Anul acesta, peste două tone de cireşe aşteaptă să fie degustate. După slujba de la biserică, programată pentru ora 11.00, la ora 12.00 are loc deschiderea oficială, în curtea şcolii. Sărbătoarea continuă cu un program artistic, de la ora 15.00, cu o trupă din Ungaria şi cu formaţia ”Romantique Duo” din Reghin. Seara se încheie cu un foc de artificii, în jurul orei 22.00.
”Sezonul este destul de bun, ploaia nu a afectat culturile. Abia de acum vor fi cireşe foarte bune. În sat, cireşele se vând cu preţuri între 4 şi 7 lei kilogramul”, a declarat pentru Timp Online noul primar al comunei Braniştea, Martonos Tamas.
Sute de hectare de livezi de cireşi, aproape 70 de soiuri, peste 400 de producători, sute de tone de fructe la export
Cei peste 1.600 de localnici din satul Cireşoaia, comuna Braniştea, sunt entici maghiari şi reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou. În fiecare an, localnicii vând cireşe atât în pieţele din judeţ, cât şi în afara lui, mai ales în Ungaria. Când e an cu recoltă bună, în Cireşoaia se fac peste o mie de tone de cireşe datorită microclimatului favorabil din zona satului care face ca pomii să fie protejaţi.
În timpul lunilor mai-iunie-iulie, în mijlocul satului se formează o piaţă de gros şi oameni din toată ţara, dar chiar şi din Republica Moldova şi Ungaria, cumpără cireşele strânse de localnici peste zi. Pentru localnicii din Cireşoaia, vânzarea cireşelor reprezintă cea mai importantă sursă de venit, dar nu singura, având în vedere că, după încheierea sezonului cireşelor, ies pe piaţă cu caise, mere şi struguri.
Localnicii se mândresc cu recolte record de cireşe, iar anual, în ultima duminică din luna iunie, sărbătoresc producţia bogată. Prima sărbătoare de acest gen a avut loc în 1893 şi de atunci de foarte puţine ori evenimentul nu s-a ţinut, din cauza diverselor fenomene meteo extreme care au afectat producţia.
Acest festival de un farmec aparte adună nu numai fiii satului, ci şi personalităţi din judeţ sau de peste hotare. Conform tradiţiei, sărbătoarea începe dimineaţa cu slujbe religioase la biserică, după care continuă cu o ieşire în câmp unde se desfăşoară programe artistice şi unde se degustă fructele care au făcut zona celebră.
Anul trecut două tone de cireşe au fost puse la dispoziţia participanţilor, iar un clopot gigant realizat din 100 de kilograme de fructe a fost…cireaşa de pe tortul festivalului.
Cireşoaia, nume care sintetizează tradiţiile horticole ale regiunii, este situată la sud de Braniştea, pe Dealurile Someşului, iar prima atestare documentară a localităţii datează din 1269.
Adaugă comentariu