Actualitate Cultură

”Drumul Crucii”, refăcut în mod simbolic la Bistriţa în faţa unui public numeros (FOTO-VIDEO)

”Drumul Crucii” a fost refăcut în Săptămâna Patimilor, pe străzile Bistriţei, de 70 de actori, rolul Mântuitorului Iisus Hristos fiind jucat extrem de convingător de Daniel Leş. Reprezentaţia simbolică s-a încheiat pe pietonal cu scena răstignirii şi cu un moment ecumenic. Nu au lipsit Radu Moldovan şi Ovidiu Creţu.

1 drumul crucii 2015 2 drumul crucii 2015 3 drumul crucii 2015 4 drumul crucii 2015

”Drumul crucii”, un teatru stradal în care sunt implicaţi 70 de actori amatori, este un proiect iniţiat de artistul ceramist Daniel Leş în 2004 şi care îşi propune să amintească de evenimente care s-au petrecut în urmă cu 2.000 de ani, când Iisus Hristos a fost răstignit.

Marşul care a comemorat drumul spre Golgota şi crucificarea Mântuitorului a început la Bistriţa în zona Apollo cu scena judecăţii şi a continuat pe traseul str. Crinilor – Palatul Administrativ – Biserica Ortodoxă de la Coroana – pietonalul Liviu Rebreanu, unde a fost simulată răstignirea lui Iisus Hristos, în total 14 opriri.

Lumea a urmărit cu interes jocul personajelor îmbrăcate în costume de epocă – Pilat din Pont, Barabas, soldaţi romani, mironosiţe, dar mai ales al lui Iisus Hristos. Daniel Leş a apărut plin de sânge, cu părul încâlcit, îmbrăcat într-o cămaşă din pânză, amintind de imaginea promovată în filme celebre despre patimile lui Hristos. El a purtat în spate o cruce din lemn, iar pe cap o coroană de spini, pentru o reprezentare cât mai realistă a momentelor istorice, transpunând în zilele noastre agonia Mântuitorului.

5 drumul crucii 2015 6 drumul crucii 2015 7 drumul crucii 2015 8 drumul crucii 2015

Unele dintre scene au fost violente. Iisus Hristos a fost lovit cu pumnii şi cu picioarele, îmbrâncit şi rostogolit, bătut cu biciul, scuipat, umplut de sânge, iar la final crucificat. Reprezentarea dramatică a drumului parcurs de Iisus Hristos a culminat cu momentul răstignirii pe platoul din faţa Teatrului de vară, unde au fost amplasate decoruri care să facă încă o trimitere vizuală la evenimentele istorice.

Cu această ocazie a avut loc şi un moment muzică religioasă susţinut de Corul de Cameră Appassionata, Corala Andrei Mureşanu şi de interpretul Cristian Pomohaci. Manifestarea s-a încheiat cu o binecuvântare ecumenică oficiată de reprezentanţi ai bisericilor istorice din Transilvania, care au rostit în cor Tatăl Nostru.

La eveniment au asistat şi primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

”Am urmărit înmărmurit alături de sute de bistriţeni ”Drumul crucii”. Vreau să îl felicit pe domnul primar Ovidiu Creţu, care împreună cu echipa de la Centrul Cultural Municipal au avut ideea de a organiza o astfel de manifestare. De asemenea, vreau să îl felicit pe Daniel Leş, promotorul acestui proiect, care l-a pus în fapt în Săptămâna Patimilor cu scopul de a ne aduce cu sufletele mai aproape de suferinţa lui Hristos, pentru ca păcatele noastre să fie răscumpărate. Vă doresc o Săptămână a Patimilor în care să vă regăsiţi pacea interioară şi vă invit să medităm împreună la modul în care îl răstignim zilnic pe Hristos, simbolic, prin faptele noastre”, a scris Radu Moldovan pe Facebook.

9 drumul crucii 2015 10 drumul crucii 2015 11 drumul crucii 2015 12 drumul crucii 2015

”Drumul crucii”, realizat în premieră la Bistriţa, a avut ca scop să le reamintească oamenilor de cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos până la răstignirea sa. Dramatizarea a fost realizată de actori din mai multe confesiuni religioase, pentru a arăta că în creştinism nu există graniţe. Bistriţenii, prezenţi în număr mare, i-au răsplătit la final cu aplauze.

