne va ajunge. Dacă în februarie vor mai veni ninsori, vom face act adițional ca să putem să ținem drumurile la un nivel de circulație viabil, corespunzător. Am ajuns la concluzia că e mai bine să preumezim sarea prin instalațiile cu care sunt dotate răspânditoarele. Au în lateral niște bazine cu clorură de calciu și se preumezește sarea. Și atunci își face mai bine efectul sarea împreună cu clorura de calciu. CNAIR a dat undă verde la contracte pentru nisip și putem folosi și nisip, respectiv o anumită calitate, să nu fie fin, să nu se producă polei, ceva mai grăunțos, nisip de concasaj folosim acum”, a spus Slavita.
La rândul lui, Gabriel Pop, șef serviciu la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și responsabil de drumurile județene a spus că aici nu au fost probleme.
”Pe anumite porțiuni, cum ar fi Zagra-Suplai, au căzut cantități foarte mari de zăpadă, iar LDP a fost obligat să acționeze zile la rând cu utilaje, cu volă, au încărcat zăpada. Toată lumea a scos zăpada din curți în drum și au lucrat câteva zile ca să elibereze drumul. A nins foarte mult și la Târlișua, s-a acționat foarte mult și acolo pentru lărgirea suprafeței carosabile. Nu au fost probleme cu blocajele, dar lumea trebuie să aibă răbdare în momentul în care ninge se acționează, dar nu se poate degaja instant zăpada. Participanții la trafic ignoră că ninge foarte tare și merg cu viteză foarte mare și e pericol de accidente. Cu stocurile de materiale stăm bine, nisip avem, sarea se aprovizionează regulat. S-au mai adus 100 de tone de sare chiar ieri. Utilajele toate sunt în stare de funcționare. Probleme majore la nivelul drumurilor județene nu sunt”, a spus Pop.
Pentru această iarnă, proviziile de material antiderapant pentru drumurile naționale au fost de 9.800 tone de sare (din totalul estimat de 11.950 tone), 60 de tone de nisip si 23 de tone de clorură de calciu. S-au consumat până în prezent 19 tone de clorură de calciu și 9.450 de tone de sare, reprezentând 79% din planul inițial, stocurile urmând să fie suplimentate cu cantitatea necesară, în funcție de evoluția vremii, a precizat Secția Drumuri Naționale Bistrița.
În ceea ce privește drumurile județene, CJ a încheiat în februarie 2018 cinci acorduri-cadru de servicii pentru deszăpezire, pe o perioadă de 4 ani și pe cinci loturi, cu doi prestatori de servicii: LDP și Dimex.
Foto principală: arhivă
Iar asta???? Pai frate! Tu ajungi la concluzia ca sarea se topeste mai repede daca o umezesti??? Pe bune??? Tu nu ai facut experimente in clsa a VII-a la fizica? Nu ai facut o supa niciodata??? Ai trecut prin viata ca prin branza???
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca esti ditamai directorul de muuulti ani… si tu ajungi la concluzia ca sarea se topeste mai repede umeda, in februarie??? Dupa ce ai “curatat” atatia ani si ani de zile drumurile???
Si pana la urma un profesionist ajunge singur la anumite concluzii??? De genul asta? Sau stie!!! Ca de aia e “profesionist” si de aia ia o gramada mare de bani lunar!!!! Ca sa stie!!!!
Povesti de kkat… scuze de oameni incapabili… neasumare… lasi… gunoaie de oameni pusi si sustinuti politic care se joaca cu cetatenii… Dar… avem ce meritam!!!!
ma tu stii ceva…despre kkti…
tu ai dreptate in ceea ce priveste sarea…gunoaile…functiile …salarii foarte mari…si e adevarat ca e valabil si pentru asta…….kk cu doi ochi care se topeste in clasa a 6 la fizica
https://www.timponline.ro/istoria-se-repeta-dupa-13-ani-si-iar-e-vorba-de-un-liviu/
intreaba angajat sdn ce spune
unul lucrat demult
adevaruri
statul prost plateste despagubiri ca ei sunt statu
zoroo, tu pentru cate milioane ai face 4 luni de inchisoare?
Incompetenta