Social

Drumul spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor va fi asfaltat pe o distanţă de 7 km

Primăria Rebrişoara va asfalta cu un milion de euro două drumuri şi patru străzi din comună, din care unul care duce spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor. Cercetătorii care se vor îndrepta spre ea vor mai avea de străbătut doar 4 km pe un drum nemodernizat, dar accesibil, asigură primarul comunei, Viorel Clapău.

„Am accesat un proiect european de un milion de euro care constă în asfaltarea a 7 km de drum spre Gersa şi a unor străzi, însumând 9 km de asfalt. Mai avem de făcut tot din aceşti bani un pod pe Gersa şi altul care face legătura între o stradă, peste Gersa, şi celălalt drum comunal. Drumul care va fi asfaltat pe distanţa de 6 km duce spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor, însă nu până la intrarea în ea. Din momentul în care se va termina asfaltul la Valea Tăului, mai este de parcurs o distanţă de 4 km pe un drum forestier care merge până aproape de peşteră, un drum practicabil, dar nu e modernizat. În viitor poate va fi un drum turistic, însă acum, din câte ştiu eu, peştera nu e deschisă publicului larg. Este destinată doar cercetărilor şi în ea au acces speologii. Am discutat cu părintele Crin Theodorescu, custodele peşterii, care ne-a informat că vor fi amplasate indicatoare care să ducă până la peşteră. Nu mi s-a adus la cunoştinţă că s-ar dori deschiderea ei pentru publicuil larg. Ştiu că este destul de periculoasă peştera”.

Zona este însă foarte frumoasă, iar turiştii care vor să o viziteze pot pleca spre munte chiar din Rebrişoara. „Se poate porni şi de la noi şi spre Maramureş, şi spre Munţii Rodnei, şi spre Călimani. Există trasee şi mai dificile, şi mai uşoare, dar cui îi place muntele are ce să vadă”, a adăugat primarul.

Viorel Clapău a mai spus că administraţia locală mai are un proiect de extindere a canalizării pe 5 km tot în zona Gersa până unde se va termina drumul de 7 km ce va fi făcut tot cu bani europeni. Concomitent se va reabilita şi căminul cultural, vor fi asfalta încă două străzi din centrul comunei cu bani de la GAL, iar prin PNDL se va face reabilitarea şcolii şi modernizarea celorlalte străzi din comună.

„Suntem în faza de întocmire a documentaţiei, iar în luna decembrie sperăm să contractul de finanţare. Cu aceste proiecte va fi rezolvată aproape în totalitate partea de infrastructură. Ne mai rămâne zona de peste Someş, un proiect integrat. E vorba de un drum de la podul peste Someş până în Podirei, 3,5 km, din DN 17 D, peste Someş, o alee până la puntea pietonală, reabilitarea punţii pietonale şi încă o alee care duce până în drum. Proiectul arte o valoare estimată de 2,4 milioane de euro şi nu ne-a fost aprobat din lipsă de fonduri. Guvernul ne-a trimis însă o adresă de încurajare că vom putea depune încă o dată cererea de finanţare după aprobarea bugetului pe 2018”, a spus primarul.

Peştera Izvorul Tăuşoarelor ascunde o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17.000 de metri. Este peştera cu cea mai mare lungime a galeriilor din Carpaţii Orientali. Într-o sală aflată la peste 4 kilometri şi jumătate distanţă de intrarea în peşteră se află o cascadă de 15 metri înălţime. În peşteră sunt trei sute de metri de galerii active, străbătute de râuri subterane.

Situl de importanță comunitară RO SCI 0193 Peștera Tăușoare este parte integrantă a rețelei de arii protejate Natura 2000 și este habitatul de hibernare a aproximativ 10.000 de lilieci, fiind a treia peșteră din România ca număr de exemplare adăpostite pe timpul iernii.

Peștera și situl suprateran protejat se află în custodia Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, care implementează două acte normative, regulamentul și planul de management al celor două arii protejate suprapuse, acte aprobate prin Ordinul nr.754 din 19.04.2016 al ministrului mediului, apelor și pădurilor.

4 comentarii

  • Pai bine mai oameni buni, Pestera Izvorul Tausoarelor este una de categorie B, adica inchisa accesului public! Care e logica investitiei, in mod sigur cei cativa cercetatori sau ce or fi ei care au „autorizatie de acces in pestera” se cam descurca ei singuri cu accesul la pestera! Tare ma tem ca e un stres in plus ptr. custodele pesterii, tare am o intuitie ca parintele Crin a cam avea mai multe incidente odata ce accesul e mai facil!

    • esti culmea si tu, da ii vezi sa repare drumurile actuale ? Trebe turnat asfalt undeva pe proiecte noi si daca e posibil unde sa nu se vada cat ii de prost. Plus ca lemnul trebe sa circule repede noaptea in jos si de la rebrisoara–n sus. Infrastructura e praf si noi facem drumuri inutile prin munti.

  • Nu e asa mare necesitate pentru peștera sa se asfalteze e pentru oameni care stau pe gersa sa scăpăm de praf și tina mai oameni de atita vreme vai de ia conducere

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.