Actualitate Economie

După 30 de ani de muncă în ţară, un român ia pensie de 700 de lei, după opt ani în Spania, 500 de euro

Statul român înţelege să-şi bată joc de oamenii care au lucrat o viaţă între graniţele ţării. După 30 de ani munciţi, un român primeşte o pensie de cel mult 800 de lei, în timp ce pentru opt ani în Spania ia nu mai puţin de 500 de euro. Din fericire, circa trei mii de persoane din judeţ au apucat să adune câţiva ani buni de muncă în străinătate, aşa că au pensii decente.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, a spus că în evidenţele instituţiei pe care o conduce sunt 2739 de dosare ale unor cetăţeni care au lucrat în Uniunea Europeană care primesc pensii atât în ţară, cât şi în străinătate. Numai în 2013 au fost întocmite peste trei sute de dosare noi de pensie pentru această categorie.

„Cei care lucrează şi în România şi în state europene îşi primi drepturile de pensionari în oricare stat european în care doresc sau îşi stabilesce domiciliul. Pentru aceasta se fac transport de drept lucrat dintr-o ţară în altă. Celor care vin la noi le trimitem documentaţia unde spun ei, în Germania, în Spania, în măsura în care putem afla ce au lucrat ei aici. În mod normal, ar trebui să aibă carte de muncă, dar înainte de 1989, cei care plecau nu primeau cartea de muncă, le era reţinută de stat. Acum, ei vin şi noi încercăm să-i ajutăm prin găsirea în arhiva unităţii în care au lucrat a documentelor doveditoare. Dacă au lucrat în Spania, dau un exemplu, şi vin în România pentru pensie, noi luăm şi ce-a lucrat în România, şi ce-a lucrat în Spania, dar ce-a lucrat în Spania îiu luăm numai ca perioadă lucrată pentru a avea perioada totală pentru dreptul de deschidere la pensie. Dacă a lucrat 30 de ani în România şi cinci în Spania, noi nu îi dăm dreptul pentru ce a lucrat în Spania. Acolo face invers: transaferă ce a lucrat la noi şi primeşte dreptul acolo. Deci aceşti oameni primesc pensii în două părţi”, a spus Ioan Fechete.

Directorul CJP Bistriţa-Năsăud a spus că, din informaţiile sale, pentru 30 de ani lucraţi în ţară un român primeşte o pensie de 700 sau 800 de lei, în timp ce pentru opt ani lucraţi în Spania, ajunge să ia 400 -500 de euro.

În Bistriţa-Năsăud, cea mai mare pensie de 5200 de lei şi aparţine unui fost magistrat. Sunt, de asemenea, 24 de pensii mai mari de 3000 de lei, în timp ce 40% dintre pensii sunt minime, de 350 de lei, adică mai puţin de o sută de euro.

2 comentarii

  • Evident ca exista diferente, ce salariu a primit in Spania (pe romaneste : cat a cotizat acolo) si cat a primit in Romania.
    Iar pentru 8 ani lucrati in Spania mira-m-as sa primeasca 500 euro.

  • Pt unii e greu de crezut, dar alte state chiar isi protejeaza cetatenii, fie si emigranti.Spania a avut probleme mult mai grave datorate crizei, dar au stiut si stiu sa le gestioneze.O pensie de 500 de euro e normal in alte state, care functioneaza normal.Anormal e ce se intampla zi de zi , an dupa an, de fapt zeci de ani ……dupa zeci de ani in Romania.Cand vom fi si noi tratati la fel ca si alti cetateni europeni…..nu prea curand.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.