 ”De ce ”Drumul Crucii”? Pentru că adevărul trebuie spus. Oare nu am avut suficientă parte de minciună în istorie? Sigur că atunci când vezi atâta duritate şi sânge eşti copleşit, dar aşa a fost acel moment, prezenţa ”Drumului Crucii” la Bistriţa îndemnându-ne spre meditaţie, spre ceea ce a făcut Iisus preluând asupra lui toate păcatele noastre, mesajul fiind acela de bunătate, să ne privim cu mai multă încredere şi prietenie, să înlăturăm vrajba şi ura dintre noi. Chiar dacă a fost greu să privim, chiar dacă este de necrezut, aceste lucruri s-au întâmplat spre mântuirea noastră. Eu cred că după ce bistriţenii au văzut ce a făcut Iisus pentru noi vor gândi altfel şi de Sfintele Paşti vom avea pace şi bucurie în case, iar cei care au uitat semnificaţia sărbătorii se vor apropia din nou de credinţa străbună. Apoi, dincolo de orice, a nu se uita că totuşi “Drumul Crucii”este un spectacol din care n-au lipsit poezia şi muzica. Cine a văzut în “Drumul Crucii” doar bătaia înseamnă că nu a înţeles nimic. Spre deosebire de multe alte spectacole din ţară, la Bistriţa s-a adus muzica de bună calitate şi poezia meditativă. Deloc de neglijat a fost şi decorul, care şi el aparţine în totalitate Bistriţei. Rugăciunea din final, la care noi am chemat şi invitat toată preoţimea locală, este un alt mesaj important al manifestării. Toate acestea au contribuit la realizarea unui spectacol rotund în care nicidecum mesajul nu a fost violenţa, bătaia. Îndemnul spre meditaţie, spre a fi mai buni, măcar acum de Sfintele Paşti, a fost ideea care am urmărit-o şi pe care mulţi au desluşit-o”, a explicat directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!

Daniel Leş precizează că prin proiectul său nu spune, ci doar le aminteşte oamenilor, în imagini cutremurătoare, că preţul a fost plătit, dar că noi încă avem datorii. ”Cum am reacţiona dacă L-am vedea pe Iisus Hristos purtându-şi crucea chiar pe străzile noastre? Am fi oare atunci dispuşi să ne oprim câteva clipe, să medităm la esenţa sărbătorilor pascale? Cum ar fi posibil să aducem în realitate această istorie, pe care cu toţii o cunoaştem, dar care în ultima vreme este tot mai diluată?”, sunt întrebările de la care Daniel Leş a pornit proiectul ”Drumul Crucii – cu moartea pe moarte călcând”: ”Am fost provocat să fac tot ce pot pentru ca această aducere aminte renască în zilele noastre, în memoria omului modern. Sigur că noi nu suntem decât o reflectare palidă a ceea ce a suferit Iisus, dar cu fiecare an, prin continuitate, prin idei noi care completează şirul evenimentelor, prin creşterea numărului de actori amatori implicaţi, prin caracterul interconfesional, prin sprijinul autorităţilor, ne apropiem de ţelul de a aduce în contemporan într-un mod cât mai accesibil, istoria morţii Fiului lui Dumnezeu pe cruce”.

Spectacolul de stradă a fost organizat de Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Protopopiatul Ortodox Bistriţa şi Asociaţia ”Drumul Crucii”.

13 drumul crucii 2015 14 drumul crucii 2015 15 drumul crucii 2015 16 drumul crucii 2015

Eugen Gheorghe

3 comentarii

  • Nu a fost chiar premiera,in urma cu 8-9 ani au mai fost la Bistrita dar nu invitati de protopopia ortodoxa, Atunci au fost blamati de unii jurnalisti si chiar de unii preoti.. Azi au fost mult mai bine primiti. Facem progrese.

  • Este șocant ca orașul Bistrița este sufocat il ultima vreme de cohorte de popi care fac circ si astfel de manifestări demne de evul mediu pe străzile orașului. Șocant intradevar, un oraș care pare ca se îndreaptă spre evul mediu, nu spre europa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.