Social

Drumul lung de la vorbe la fapte în privinţa amenajării capelei mortuare la Sărata se apropie de sfârşit

Locuitorii din Sărata, una dintre localităţile componente ale Bistriţei, vor avea, anul acesta capelă mortuară. Oamenii cer încă de acum câţiva ani Primăriei Bistriţa să le asigure condiţii decente să-şi plângă morţii, însă de la vorbe la fapte a fost drum lung.

În 2014, când delegaţii săteşti din Viişoara şi Unirea au cerut acelaşi lucru, primarul Ovidiu Creţu le-a spus că prioritară este amenajarea capelui la Sărata despre care spunea că se va face în anul respectiv. Nu s-a întâmplat însă aşa, cu toate căRomânia era deja de ani buni în Uniunea Europeană, iar regulile comunitare cer ca decedaţii să fie închişi în sicrie-tip şi apoi depuşi la capelă în primul rând din motive sanitare. Pentru că Sărata se află la 10 km de Bistriţa, localnicii de acolo, deşi orăşeni pe hârtie, au ales să-şi ţină morţii în case, aşa cum se întâmplă mai ales la ţară.

Deşi pusă pe fapte mari, municipalitatea şi-a dat seama un an mai târziu că nu are unde să amenajeze capela, aşa că a cumpărat teren de la Biserica Reformată cu 3000 de euro, iar anul acesta a scos la licitaţie proiectarea capelei mortuare din Sărata la preţul de puţin peste 5600 de lei.  Clădirea trebuie prevăzută cu o cameră rece, o sală mare pentru oficierea slujbei de înmormântare, grupuri sanitare, birou administrativ, hol de acces, copertină la intrare şi  platformă pentru desfăşurarea ceremoniei în aer liber. Arhitecţii interesaţi pot depune oferte până în data de 28 ianuarie 2016 la Serviciul de achiziţii publice al Primăriei Bistriţa. Municipalitatea le-a pus la dispoziţie certificatul de urbanism eliberat în acest sens în luna noiembrie a anului trecut.

În bugetul pe anul trecut, Primăria Bistriţa a prevăzut peste 100.000 de lei pentru construirea capelei din Sărata.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.